2017. szeptember 28., csütörtök

Szatmári tepsis hús



Az Ízőrzők Szatmárcsekei adásában láttam meg ezt a finom, laktató tepsis húst. Hamarosan jönnek az őszi napok, amikor majd jól esik egy ilyen tartalmas ebéd vagy vacsora....

Hozzávalók, az eredeti recept szerint (én kevesebből készítettem): 1 kg sertéskaraj, só, bors, 3 fej vöröshagyma, másfél kg krumpli, 3 paradicsom, 2 zöldpaprika,  1 csokor petrezselyemzöldje, 5 dl tejföl, 10 dkg liszt, 30 dkg füstölt szalonna, 1 fakanálnyi fűszerpaprika.

A krumplit héjában puhára főzzük, meghámozzuk, és hűlni hagyjuk.
A szalonnát apró kockára vágjuk, és kisütjük. A karajt felszeleteljük, és kiklopfoljuk. Megszórjuk sóval, borssal, lisztben átforgatjuk, és a szalonna kisült zsírjában hirtelen átsütjük.
A húsokat kiszedjük, és a megmaradt zsír egy részét a tepsi aljába öntjük. A kihűlt krumpli felét karikára vágva beletesszük. Rárakunk a kisült szalonnából és a húsok felét.
A paprikát, paradicsomot, 2 hagymát és a petrezselymet apróra vágjuk, hozzákeverjük a kisült szalonnát, és a hús tetejére halmokat rakunk belőle (ha sok lenne, hagyhatunk belőle, amit majd a mártásba keverünk). Befedjük a megmaradt karajszeletekkel. Ráreszeljük a maradék krumplit.
A visszamaradt szalonnazsírunkban a kockára vágott 1 fej vöröshagymát üvegesre pároljuk, megszórjuk fűszerpaprikával, és 2 dl vízzel felöntjük.
A mártáshoz a tejfölt a liszttel simára keverjük, beleöntjük a hagymás-paprikás zsírba, sózzuk és összeforraljuk. Ha kell, öntünk még egy kevés vizet bele, hogy kissé híg, folyékony legyen. Amennyiben maradt a zöldséges töltelékből, azt is hozzákeverjük. Átfőzzük, és nyakon öntjük vele a tepsis húst.
Előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.

A kihűlt krumpli fele karikára vágva

Rátesszük a hús felét

A paradicsom, paprika és hagyma keverékből halmokat
rakunk a hús tetejére

Befedjük a maradék hússal, és ráreszeljük a maradék krumplit

Leöntjük az elkészített mártással...


...és megsütjük



8 megjegyzés:

  1. Ez szuper étel, a férjem biztos nagyon szeretné, de én is. Nagyon jól néz ki és ennyi mindenből csak finom lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, finom és laktató volt :-)

      Törlés
  2. Megsütöd én pedig nagyon szívesen megenném mert annyira guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha legközelebb készítem, meghívlak :-)

      Törlés
  3. Nagyon laktató étel és valóságos ízbomba is. Látványnak sem utolsó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Nea! Két adagnak indult, de még bőven maradt belőle másnapra is :-)

      Törlés
  4. Maximális pontszámot érdemel a Nea által felsorolt pontok szerint!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vicuska, nagyon kedves vagy :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...