2021. augusztus 18., szerda

Nyaralás Erdély legszebb falujában Torockón, ahol kétszer kel fel a NapHat kellemes napot töltöttünk a csodaszép Europa Nostra díjas Torockón, és jártuk a környékét, mely bővelkedik gyönyörű látnivalókban. Nem véletlenül érdemelte ki az Erdély legszebb faluja címet, úgymint fekvését, építészetét és népviseletét tekintve.

Idén jubiláltunk, mert ez volt a 25. erdélyi utunk, de ez a vidék mindig elvarázsol a szépségével, és mindig visszavár. Most is kedves barátainknál, a Bitai panzióban laktunk, a Székelykő lábánál, ahol mindig nagyon jól érezzük magunkat, és mindig örömmel jövünk ide vissza. A hosszú, egész napos túrázások után, mikor kellemesen elfáradva hazatértünk a panzióba, minden nap várt a finom vacsora, amit kedves háziasszonyunk Magdi főz, utána jöttek a séták a faluban, az esti borozgatások, és a jóízű beszélgetések. Estétől hajnalig szólt a népzene, mert pont ebben az időben tartották Torockón a háromnapos népzenei fesztivált, a Double Rise Fesztivált, melynek egyik helyszíne a panzióval szomszédos telken kapott otthont, így mindent hallottunk, és a teraszról mindent láttunk.

Már az odautazás napjára is beterveztünk látnivalókat. Először a szépen felújított Máriaradnai Kegytemplomnál álltunk meg, aztán "magos Déva vára" következett, mely felkeresése régi álom volt már, végül Algyógy látványos vízesését csodálhattuk meg. A hosszú út után másnapra egy könnyed program következett a Gáldi-szorosban, ahol a magas sziklák között kanyargó Gáld-patak mentén sétáltunk, piknikeztünk. Következő nap már 1000 m fölé emelkedtünk a Bedellő-hegyek sziklás hegyei közé, majd másnap egy egyedülálló természeti ritkaságot kerestünk fel, a Bucsony melletti 1170 m magas hegyet, a Detonátát, és az előtte elterülő bazalt "kazlat". Ottlétünk utolsó napján, hogy megkoronázza az eddigi túráinkat, az 1128 m magas Székelykőt másztuk meg, az évek során immár negyedik alkalommal. Volt már hogy a Nagyárkon keresztül, ami a legnehezebb, és nagy odafigyelést igényel, kétszer az északi oldalán keresztül, idén viszont délről, Torockószentgyörgy felől, amely út a leghosszabb, de a "legkönnyebb" is, ha egyáltalán lehet könnyűnek nevezni, mert 7 km hosszan kanyarog fel az út, szintben pedig kb. 560 métert kellett leküzdeni a forró napsütésben.

Mivel már két éve nem jártunk Torockón, és most minden kötelezettség nélkül lehet Romániába be- és visszautazni, ezért esett a választásunk idén is Erdélyre.

Az 500 m magasan fekvő Torockón a reggelek frissek, csípősek voltak, 13-18 fok között, a nappalok végig naposak, 30-35 fokos hőmérséklettel - még 1000 m felett is kánikulát éreztünk -, és az esték újra kellemesre hűltek le.

Rövid, de tartalmas út volt, ahonnan kellemesen elfáradva tértünk haza....

Akit érdekel több kép ezekről a csodálatos tájakról, az kattintson a Kárpátutak: Erdély című blogomra, ahol részletes képes beszámolók láthatóak, mert itt csak ezt a pár képet mutatom be, kedvcsinálóként. Nagyon sok szép kép kimaradt abból a több, mint 1000 felvételből, amit utunk során csináltunk, azokból ott láthatóak a legszebbek.


Máriaradna szépen felújított Kegytemploma

A templom kívülről....

....és belülről

Solymosvár impozáns romjai

A templomtól nem messze magasodó hegykúpon 426 m tengerszint feletti magasságban állnak Solymosvár romjai, ahova fel szerettünk volna menni, de meredeken indult az ösvény, és az időnk is sürgetett, mert még hosszú út állt előttünk.

"Magos Déva vára" felújított romjai

A várba percek alatt felröpít a kabinos felvonó

Visszapillantás a kabinból

Megkezdtük sétánkat a vár falai között...

A festői Algyógyi-vízesés

Az Algyógy-patak kb. 15 m magas vízesése....

...melyet egy termál forrás táplál

A Kőköz hegyóriásai

Közeledünk Torockóhoz a Kőköz sziklái között...


Torockó, ahol kétszer kel fel a Nap

A panzió ahol laktunk

A panzió hangulatos, virágos udvara

A szobánk

Kilátás a teraszról az 1128 m magas Székelykőre

Esti séta a faluban, velem...

...és Feri, a falu legrégebbi háza előtt


A falu központja, háttérben a Székelykő

Az Alsó piacsor házai

Kilátás a panzió teraszáról a szomszédos telekre, ahol készülődnek a Double Rise fesztiválra...

....és este már szól a muzsika

Egy reggeli séta, a Felső piacsor szép fehér falú házaival

Ismét a Felső piacsor házai, ahogy tükröződnek a vajor vizében

Még egyszer ugyanaz a házsor, háttérben az 1249 m magas Ordaskő, előtte én

És ismét egy esti séta, zenészek menete, szintén a fesztivál keretében

Néhány a sok finomság közül, amiket Magdi, a panzió háziasszonya sütött-főzött

Egy reggeli tál, minden jóval, mit szem-száj megkívánhat...

...és padlizsánkrém, ami többször ott állt a nagy tál mellett, de mindig volt valamilyen lekvár is, és virsli vagy bundás kenyér is. Így jóllakva a reggelivel könnyebben ment az egész napos túra 😅.

Csorba húsgombóccal

Radnóti leves

Ezek a saját kimert porcióim, mert a levesekből és a második fogásból is mindenki annyit merhet a nagy tálból, amennyi jólesik - töltött karaj

Tejfölös-sajtos csirkemell

Tordai pecsenye

Vaníliás csigák

Áfonyás-kakaós süti

Egy rohanó patak a sziklák között - a Gáldi-szoros

A Gáld-patak a szorosban...Ketten


Majdnem lábmosás...

...de itt tényleg az volt. Finom hűs volt a víz, én is kipróbáltam 😄

Túra a Bedellői-karsztfennsík felé

Bedellő faluból indultunk, melyet már alattunk hagytunk. A Bedellői-cseppkőbarlanghoz indultunk, de nagyon hosszú lett volna az út, és már fáradtunk. Így is felértünk kb. 1050 m magasra.


A nagy hegyek között szinte eltörpül az ember, hát még ha egy kis patakon is át kell egy-kétszer ugrani...


Sokáig haladtunk ezen a sziklás úton, ami nagyon szép volt, de sokszor meredek és csúszós. És még a nap is sütötte a fejünket...Ez a kőkapu nagyon impozáns volt


Egy kis bepillantás az állatvilágba is...


Innen már nem mentünk tovább, itt visszafordultunk

Nagyenyed, a nagy múltú város

Többször áthaladtunk rajta, és egyszer rövid sétát is tettünk a vártemplom körül

A 2 millió éves Detonáta és a kőtenger

Bucsonyból indultunk a Detonátához - kilátás útközben

A kazalban heverő bazalt orgonasípok, háttérben az 1170 m magas hegy, a Detonáta


Pihenő a bazalt kazalon....Közelebbi kép a bazalthegyről


Ízletes erdei áfonya terem itt

A Székelykő, a méltóságteljes hegyóriás

Idén Torockószentgyörgyről indultunk egy 7 km-es úton meghódítani az 1128 m magas SzékelykőtEz nem annyira meredek mint a másik felvezető utak, de ez sem volt könnyű, mert itt is le kellett küzdeni az 560 m szintkülönbséget

Már felértünk a Nagyárok felső végébe, ahonnan még egy kis sziklamászás várt ránk, hogy felérjünk a hegy legmagasabb pontjára ...


Jól látszik a völgyben Torockó

Sziklák a hegytető közelében...
Már visszaértünk Torockószentgyörgy határába, ahol az autót hagytuk

Szászsebes, a szászok hagyatéka


Hazafelé rövid pihenőt tartottunk itt, és körbesétáltuk a XIII. századi szász evangélikus templomot, majd folytattuk hosszú utunkat Óbudáig...
32 megjegyzés:

