2011. szeptember 25., vasárnap

Erdélyi rakott káposzta



Hozzávalók: 50 dkg darált hús, kb. 90 dkg savanyú káposzta, 10-10 dkg füstölt kolbász és füstölt szalonna, 15 dkg rizs, 1 fej hagyma, 2,5-3 dl tejföl, só, bors, törött paprika, 1 gerezd fokhagyma, zsír vagy olaj.

Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, a zsiradékban megpirítjuk, hozzáadjuk a húst, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, állandóan keverve 10-12 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a törött paprikát. A szalonnát kis kockára vágjuk, és a felszeletelt kolbásszal együtt megpirítjuk, a rizst félpuhára megpároljuk. A káposztát kis vízzel szintén megpároljuk.
Egy tűzálló tálat zsiradékkal kikenünk, az aljába terítjük a káposzta egyharmadát, erre jön a kolbász és a szalonna, majd a káposzta másik egyharmada, a fele tejföllel meglocsolva. Ezután kerül rá a rizs, a hús, végül a maradék káposzta. A tetejét meglocsoljuk a megmaradt tejföllel, valamint a szalonna és a kolbász  zsírjával.
Sütőben közepes hőfokon megsütjük. Kockákra vágva tálaljuk. 
 
Nagyon finom, a receptet az ErdélyMa oldalán olvastam, megtetszett, ezért én is elkészítettem.
A képeken látható mennyiség a fent leírtaknak csak a fele.

Az tál alján a káposzta, a kolbász és a szalonna

A második réteg káposzta, meglocsolva tejföllel

A rizs és a hús

A tetején a tejföllel és a paprikás zsírral

Készre sütve



1 megjegyzés: