A torta tejszínhabbal.... |
...és cseresznyével kidíszítve |
Egy szelet a tortából |
Már van fent a blogomon egy lúdláb torta, most ez egy kicsit másképp készült.....
Hozzávalók a tésztához: 4 tojás, 5 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 evőkanál keserű kakaópor, fél tasak sütőpor,
a krémhez: 2 dl tejszín (nálam növényi habalap), 1 tasak csokis pudingpor, 5 evőkanál cukor, 10 dkg étcsoki, 1 üveg cseresznyebefőtt, 20 dkg vaj vagy margarin, 1 evőkanál porcukor, a 2 dl tejszín felvert habjának kétharmada-háromnegyede,
a tetejére: 10 dkg étcsoki és a maradék hab
a krémhez: 2 dl tejszín (nálam növényi habalap), 1 tasak csokis pudingpor, 5 evőkanál cukor, 10 dkg étcsoki, 1 üveg cseresznyebefőtt, 20 dkg vaj vagy margarin, 1 evőkanál porcukor, a 2 dl tejszín felvert habjának kétharmada-háromnegyede,
a tetejére: 10 dkg étcsoki és a maradék hab
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját 1 evőkanál cukorral habosra keverjük, a fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A lisztet és a keményítőt elkeverjük a kakaóval és a sütőporral. A habot és a másik két keveréket lazán összekeverjük, és egy kivajazott, kilisztezett 23 cm átmérőjű csatos tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben készre sütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk.
A krémhez a pudingport az 5 evőkanál cukorral és a 3 dl tejszínnel sűrű krémmé főzzük. A szobahőmérsékletű vajat (vagy margarint) az 1 evőkanál porcukorral habosra keverjük, a csokit gőz felett felolvasztjuk.
A langyosra hűlt pudingot, a kikevert vajat és a felolvasztott csokit összeöntjük.
A 2 dl tejszínt kemény habbá verjük, félreteszünk belőle a díszítéshez, a többit pedig az előzőleg elkészített krémhez keverjük.
A tészta alsó felére kenjük a krém nagy részét, majd szorosan kirakjuk a cseresznyével. A felső tésztát is vékonyan megkenjük - de hagyunk még a krémből a torta oldalára is -, ráborítjuk a cseresznyés krémre, és a maradék krémmel körben bekenjük a tortát.
A tetejére szánt csokit is megolvasztjuk, elsimítjuk rajta, hagyjuk hogy kicsit lecsorogjon körben, majd mikor megdermedt rajta a csoki, a maradék tejszínnel és cseresznyével tetszés szerint kidíszítjük.
A krémhez a pudingport az 5 evőkanál cukorral és a 3 dl tejszínnel sűrű krémmé főzzük. A szobahőmérsékletű vajat (vagy margarint) az 1 evőkanál porcukorral habosra keverjük, a csokit gőz felett felolvasztjuk.
A langyosra hűlt pudingot, a kikevert vajat és a felolvasztott csokit összeöntjük.
A 2 dl tejszínt kemény habbá verjük, félreteszünk belőle a díszítéshez, a többit pedig az előzőleg elkészített krémhez keverjük.
A tészta alsó felére kenjük a krém nagy részét, majd szorosan kirakjuk a cseresznyével. A felső tésztát is vékonyan megkenjük - de hagyunk még a krémből a torta oldalára is -, ráborítjuk a cseresznyés krémre, és a maradék krémmel körben bekenjük a tortát.
A tetejére szánt csokit is megolvasztjuk, elsimítjuk rajta, hagyjuk hogy kicsit lecsorogjon körben, majd mikor megdermedt rajta a csoki, a maradék tejszínnel és cseresznyével tetszés szerint kidíszítjük.
Az alsó tortalap, megkenve a krémmel és rajta cseresznye |
Félig készen - leöntve a csokimázzal |
Aztaaa, nagyon gusztusos, nagyon finom lehet! A csokikrém a gyümölccsel mindig nyerő!
VálaszTörlésKöszi Csilla!
TörlésGyönyörű lett, nagyon szép a díszítése:) Még sosem sütöttem lúdláb tortát, de már ettem sokszor, nagyon finom lehet cseresznyével is.
VálaszTörlésEgyszer süssél :-) biztosan finom lesz!
TörlésNagyon guszta, és a képeket elnézve el is tudom képzelni, hogy mennyire finom lehetett! :) Tetszik! :)
VálaszTörlésKöszönöm Hankka!
TörlésDe szép, de jó, habos, krémes, nekem nem is kell más:-)
VálaszTörlésKépzeld, tegnap készítettem kelkáposzta-főzeléket. Ahogy gondoltam, a gyerekek nem ették meg, de Férjemmel jóízűen ebédeltünk belőle. Ha nem is gyakran, de fogok még készíteni. A receptért pedig köszönet!
Örülök hogy elkészítetted :-) Én nagyon szeretem!
TörlésA képeid láttán csorog a nyálam, annyira finom tortát készítettél.
VálaszTörlés