 1. Hát csodálatosak vagytok és végig az utatok is az volt. Elképesztő a számomra, hogy hogyan tudtok így járkálni hegyen völgyön, sziklákon, rögös utakon át és soha nem féltek. Nagyon gratulálok mindkettötőknek, és ahhoz is, hogy már jubiláltatok, mert ez az utatok volt a 25-tödik. Tartalmas és sok látnivalóval teljes volt ez az utatok is. Csodálatosak a fotók is, mint mindig.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük szépen kedves Lívia, nagyon jól sikerült az utunk, sokfelé jártunk, amit elterveztünk mindent meg tudtunk valósítani 😊. Gyönyörű helyeken jártunk, végig nagyon jó időnk volt, még túl meleg is. A nagyobb városokat kerültük, kimondottan a természeti látnivalókat helyeztük előnybe.
   Megszoktuk az ilyen hosszú túrákat, nehezebb terepeket, mert itthon is sokat túrázunk, főleg itt a Pilisben.
   Persze fárasztó, és nem mindig könnyű, egy-egy szép kilátásért, egy hegycsúcsra való feljutásért meg kell szenvedni, de mi szeretjük ezt... 😅

   Törlés
 2. Csodás helyen pihentetek és túráztatok és közben még szórakoztatok is :-))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Éva köszi szépen! Valóban csodás helyeken jártunk, szerencsére pihenésre kevés idő maradt, mert idén ilyen szuper időt fogtunk ki 😃. A zene is nagyon jó volt, és éjjel sem zavart, nagyon jól tudtunk aludni mellette. Persze a szobánk is első osztályú volt 😁.

   Törlés
 3. Katikám, ismét csodás helyeken jártatok, és újfent művészi fotókat készítettél! :) Nagyon jól nézel(néztek)ki - örök fiatal vagy, bizonyára attól is, hogy sokat vagy a szabadban. Örülök, hogy jól üdültetek! Puszi! Marisz voltam. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük szépen Marcsi, nagyon kedves vagy! Nagyon jól teltek a torockói napok, mint mindig. Sok minden belefért ebbe a pár napba, estére mindig el is fáradtunk. Volt egy-egy nehezebb útszakasz, mert mindig csak felfelé kellett menni, de minden annyira gyönyörű volt, hogy ki nem hagytunk volna semmit... 😃.

   Törlés
 4. Nagyon szép és izgalmas a beszamolotok. Láttok és lattattok, köszönjük, hogy megosztottátok az élmenyeiteket velünk. Üdv. Saci

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük szépen Saci, könnyű volt megosztani az élményeinket, mert volt belőle bőven 😃.

   Törlés
 5. Nagyon sok szep helyen jartatok es mint mindig gyonyoru fotokat keszitettetek. Orulok hogy sok szep elmennyel tertetek haza es feltoltodtetek ami gondolom egy evre eleg es jovoben ismet talalkozunk !

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük szépen a kedves szavaidat, és hogy ismét nálatok lehettünk! Reméljük jövőre, egészségben, ugyanitt... 😃

   Törlés
 6. Az idei nyaralásotok is gyönyörű helyen volt. Jó volt látni néhány régi helyet, melyekről már tettél fel képeket. Csodálatos fotók, köszönöm hogy megosztottad, így kicsit én is ott érezhettem magamat.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük kedves Éva! Valóban gyönyörű hely mind, amerre jártunk, nagyon szeretjük ezt a környéket. Pár új helyeken is kirándultunk, vagy más útvonalon jutottunk oda, de voltak ismertek is, jól emlékszel. Így akárhányadszor is mindig örömmel töltünk el itt pár napot, és jó kedvvel másszuk a hegyeket, újakat is, és az ismerősöket is 😃.

   Törlés
 7. Köszönet a fotókért, csodás helyen jártatok! Mi jövő héten készülünk Erdélybe, én életemben először...már nagyon várom!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük szépen Zsuzsa! Kívánunk nektek nagyon szép utat, jó időt, hogy felejthetetlen élményekkel térhessetek haza 😊.

   Törlés
 8. Én se tudok többet írni, mint az előttem szólók: gyönyörű a helyszín, jól sikerültek a fotók és gyanítom, örömmel jártátok végig ezt az utat - amit a képek alapján még többször végig-nézhettek, emlékezve a szépségekre.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi szépen Mari! Igen, nagy öröm volt az egész heti túrázás, és utána a Torockón töltött délutánok, esték.

   Törlés
 9. Mesés helyen jártatok, köszönöm a sok csodás fotót! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük Verus, nagyon szép napokat töltöttünk Torockón és a környékbeli helyeken. Nagyon jól éreztük magunkat, mint mindig, ha ott vagyunk 😀.

