Görögdinnye januárban, ilyet sem ettünk még.... A Mözsön töltött Szilveszter - Újév idején kóstoltuk meg ezt a különleges befőttet, amit Apukám tett el, még tavaly augusztusban.
Attól egy kicsit más, mint amit én tettem el, szintén tavaly nyáron. Ezen jobban érződik a görögdinnye íze, és a színe is szebb maradt. Igaz, a piros dinnyehúsból Apukám többet hagyott rajta, úgyhogy finom ropogós befőtt, mondhatjuk csemege lett belőle.
Elkészítése:
A dinnye zöld, legkülső héját vékonyan lehámozzuk, a piros részéből 1-1,5 ujjnyit rajtahagyunk, majd ízlés szerint kisebb, nagyobb darabokra vágjuk.
Attól egy kicsit más, mint amit én tettem el, szintén tavaly nyáron. Ezen jobban érződik a görögdinnye íze, és a színe is szebb maradt. Igaz, a piros dinnyehúsból Apukám többet hagyott rajta, úgyhogy finom ropogós befőtt, mondhatjuk csemege lett belőle.
Hozzávalók: görögdinnyehéj a piros részével, kristálycukor, vaníliás cukor,
a tetejére: késhegynyi szalicil.
Elkészítése:
A dinnye zöld, legkülső héját vékonyan lehámozzuk, a piros részéből 1-1,5 ujjnyit rajtahagyunk, majd ízlés szerint kisebb, nagyobb darabokra vágjuk.
Egy 8 dl-es befőttes üveget megtöltünk az előkészített dinnyedarabokkal. Beleszórunk 5 evőkanál cukrot (ez függ attól, hogy mennyire édes a dinnye - lehet több vagy kevesebb), és egy kevés vaníliás cukrot, majd megtöltjük vízzel, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, és lezárjuk a fémkupakkal.
Egy nagyobb fazékba tesszük az üvegeket, melynek aljára rácsot helyezünk, vagy kb. egy ujjnyi újságpapírral béleljük ki, hogy az üvegek ne érjenek le közvetlenül a fazék aljára. Felöntjük annyi vízzel, hogy a csavaros tető alatt kb. két ujjnyi legyen csak szabadon, és kidunsztoljuk.
Forrás után már csak egész kis lángon dunsztoljuk, épp hogy gyöngyözzön a víz, kb. 10-12 percig. A vízben hagyjuk kihűlni az üvegeket, és csak másnap tesszük el őket végleges helyükre.
Egy nagyobb fazékba tesszük az üvegeket, melynek aljára rácsot helyezünk, vagy kb. egy ujjnyi újságpapírral béleljük ki, hogy az üvegek ne érjenek le közvetlenül a fazék aljára. Felöntjük annyi vízzel, hogy a csavaros tető alatt kb. két ujjnyi legyen csak szabadon, és kidunsztoljuk.
Forrás után már csak egész kis lángon dunsztoljuk, épp hogy gyöngyözzön a víz, kb. 10-12 percig. A vízben hagyjuk kihűlni az üvegeket, és csak másnap tesszük el őket végleges helyükre.
Nagyon guszta, és a színe.... biztosan nagyon finom volt, igazi csemege lehetett így a tél közepén. Nagyon ügyes az Édesapád a konyhában is.
VálaszTörlésKöszönjük szépen kedves Éva, Apukám nevében is! Finom volt, és a színe is gyönyörű maradt!
TörlésEzt a változatot még nem hallottam, de elhiszem, hogy finom.Egy kis nyár-varázs a télben....
VálaszTörlésKöszönjük szépen kedves Mari! Jó is télvíz idején egy kis nyári íz 😀.
TörlésNagyon csábítóan néz ki, finom lehetett! Ügyes apukád van neked!
VálaszTörlésKedves Éva, köszönjük szépen Apukám nevében is!
Törlés