Hogy miért lusta lángos a neve, nem tudom, de ezen a néven találtam rá az Interneten, több helyen is, csak a hozzávalók mennyisége és aránya változó, amiket a saját lángosomhoz én állítottam össze. Szerintem ugyanannyi munka van vele, mint bármelyik más lángossal, és a receptje is hasonló, azzal a különbséggel, hogy ennél a tésztájában tejföl is van.
De mindegy is, hogy hogy nevezzük, a lényeg hogy nagyon finom, kívül ropogós, belül puha, és nagyon hagyja magát enni....
De mindegy is, hogy hogy nevezzük, a lényeg hogy nagyon finom, kívül ropogós, belül puha, és nagyon hagyja magát enni....
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, só, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 dl tej, kb. 1 dl víz, kb. 2 evőkanál tejföl,
a kisütéséhez: bő olaj,
tálalásnál: tejföl, sajt, és esetleg fokhagyma (ez utóbbit én nem szeretem hozzá😏).
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttattam a langyos tejben egy kiskanál cukorral, majd az összes tészta hozzávalóval géppel bedagasztottam. A vizet apránként adtam csak hozzá, hogy lássam mennyi kell belőle, de nekem kb. 1 dl-rel lett pont jó állagú tésztám. Kicsit átgyúrtam még kézzel, majd meleg helyen kétszeresére kelesztettem.
Ekkor 10 részre osztottam, mindegyiket kis kerek cipóvá gömbölyítettem, és újra hagytam pihenni, 15-20 percig. Ezután olajat hevítettem, és egyenként kicsit kisodortam a kis tésztagömböket, még gyengén széthúzkodtam őket, és pillanatok alatt kisütöttem mindkét oldalukat.
Tejföllel és reszelt sajttal jóízűen elfogyasztottuk. Jó étvágyat hozzá!
A bedagasztott tészta kelesztés előtt... |
...és után |
A tíz kicsi cipó... |
..és az egyik már kisodorva |
Nagyon guszta, meg is kívántam. Tejfölt még nem tettem a tésztába, csakis joghurtot, lehet azt váltották ki a tejföllel a neten talált receptben. Váljék kedves egészségetekre.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, én is csak most hallottam erről a receptről. De már elsőre nagyon ízlett!
TörlésGuszta, most csak azért nem kívántam meg mert éppen tegnap sütöttem:) Ezt a fajta lángost már én is sütöttem még régebben egy napilapban találtam nagyon jó!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, valóban nagyon jó recept. Örülök hogy Te is ismered és szeretitek!
TörlésÉn is pont így szeretem, hogy kívül ropog, belül puha. Nagyon csábítóak, megint egy jó kis receptet alkottál.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, próbáld ki egyszer 😊.
TörlésNagyon finom lángost készítettél, és jól is néz ki. Valóban nem számít a neve. A férjem is nagyon szereti a lángosokat, de én sem vetem meg.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, ha szeretitek a lángost próbáld ki te is. Csak ne kellene annyi olaj hozzá, biztos sűrűbben sütném 😊.
TörlésCsodásan néz ki a lángosod! :)
VálaszTörlésDe régen ettem lángost ! Fogok is sütni a jövő héten. Szerintem annak a 2 kanál tejfölnek nem sok jelentősége van...Én inkább "kívülre" teszem, a sajt alá :-)
VálaszTörlésMi is teszünk kívülre is tejfölt, de szerintem valamit jelent hogy a tésztájában is van, mert eddig tejföl nélkül nélkül nem volt ilyen ropogós 😊.
TörlésJó étvágyat majd neked, ha sütsz!
De elfogadnék most egyet belőle, fenséges!
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa, most én is ennék, ha lenne 😄...
TörlésMég soha nem hallottam, hogy tejfölt tesznek a lángosba, de nem árthat. A tejföl mindenhogy jó. Nagyon jól néznek ki a lángosaid.
VálaszTörlésKödzi Ani! Eddig én sem hallottam még, hogy a tésztába tejfölt kéne tenni, ezért is próbáltam ki. De ahogy a receptek írták, tényleg jó ropogós lett, és nagyon gyorsan megsült.
Törlés