Hozzávalók a leveshez: 1 szelet pulykamell, 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 darabka zellergumó, fél vagy negyed karalábé, egy maroknyi borsó, egy kisebb hagyma, zeller- és petrezselyemzöldje, 2 gerezd fokhagyma, só, 1 szárnyas húsleveskocka, 1-2 kiskanál házi ételízesítő (szárított zöldségőrlemény), néhány szem egész bors, szegfűbors, koriander, köménymag és boróka, egy kis darab friss gyömbér,
a tésztához: 20 dkg liszt, só, 1 tojás, kb. fél dl víz.
a tésztához: 20 dkg liszt, só, 1 tojás, kb. fél dl víz.
Elkészítése:
A húst kis darabokra vágtam, hideg vízben feltettem főni. Sóztam, beleszórtam a fűszermagokat és az ételízesítőt. Nemsokára hozzáadtam - a borsó kivételével - a feldarabolt zöldségeket, a hagymát, a fokhagymát és a zöldeket. Amikor félpuhára főttek beletettem a borsót és a húsleveskockát is.
Készre főztem, majd leszűrtem.
A tésztához a hozzávalókból közepes keménységű tésztát gyúrtam, pihentettem, majd amennyire tudtam, vékonyra kisodortam. Kb. 5 cm széles csíkokra vágtam, megliszteztem, és egymásra fektetve egész keskenyre összemetéltem. Forrásban lévő sós vízben rövid idő alatt kifőztem.
A levesbe csak az asztalnál tettük bele a tésztát.
Ekkor többféle tésztát készítettem, széles metéltet és csigatésztát is, ezeknek egy részét megszárítva tettem el. Ez volt életem első cérnametéltje, ami lehet hogy nem lett a legvékonyabb cérna, de elsőre megfelelt és finom volt a levesben.
A levesbe csak az asztalnál tettük bele a tésztát.
Ekkor többféle tésztát készítettem, széles metéltet és csigatésztát is, ezeknek egy részét megszárítva tettem el. Ez volt életem első cérnametéltje, ami lehet hogy nem lett a legvékonyabb cérna, de elsőre megfelelt és finom volt a levesben.
A tészta metélése |
A cérnametélt egy része megszárítva |
Nincs is jobb a házi tésztánál! Én idejét sem tudom, mikor készítettem utoljára -de igen, tavaly nyáron, de azt is derelyének-, de Anyósom rendszeresen készít, s minket is ellát vele. Ha nem is olyan vékony, akkor is csuda étvágygerjesztő az a tányér leves!
VálaszTörlésKöszi Gerdi! