Hozzávalók aszörphöz: dércsípte kökény, cukor, borkősav, víz,
a tetejére: szalicil.
Elkészítése:
A kökényszemeket megtisztítjuk, feltesszük főni annyi vízben hogy jól ellepje a szemeket.
Amikor megpuhult - elég hamar -, szűrőn lepasszírozzuk, majd még egyszer felöntjük vízzel, rövid ideig újra főzzük, és megismételjük a passzírozást.
Literenként kb. 70 dkg cukrot adunk hozzá, (vagy ízlés szerinti mennyiséget, mivel elég fanyar gyümölcs sok cukrot kíván) forrásig főzzük, majd hozzáadjuk a borkősavat (3 literhez kb. 1 kiskanálnyit), ezután még kis lángon együtt főzzük néhány percig.
Még forrón üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, és jól záródó fém kupakkal lezárjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Finom, jellegzetes ízű szörp, szódavízzel vagy ásványvízzel hígítva fogyasztjuk. Felbontás után ajánlatos hűtőszekrényben tárolni
A kökény szemek még az erdőben |
Elkezdjük főzni |
A megfőtt kökények, passzírozás előtt |
Apró lyukú szűrőn átpasszírozzuk |
Még forrón üvegekbe töltjük |
már ezer éve keresek vmi normális receptet a kökényhez!!! köszi-köszi!!!! :)
VálaszTörlésTegnap jártamban megláttam néhány szép kökénybokrot. Szép érett volt már a kökény, szedtem is gyors a bicikli kosaramba két kilónyit. Ma szörp készült belőle a recept alapján. Tavaly először készítettem kökényből lekvárt, nagyon fincsi az is. A legtöbb embernek ízlik annak ellenére, hogy kissé fanyar ízű. Ajándéknak is kitűnő.
VálaszTörlésÖrülök, hogy sikerült elkészítened a szörpöt. Ha a lekvár ízlett, akkor biztosan a szörp is ízleni fog.
VálaszTörlésNekem is sikerült köszönöm a recit :)
VálaszTörlésNagyon szívesen! Örülök neki, hogy sikerült :)
VálaszTörléshú, de jó, h írt vki kommentet, így legalább eszembe jutott!
VálaszTörlésIdén nagyon sok kökény van és szép nagyok is!!! És még időm is lesz, úgy érzem!
Zita, nálam nézd meg a kökény likőrt, na azzal is le tudod venni a népeket a lábukról!!! :)
Sziasztok,
TörlésIdén is szedtetek már kökényt?
Budapesten lakom, és idén Pesten és környékén nem termett kökény. Már vagy 50 embert biztos megkérdeztem, tud-e valaki valamit, de senki nem tudja idén merre van itt a környéken. Esetleg tudnál segíteni abban, idén a legközelebbi távolságra Pesttől hol szedhetnék? (Pl. Pilisben merre?)
Köszi előre is!
Érdeklődnék, h miért szükséges 2x paszírozni? most készül...
VálaszTörlésAzért szoktam még egyszer felengedni kevés vízzel és másodszor is lepasszírozni, mert a nagy magok miatt marad még rajta a gyümölcshúsból, és a második passzírozásánál tudok még "kinyerni" belőle.
Törlésköszi, nekem egész jól lejön, úgyh még szerencse, h megkérdeztem :)
VálaszTörlésElkészült, nehezen, de meglett, nekem elég fanyar, de forró napokon még jól jöhet :)köszi
VálaszTörlésHát a kökény ilyen :-) de biztos "érik" még az üvegben a szörp, akkor nem lesz annyira fanyar. Nekem ennyi cukor elég szokott lenni.
TörlésRemélem ízleni fog majd!
Kipróbálom.
VálaszTörlésSok sikert majd hozzá, de ajánlatos egy kicsit várni még a szedésével!
TörlésMinek a szalicil???
VálaszTörlésMegfelelő dunsztolással minden eltehető szalicil nélkül is!
De jó hogy ilyen részletesen leírtad, köszönöm szépen!
VálaszTörlésNagyon szívesen, jó szörpfőzést!
Törlés