2015. november 4., szerda

Karácsonyi menü - JáTéK!



Játék van Verusnál, amire egy karácsonyi menüt kell készíteni. Szeretek ilyen játékokban résztvenni, mely mindig egy kihívás számomra, hogy hogy sikerül majd megvalósítanom....

Viszonylag egyszerű, de mégis ünnepélyes ételeket válogattam össze, amiket mindenki könnyen el tud készíteni, és nem kell hozzájuk semmi különleges hozzávaló.

Tudom, messze még a karácsony, de igyekeztem mihamarabb elkészülni vele, hátha valakinek valami megtetszik belőle karácsonyra. Így ebben a formájában mindhárom fogás számomra is új. A levest az interneten böngészve találtam, két receptből kombináltam össze, a csirke és a kalács ötlete és a receptjük - kisebb változtatásokkal - Lajos Maritól származik.


Borleves fahéjas habgaluskával

Nagyon finom, ünnepélyes leves. Fogyaszthatjuk melegen, de hidegen talán még finomabb.


Hozzávalók a leveshez: 5 dl muskotályos fehérbor, 2 dl víz, ízlés szerint cukor, 1 csomag vaníliás cukor, néhány szem szegfűszeg, 1-2 darabka fahéj, citrom reszelt héja, 2 dl főzőtejszín, 2 tojás sárgája,
a habgaluskához: 2 tojás fehérje, 1 vaníliás cukor, ízlés szerint cukor, őrölt fahéj,
a díszítéshez: menta- vagy citromfű levélkék, pár szem ribizli.

Elkészítése:
A bort és vizet felforraljuk a szegfűszeggel, fahéj darabkákkal és a reszelt citromhéjjal. Kicsit állni hagyjuk, hogy a fűszerekből kiázzon az íz. Ezután leszűrjük. 
A tojássárgájákat kikeverjük az ízlés szerinti cukorral, az egyik vaníliás cukorral és a tejszínnel, majd hozzácsurgatjuk a borhoz, és még egyszer az egészet felfőzzük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukrokkal, őrölt fahéjat keverünk bele és forrásban lévő vízben kifőzzük, amibe nagyon kevés cukrot és bort is tehetünk.
A kifőtt galuskákat beletesszük a levesbe, és tálalásnál tetszés szerint díszíthetjük őket.

A bor forralása a fűszerekkel


Gesztenyével töltött csirke, birsalmás párolt káposztával

A töltött húshoz nagyon jól harmonizál a káposzta és a birs


Hozzávalók a töltött csirkéhez: egy 1 kg-os grillcsirke (vagy egy kb. 4 kg-os bébipulyka, de ebben az esetbe a töltelék hozzávalóiból három-négyszeres mennyiséggel számoljunk), szárnyasokhoz való fűszerkeverék, majoránna, 1-2 ágacska rozmaring, 1 sütőzacskó,
a töltelékhez: 20-25 dkg gesztenye, 1-2 szikkadt kenyérszelet, 1 csirkemáj, 10 dkg darált hús, 1 tojás, só, bors, majoránna, őrölt szerecsendió, kevés tej vagy tejszín,
a birsalmás párolt káposztához: 1 fej káposzta, 1-2 birsalma, só, köménymag, ecet, cukor.

Elkészítése:
A csirkét kívül-belül sózzuk, belsejét bedörzsöljük majoránnával és állni hagyjuk. A gesztenyét megfőzzük, amiket előtte bevagdostunk. Ha megfőttek meghámozzuk, nem túl apróra feldaraboljuk. A kenyeret beáztatjuk, a májat elkaparjuk.
Az összes töltelék hozzávalóit összedolgozzuk, megtöltjük vele a csirke hasát, és a combja és melle bőre alá is teszünk belőle.
Kívülről az egész csirkét megszórjuk szárnyas fűszerkeverékkel, sütőzacskóba tesszük, és tepsibe téve sütőben megsütjük. Nagyon praktikus, mert nem kell hozzá zsiradék, nem is kell ügyelni rá, és kisebb lángon kb. 60-75 perc alatt elkészül.

A káposztát felszeleteljük, sózzuk, kicsit állni hagyjuk. Ezután kinyomkodjuk, kevés olajat adunk hozzá, megszórjuk köménymaggal, és fedő alatt elkezdjük párolni. Ha kell kis vizet öntünk alá. Fél időben hozzáadjuk a héjastul felcikkelyezett birset, majd a végén ecettel és cukorral ízesítjük.

