A lekvár péksüteményen - néhány hét elteltével, az első üveg felnyitása után |
Hozzávalók: 1 kg zöld paradicsomhoz 50 dkg cukor, 1 citrom, 1 dl víz, esetleg dzsemfix, szalicil.
Elkészítése:
A paradicsomot feldaraboljuk, majd ledaráljuk. (Ha nehezen menne a darálás, akkor főzzük kis ideig a feldarabolt paradicsomot, amíg valamennyire megpuhul, és aztán daráljuk le.)
A vízzel 20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a cukrot a citrom levét és reszelt héját. Addig főzzük, míg jó sűrű nem lesz, és a paradicsomdarabok teljesen puhák nem lesznek. Sűrítés végett adhatunk hozzá dzsemfixet is, én egy keveset tettem bele, mikor már úgy láttam, hogy majdnem kész.
Melegen üvegekbe töltjük és késhegynyi szalicilt szórunk a tetejére. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Nagyon finom, nem érezni rajta a paradicsom ízét. Mi idén (2011.) tavasszal Kárpátalján ettünk először ilyen lekvárt, de magunktól nem jöttünk volna rá, hogy miből készült. Már akkor ott nagyon ízlett, ezért most ősszel kedvet kaptam rá, hogy itthon is elkészítsem.
Az előkészületek |
nálam is tervben van, remélem nem marad el.
VálaszTörléskizárólag zöld fajtákat tettél vagy mehet bele már a picit pirosas is (kevésbé piros mint ami az első képen látható)
Olyan pirosat mint az első képen látszik, nem tettem bele, és kevésbé pirosat sem. A második képen látszik egy-két rózsaszínű kocka, olyan színű paradicsom került bele, két-három darab.
VálaszTörlésköszi.
VálaszTörlésA zöldparadicsomot csalamádéba szoktam rakni, érdekes felhasználás, mihez fogyasztottátok?
VálaszTörlésKint Kárpátalján reggelire kaptuk, vajas zsömlével vagy kenyérrel ettük. Itthon csak úgy magába eszegettük eddig nég, nasiként :)
VálaszTörlésMihez hasonlít az íze? Mi jó pár éve kipróbáltunk egy receptet de nagyon nem ízlett, mintha mentolos lett volna...
VálaszTörlésNekünk még nem volt soha mentolos, de a paradicsom íze sem érződik benne. Talán a sárgadinnye dzsemhez hasonlít az íze, nagyon finom, érdemes kipróbálni.
VálaszTörlésSziasztok.
VálaszTörlésÉn most csinálom második évben,tavaly passzíroztam,mert nem pucoltam le a héját.
Most le szedem a héját,és erős paprikát fogok bele tenni,hogy húsok mellé lehessen enni.Simán palacsintába nagyon finom,és dió alá a zserbóra szoktam kenni.Tartósító nélkül.Tipp:addig főzd,amíg jó sürű nem lesz.2018.09.30.