   Törlés
 10. Tövéről-hegyére végigolvastam-néztem, s minden pillanatát élveztem. Annyira szépek ezek a helyek, és sosem fogynak ki látnivalóból...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük Melinda, idén különösen jó időt fogtunk ki, és ilyenkor a hegyek, a táj és minden sokkal szebb, ragyogóbb. 😀.
   Már elkezdtem az Erdély blogomra részletesen feltölteni a képeket, mert van még sok szép kép....

   Törlés
 11. Csodás helyeken jártatok! Gyönyörű fotók. Köszönöm, hogy láthattam őket. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük szépen Vanilin, örülök hogy neked is tetszett 😊.

   Törlés
 12. Kati, drága, csodás képek, csodás helyek! Jólesik viszontlátni az általunk is ismert helyeket, helyszíneket, ugyanakkor gazdagodni, tudomást szerezni más, általunk nem ismert látnivalókról is. Felkeltetted a kíváncsiságomat néhány úticél iránt! Köszönöm ezt is! Adja Isten, hogy még sokszor jöhessetek Erdélybe, még több szép helyet látogassatok meg, és hátha egyszer Isten is úgy akarja, hogy találkozhassunk! :)
  (Egy picike hozzáfűzés: a radnóti leves véletlenül nem inkább radóci volt? Radóci csorba. Kinézetre az ilyen. Tulajdonképpen a pacalleves pacalmentes változata, csirkével. :) )

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük szépen kedves Edith! Örülünk hogy tetszenek a képink, és az úticéljaink 😊. Sok szép tájatok van, és sok, amit még nem láttunk. És annak is örülünk, ha ti is találtok bene még újat, amit szívesen megnéznétek. Ha egyszer találkoznánk, az nekünk is nagy öröm lenne 😊.
   A levessel kapcsolatban, hát nekünk ez teljesen ismeretlen volt. Magdi, a panzió háziasszonya mondta a nevét, és azt is, hogy ez a hamis pacalleves. Hogy az igazi pacalleves milyen, azt nem tudjuk, mert a pacalt nem szeretjük, igaz ne is ettünk még 😊😊, de ez nagyon finom volt. Mondott Magdi egy másik nevet is rá, valószínű román nevét, már nem tudom, de azt hiszem a radócit, mert ismerős név. De végül is radnóti írtam ki, mert Magdi is így kapta a receptet, és ezt az egyet találtam is a neten, így magyarosan 😊:
   http://www.receptabc.hu/recept/radnoti_csorba_10420

   Törlés
 13. Gyönyörű utatok volt. Köszönöm, hogy megosztottad a képeket. Nagy élmény volt így is. Csodás látvány!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi szépen kedves Ani, örülünk, hogy így a képeken látva is nagy élmény volt végignézni!

   Törlés
 14. Tartalmas,élménydús kirándulásotok képei felelevenítették emlékeimet erről a tájról. Köszönöm, hogy így újra láthattam.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük kedves Margó, valóban tartalmas, élményekben gazdag nyaralás volt, a rövid idő ellenére sokfelé eljutottunk. Örülünk, hogy a képeink neked is szép emlékeket idézett fel!

   Törlés
 15. Annyira imádom a képes úti beszámolóidat. Sajnos én már csak általad "jutok el" ilyen szép helyekre. Örülök, hogy jól éreztétek magatokat és minden nagyon jól sikerült. A csodás fotóid ismét magazinba illőek. Biztos, hogy még sok szép hely vár felfedezésre, kívánom, hogy legyen alkalmatok azokat is bejárni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük szépen kedves Nea! Idén is nagyon jól éreztük magunkat, mint minden évben, amikor Torockóra látogatunk kedves barátainkhoz. Az időjárás is kivételesen nagyon jó volt, ilyen talán még nem is volt Erdélyben, hogy hat nap egymás után ragyogó napsütésben lett volna részünk. És egy-két új helyre is eljutottunk, de szeretünk ismert tájakra is újra ellátogatni.
   Nagyon sajnálom, hogy csak általam jutsz el ilyen helyekre, kívánunk neked is jó egészséget, további szép nyarat, és jó pihenést, kikapcsolódást!

   Törlés
 16. Gyönyörű tájak, különleges finomságok, remek fotókon megörökítve. Köszi Katalin a tartalmas beszámolót utazásotokról!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük Vicuska! Nagyon szép nyaralás volt, bár már nagyon sokszor voltunk Torockón, de sosem lehet megunni 😊.

   Törlés