2010. november 20., szombat

Kökény szörp



Hozzávalók aszörphöz: dércsípte kökény, cukor, borkősav, víz,
a tetejére: szalicil.

Elkészítése:
A kökényszemeket megtisztítjuk, feltesszük főni annyi vízben hogy jól ellepje a szemeket. 
Amikor megpuhult - elég hamar -, szűrőn lepasszírozzuk, majd még egyszer felöntjük vízzel, rövid ideig újra főzzük, és megismételjük a passzírozást. 
Literenként kb. 70 dkg cukrot adunk hozzá, (vagy ízlés szerinti mennyiséget, mivel elég fanyar gyümölcs sok cukrot kíván) forrásig főzzük, majd hozzáadjuk a borkősavat (3 literhez kb. 1 kiskanálnyit), ezután még kis lángon együtt  főzzük néhány percig. 
Még forrón üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, és jól záródó fém kupakkal lezárjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Finom, jellegzetes ízű szörp, szódavízzel vagy ásványvízzel hígítva fogyasztjuk. Felbontás után ajánlatos hűtőszekrényben tárolni

A kökény szemek még az erdőben

Elkezdjük főzni

A megfőtt kökények, passzírozás előtt

Apró lyukú szűrőn átpasszírozzuk

Még forrón üvegekbe töltjük



17 megjegyzés:

  1. már ezer éve keresek vmi normális receptet a kökényhez!!! köszi-köszi!!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Tegnap jártamban megláttam néhány szép kökénybokrot. Szép érett volt már a kökény, szedtem is gyors a bicikli kosaramba két kilónyit. Ma szörp készült belőle a recept alapján. Tavaly először készítettem kökényből lekvárt, nagyon fincsi az is. A legtöbb embernek ízlik annak ellenére, hogy kissé fanyar ízű. Ajándéknak is kitűnő.

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy sikerült elkészítened a szörpöt. Ha a lekvár ízlett, akkor biztosan a szörp is ízleni fog.

    VálaszTörlés
  4. Nekem is sikerült köszönöm a recit :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szívesen! Örülök neki, hogy sikerült :)

    VálaszTörlés
  6. hú, de jó, h írt vki kommentet, így legalább eszembe jutott!
    Idén nagyon sok kökény van és szép nagyok is!!! És még időm is lesz, úgy érzem!

    Zita, nálam nézd meg a kökény likőrt, na azzal is le tudod venni a népeket a lábukról!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziasztok,
      Idén is szedtetek már kökényt?
      Budapesten lakom, és idén Pesten és környékén nem termett kökény. Már vagy 50 embert biztos megkérdeztem, tud-e valaki valamit, de senki nem tudja idén merre van itt a környéken. Esetleg tudnál segíteni abban, idén a legközelebbi távolságra Pesttől hol szedhetnék? (Pl. Pilisben merre?)

      Köszi előre is!

      Törlés
  7. Érdeklődnék, h miért szükséges 2x paszírozni? most készül...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért szoktam még egyszer felengedni kevés vízzel és másodszor is lepasszírozni, mert a nagy magok miatt marad még rajta a gyümölcshúsból, és a második passzírozásánál tudok még "kinyerni" belőle.

      Törlés
  8. köszi, nekem egész jól lejön, úgyh még szerencse, h megkérdeztem :)

    VálaszTörlés
  9. Elkészült, nehezen, de meglett, nekem elég fanyar, de forró napokon még jól jöhet :)köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát a kökény ilyen :-) de biztos "érik" még az üvegben a szörp, akkor nem lesz annyira fanyar. Nekem ennyi cukor elég szokott lenni.
      Remélem ízleni fog majd!

      Törlés
  10. Válaszok
    1. Sok sikert majd hozzá, de ajánlatos egy kicsit várni még a szedésével!

      Törlés
  11. Minek a szalicil???
    Megfelelő dunsztolással minden eltehető szalicil nélkül is!

    VálaszTörlés
  12. De jó hogy ilyen részletesen leírtad, köszönöm szépen!

    VálaszTörlés