Tálalva |
Az egész tömb még egyben |
Felszeletelve |
Az egész úgy kezdődött, hogy volt 3 szelet sonkám és 2 kis cső bébikukoricám :-) Ehhez vettem egy kisebb füstölt sertésnyelvet, a többi hozzávaló is megvolt itthon, s hogy ne midig ugyanazt együk reggelire, készítettem egy ilyen aszpikos vegyes finomságot.
Bármilyen sonka- és zöldségféle jó hozzá, már máskor is készítettem hasonlóakat (sonka aszpikban és füstölt sertésnyelv aszpikban). Kis fantáziával finom, szemet is gyönyörködtető "alkotás" készíthető, s éppen az az érdekes benne, hogy amikor lekerül róla a fólia, meglepetés hogy milyen is lesz....
Hozzávalók: egy 500 grammos margarinos tégely, 1 tojás, 1 kisebb füstölt sertésnyelv, egy közepes sárgarépa, kis marék borsó, pár karika kápia, 2 savanyított bébikukorica, 3-4 sonkaszelet, kevés vaj, ecetestorma és majonéz a sonka töltelékébe, só, bors, 2 dl víz és 4 púpozott kiskanál zselatin az aszpik készítéséhez.
Elkészítése:
A borsót és a sárgarépahasábokat sós vízben megpároltam, a tojást megfőztem, a kisebb darabokra vágott nyelvet is megfőztem, és két sonkaszeletet megtöltöttem vaj, ecetes torma és majonéz ízlés szerinti keverékével.
A 4 púpozott kiskanál zselatint 2 dl sós, borsos vízben megfőztem. A margarinos tégelyt fóliával kibéleltem, az aljára öntöttem egy kevés, még meleg és folyékony aszpikot. Ezután tetszés szerint kezdtem pakolni bele a hozzávalókból, közben mindig öntöttem egy kevés aszpikot is rá. A harmadik szelet sonka egyik fele valahova a közepébe került, a másik féllel lezártam a tetejét és ráöntöttem a maradék aszpikot.
Hűtőszekrénybe tettem. Két-három óra múlva, mikor jól lehűlt és megdermedt, kiborítottam a formából és felszeletelve tálaltam.
A 4 púpozott kiskanál zselatint 2 dl sós, borsos vízben megfőztem. A margarinos tégelyt fóliával kibéleltem, az aljára öntöttem egy kevés, még meleg és folyékony aszpikot. Ezután tetszés szerint kezdtem pakolni bele a hozzávalókból, közben mindig öntöttem egy kevés aszpikot is rá. A harmadik szelet sonka egyik fele valahova a közepébe került, a másik féllel lezártam a tetejét és ráöntöttem a maradék aszpikot.
Hűtőszekrénybe tettem. Két-három óra múlva, mikor jól lehűlt és megdermedt, kiborítottam a formából és felszeletelve tálaltam.
Az előkészületek |
A tojás, a zöldborsó és a sárgarépa került sz aljára - vagyis a tetejére... |
...aztán a sertésnyelv darabok, a töltött sonka és zöldségek következtek |
Lezárva egy szelet sonkával és aszpikkal - mehet a hidegre |
Milyen szép! És milyen finom lehet! Olyan tavaszi! :-)
VálaszTörlésKöszönöm Nelli!
TörlésOlyan szépet alkottál! Jól beindította a fantáziádat a 3 szelet sonka és bébikukorica:-) Nagyon tetszik, főleg, hogy annyi lehetőség rejlik benne!
VálaszTörlésKöszi Gerdi, próbáld ki, biztosan ízlik majd a családnak :-)
TörlésÉva írta...........
VálaszTörlésFantasztikus vagy! Benevezhetnél versenyre. Biztosan megnyernéd!
Gratulálok! Amilyen szép, biztos olyan jó is volt!
Köszönöm! Valóban finom volt.
TörlésDe nagyon jól néz ki, igazán tartalmas, guszta! :)
VálaszTörlés