2024. január 22., hétfő

Hagymaleves húsgombóccal


A leves tálalva...


A többi leves még a fazékban


Még tavaly novemberben láttam meg  Gizinél ennek a finom levesnek a receptjét és a guszta fotóit, amit köszönök szépen. Utána meg is főztem, először még november végén - akkor egy fehér hagymát és egy-két zöldhagymát is tettem bele, - aztán másodszor idén januárban repetáztam, mert annyira ízlett 😋....

Hozzávalók nálam, a leveshez: 3 közepes hagyma (vagy 4 kisebb), só, őrölt fekete bors, egy-két kiskanál házi ételízesítő, vagy egy leveskocka, 1 evőkanál olaj, kb. 1 liter víz, 2 kiskanál liszt, 2 evőkanál tejföl, 
a húsgombócokhoz: 20 dkg darált hús, 1 kiskanál ételízesítő, só, őrölt fekete bors.

Elkészítése:

A hagymákat megpucoltam, egyet feldaraboltam és az olajon megdinszteltem. Felöntöttem a vízzel, beletettem a többi hagymát, egyben. Sóztam, borsoztam, és hozzáadtam az ételízesítőt is.
Ezután addig főztem, hogy a hagymákat könnyen lemezeire, rétegeire tudjam szedni. Ez sajnos nem nagyon sikerült nekem, csak pár lett szép, ép oldalú. Ezeket félretettem. A többi hagymát a levessel leturmixoltam. 
A húst jól összedolgoztam a fűszerekkel, és megtöltöttem vele a pár hagyma lemezt, amit félretettem, a többit csak simán golyóként hagytam. 
A megtöltött hagymát és a pucér gombócokat visszatettem a levesbe, és puhára főztem.
Ekkor hozzáadtam a tejföl-liszt keveréket, és behabartam vele a levest. Tálaláskor vágott zöldhagyma levéllel és petrezselyemzölddel szórtam meg.

Nagyon finom leves, biztos lesz még nálunk ismétlése, de akkor csak simán kis golyókat fogok csinálni, és kifőzni a levesben. 😂


A hozzávaló hagymák - ez a két kép még az első főzés
alkalmával készült...

Főzés közben



8 megjegyzés:

  1. Emlékszem rá Gizinél. Én is gondolkodtam rajta, aztán elfelejtettem. Nagyon jól néz ki a tued is. Ani

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani, próbáld ki te is, biztos ízlene nektek is! 😋.

      Törlés
  2. Nagyon guszta lett a levesed, és örülök hogy már kétszer megfőzted, és ízlett. Váljék egészségetekre. Köszönöm hogy megemlítettél, és belinkelted a blogot. Nálam is elkészült már többször, de csak simán a húsgombóccal, a hagyma felaprítva került bele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva a kedves kommentedet és a receptet is!
      Biztos én is fogom még főzni, de csak simán a húsgombócokkal, ahogy írtam is, és ahogy te is írod 😀. Egyszerűbb is, könnyebb is - bár a töltött hagymák mutatósabbak - de nélkülük is ugyanolyan finom. És a töltöttekről már amúgy is megvan a fotó 😀😀😀.

      Törlés
  3. Nagyon guszta, finom levest főztél !

    VálaszTörlés
  4. Hová tüntettem vajon a tegnapi kommentemet ?(Tán közzététel nélkül kiléptem?Lehet.) Szóval azt írtam, hogy én is szeretem a hagymalevest, ettem is sokat, de mi nem ilyen gombócosat készítettünk, csak "simát" - s többnyire galuska volt benne. Még mostanában is készítek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tegnapi kommenteddel nem találkoztam, de ez most itt van 😀....
      Köszönöm szépen, mindenhogyan finom lehet! Én csak ritkán szoktam főzni, most ezzel az új recepttel biztos sűrűbben kerül majd az asztalunkra 😀.

      Törlés