2024. január 4., csütörtök

Görögdinnye befőtt - egy falat üvegbe zárt nyár





Görögdinnye januárban, ilyet sem ettünk még.... A Mözsön töltött Szilveszter - Újév idején kóstoltuk meg ezt a különleges befőttet, amit Apukám tett el, még tavaly augusztusban.
Attól egy kicsit más, mint amit én tettem el, szintén tavaly nyáron. Ezen jobban érződik a görögdinnye íze, és a színe is szebb maradt. Igaz, a piros dinnyehúsból Apukám többet hagyott rajta, úgyhogy finom ropogós befőtt, mondhatjuk csemege lett belőle.

Hozzávalók: görögdinnyehéj a piros részével, kristálycukor, vaníliás cukor, 
a tetejére: késhegynyi szalicil.

Elkészítése:
A dinnye zöld, legkülső héját vékonyan lehámozzuk, a piros részéből 1-1,5 ujjnyit rajtahagyunk, majd ízlés szerint kisebb, nagyobb darabokra vágjuk. 
Egy 8 dl-es befőttes üveget megtöltünk az előkészített dinnyedarabokkal. Beleszórunk 5 evőkanál cukrot (ez függ attól, hogy mennyire édes a dinnye - lehet több vagy kevesebb), és egy kevés vaníliás cukrot, majd megtöltjük vízzel, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, és lezárjuk a fémkupakkal.
Egy nagyobb fazékba tesszük az üvegeket, melynek aljára rácsot helyezünk, vagy kb. egy ujjnyi újságpapírral béleljük ki, hogy az üvegek ne érjenek le közvetlenül a fazék aljára. Felöntjük annyi vízzel, hogy a csavaros tető alatt kb. két ujjnyi legyen csak szabadon, és kidunsztoljuk.
Forrás után már csak egész kis lángon dunsztoljuk, épp hogy gyöngyözzön a víz, kb. 10-12 percig. A vízben hagyjuk kihűlni az üvegeket, és csak másnap tesszük el őket végleges helyükre.





6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, és a színe.... biztosan nagyon finom volt, igazi csemege lehetett így a tél közepén. Nagyon ügyes az Édesapád a konyhában is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen kedves Éva, Apukám nevében is! Finom volt, és a színe is gyönyörű maradt!

      Törlés
  2. Ezt a változatot még nem hallottam, de elhiszem, hogy finom.Egy kis nyár-varázs a télben....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen kedves Mari! Jó is télvíz idején egy kis nyári íz 😀.

      Törlés
  3. Nagyon csábítóan néz ki, finom lehetett! Ügyes apukád van neked!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, köszönjük szépen Apukám nevében is!

      Törlés