2011. szeptember 16., péntek

Erdélyi rakott túrós laska


A túrós laska jobban csúszik egy jó kis kupica bencédi szilvapálinkával


Hozzávalók: 20 dkg liszt, egy tojás, só, kb. 1 dl langyos víz, 3 evőkanál olvasztott vaj vagy olaj, 25 dkg juhtúró, 2 dl tejföl, kevés zsír vagy olaj, szalonna.

Elkészítése:
A lisztből, tojással, sóval és vízzel tésztát gyúrunk, majd vékonyra kinyújtjuk, és hagyjuk kicsit szikkadni. Bő, forrásban lévő sós vízbe öntsünk kevés olajat, a tésztát tépkedjük össze (mint az alábbi képen is látható) és főzzük ki.
Ha megfőtt leszűrjük, beleforgatjuk az olvasztott vajba, majd zsírozzunk ki egy tűzálló tálat, és rakjuk le sorba a laskát (tésztát), a túró, a tejfölt, majd addig ismételjük, míg minden el nem fogy. A tetejére tejföl kerüljön. Rövid időre sütőbe tesszük, ameddig a tejföl kicsit megolvad, és a teteje megpirul. Tálaláskor kis darabokra vágott, kisütött szalonnát tehetünk a tetejére.
 
A recept az ErdélyMa honlapról származik, annyi különbséggel, hogy ott 25 dkg lisztből, és két tojással készül a tészta.
Nekem volt egy kevés tehéntúróm, így azt is tettem bele (a juhtúróból annyival kevesebbet használtam fel). A juhtúrót még augusztusban hoztuk Erdélyből, és a szalonna is onnan származik, amit ajándékba kaptunk, a pálinkát pedig székelyudvarhelyi barátainktól kaptuk. Milyen jó nekünk szegény magyarországiaknak, hogy ennyi finomságot kapunk Erdélyből  .

A kifőtt tészta, a tehéntúró, a már rétegelt tészta és a juhtúró

A tálban a tészta, a túró és a tejföl

Sütés előtt

Sütés után



1 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta. Én a fotók felrakásával nem észleltem semmilyen problémát. Nem tudom mi lehet az ok. :)))

    VálaszTörlés