Készül a töltelék

A megtöltött csirke


Diós-mákos ikerkalács

Klasszikus karácsonyi kalács, ami egy csésze rumos teával kitűnő édesség


Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 8-10 dkg margarin, 2 tojás, 2,5 dkg élesztő, kb. 1,25 dl tej, 4 dkg cukor,
a diós töltelékhez: 15 dkg darált dió, szükség szerint tej (csak annyi, hogy ne legyen folyós a töltelék), ízlés szerint cukor és őrölt fahéj, 1 tasak vaníliás cukor, 5 dkg mazsola, 3 dkg cukrozott narancshéj, 1 evőkanál rum, fél citrom reszelt héja,
a mákos töltelékhez: 15 dkg mák, szükség szerint tej (csak annyi, hogy ne legyen folyós a töltelék), ízlés szerint cukor és őrölt szegfűszeg, 1 tasak vaníliás cukor, 5 dkg mazsola, 1 evőkanál rum, fél citrom reszelt héja, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 evőkanál zsemlemorzsa,
a kalács megkenéséhez: 1 tojás,
tálaláskor: porcukor.

Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl cukros tejben felfuttatjuk. A margarint felolvasztjuk, majd ha kicsit kihűlt a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és a keveréket a liszthez adjuk. A többi tejjel közepesen lágy tésztát dagasztunk, jól átdolgozzuk és langyos helyen kétszeresére kelesztjük.
Közben elkészítjük a töltelékeket.
A diós töltelékhez a mazsolát és a narancs héjat beáztatjuk a rumba. A diót a cukorral és tejjel rövid ideig főzzük, majd az összes hozzávalóval összekeverjük.
A mákos töltelékhez szintén beáztatjuk a mazsolát, majd a továbbiakban a dióshoz hasonlóan járunk el.
Ha megkelt a tésztánk, kisodorjuk 30 x 50 cm nagyságúra. Egyik felére a diós, másik felére a mákos tölteléket kenjük, és két oldalról közép felé feltekerjük. Így egy 30 cm hosszú ikerrudat kapunk, amit egy 20 x 30 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk. Ismét kelesztjük, 20-30 percig.
Ekkor megkenjük tojással, és előmelegített sütőbe tesszük. Vigyázzunk, hogy ne piruljon meg már az elején a teteje, ezért a későbbiekben fóliával takarjuk le. Kb. 1 órát kell sülnie, az elején magasabb, majd alacsony lángon.
Ha kihűlt, a sütőpapírral könnyen kiemelhetjük a tepsiből. Felszeleteljük és porcukorral meghintjük.

A megkelt tészta

A kisodort tészta a töltelékkel

Feltekerve

Tepsiben, sütés előtt


Mindenkinek kellemes készülődést és jó étvágyat kívánok!




20 megjegyzés:

  1. Ez nagyszerű menű, máris karácsonyi hangulatba hoztál :) Nagyon teszik minden!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vicuska! Egy kis időre így tényleg karácsony volt nálunk :-) De még legyen csak szép ősz, mert szeretem az ilyen napsütéses kellemes őszi napokat.

      Törlés
  2. Nagyon klassz kis menü. Nagyfiúnak is karácsonyi hangulata van már. Tegnap levélgereblyézés közben folyamatosan azt kérdezte, mikor lesz már advent. ;-) Ez a kalács nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Próbáld ki a kalácsot, ha tetszik. Finom, gyorsan el tud fogyni :-)

      Törlés
  3. Nagyon jó kis menüt állítottál össze! Nagyon szépek! Gyors voltál én még csak gondolatban tartok ennél a játéknál magasra tetted a lécet igencsak gondolkodóba ejtettél hogy most mit is találjak ki?:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Én is várom már a te menüdet :-)

      Törlés
  4. Tényleg csodás menü. Én is még csak agyalok mit is kéne alkotni.

    VálaszTörlés
  5. Katalin! Ez valami fenséges! :) Köszönöm szépen, hogy részt vettél a játékban. A leves ötletet vittem is. :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon gyors voltál, és nagyszerű menüt készítettél. A képek is csodásak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Ani! Igyekeztem vele, amint meg volt az ötletem, már el is készítettem :-)

      Törlés
  7. Nagyon ügyes vagy!Igazi karácsonyi hangulatot varázsoltál!
    Puszi:ÁGI

    VálaszTörlés
  8. De szívesen vendégeskednék nálatok Karácsonykor... :-) <3

    VálaszTörlés
  9. Engem megnyertél :) Számíthatsz rám!

    VálaszTörlés