2017. szeptember 28., csütörtök

Szatmári tepsis hús




Az Ízőrzők szatmárcsekei adásában láttam meg ezt a finom, laktató tepsis húst. Hamarosan jönnek az őszi napok, amikor majd jól esik egy ilyen tartalmas ebéd vagy vacsora....

Hozzávalók, az eredeti recept szerint (én kevesebből készítettem): 1 kg sertéskaraj, só, bors, 3 fej vöröshagyma, másfél kg krumpli, 3 paradicsom, 2 zöldpaprika,  1 csokor petrezselyemzöldje, 5 dl tejföl, 10 dkg liszt, 30 dkg füstölt szalonna, 1 fakanálnyi fűszerpaprika.

Elkészítése:
A krumplit héjában puhára főzzük, meghámozzuk, és hűlni hagyjuk.
A szalonnát apró kockára vágjuk, és kisütjük. A karajt felszeleteljük, és kiklopfoljuk. Megszórjuk sóval, borssal, lisztben átforgatjuk, és a szalonna kisült zsírjában hirtelen átsütjük.
A húsokat kiszedjük, és a megmaradt zsír egy részét a tepsi aljába öntjük. A kihűlt krumpli felét karikára vágva beletesszük. Rárakunk a kisült szalonnából és a húsok felét.
A paprikát, paradicsomot, 2 hagymát és a petrezselymet apróra vágjuk, hozzákeverjük a kisült szalonnát, és a hús tetejére halmokat rakunk belőle (ha sok lenne, hagyhatunk belőle, amit majd a mártásba keverünk). Befedjük a megmaradt karajszeletekkel. Ráreszeljük a maradék krumplit.
A visszamaradt szalonnazsírunkban a kockára vágott 1 fej vöröshagymát üvegesre pároljuk, megszórjuk fűszerpaprikával, és 2 dl vízzel felöntjük.
A mártáshoz a tejfölt a liszttel simára keverjük, beleöntjük a hagymás-paprikás zsírba, sózzuk és összeforraljuk. Ha kell, öntünk még egy kevés vizet bele, hogy kissé híg, folyékony legyen. Amennyiben maradt a zöldséges töltelékből, azt is hozzákeverjük. Átfőzzük, és nyakon öntjük vele a tepsis húst.
Előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.

A kihűlt krumpli fele karikára vágva

Rátesszük a hús felét

A paradicsom, paprika és hagyma keverékből halmokat
rakunk a hús tetejére

Befedjük a maradék hússal, és ráreszeljük a maradék krumplit

Leöntjük az elkészített mártással...


...és megsütjük



8 megjegyzés:

  1. Ez szuper étel, a férjem biztos nagyon szeretné, de én is. Nagyon jól néz ki és ennyi mindenből csak finom lehet.

    VálaszTörlés
  2. Megsütöd én pedig nagyon szívesen megenném mert annyira guszta!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon laktató étel és valóságos ízbomba is. Látványnak sem utolsó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Nea! Két adagnak indult, de még bőven maradt belőle másnapra is :-)

      Törlés
  4. Maximális pontszámot érdemel a Nea által felsorolt pontok szerint!

    VálaszTörlés