2011. szeptember 12., hétfő

Aranygaluska



Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 2 tojássárgája, 2-2,5 dkg élesztő, kb. 2 dl tej, 4 dkg cukor, 4 dkg olvasztott margarin, pici só,
a töltelékhez: 13-15 dkg darált dió, ízlés szerinti cukor, kb. 10 dkg olvasztott margarin,
a vaníliás öntethez: fél liter tej, 2 tojássárgája, 8-10 dkg cukor (vagy ízlés szerinti mennyiség), 2-3 dkg liszt, 2 tasak vaníliás cukor.

Elkészítése:
Először a vaníliás öntetet készítjük el, hogy legyen ideje lehűlni. A tojássárgájákat kikeverjük a cukorral és a liszttel, ha nagyon sűrű lenne, egy kis tejet adunk hozzá. Hozzáöntjük a többi tejet, a vaníliás cukrot, és simára keverjük. Állandó kevergetés közben kis lángon besűrítjük. Ha kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük.
Az élesztőt kevés tejben, egy-két kiskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót, a többi cukrot, a sárgájákat, az olvasztott margarint, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és annyi tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Langyos helyen kb. egy óráig kelesztjük.
Ezután kanállal galuskákat szaggatunk, mindegyiket megfürösztjük az olvasztott margarinban, majd meghempergetjük a cukros darált dióban, és a tepsiben szorosan egymás mellé tesszük. Egy 38x22 cm-es tepsi (az enyém kb. ekkora) egy sorban tele lesz. A tetejét megszórjuk a maradék dióval, és meglocsoljuk a maradék margarinnal, ha elfogyna, még olvasztunk.
A tepsiben még fél óráig kelesztjük, majd előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük.
Melegen tálaljuk, a galuskákat leöntjük a már előzőleg lehűtött vaníliás öntettel.

A tepsiben sütés előtt

És készre sütve



8 megjegyzés:

  1. Ezt nagyon szeretem. A finom vaníliaöntettel az igazi. Hmmm :))))

    VálaszTörlés
  2. Éva írta...

    Finom édesség a családnak!

    VálaszTörlés
  3. Nálunk legalább dupla adagból készül, hogy mindenki jól lakhasson belőle :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm mindenki megjegyzését. Nálunk ez az adag egyszerre el is fogyott.

    VálaszTörlés
  5. Na ezt meg is csináltam :) Jujj de nagy sikerem volt vele! Még nem csináltam sose ilyent. Bár kicsit nagy gombócokat formáltam a kanállal, s bukta nagyságúak lettek, (szóval szerintem kicsiket kellett volna), de sebaj. Legközelebb.

    VálaszTörlés
  6. Szia Edit! Örülök, hogy ízlett az aranygaluska. Én evőkanállal szoktam szaggatni, de a kanálnál kisebbeket. De azért biztos nem száradtak rád a galuskák :-)

    VálaszTörlés
  7. De jó, s öntet is van hozzá! Én mindig nagy adagokat sütök, mert 3-4 fele csomagolok minden nap tízórait, s egy része a sütivel meg van oldva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gerdi! Mi csak ilyen keveset szoktunk sütni, nekünk ez is bőven elég :-)

      Törlés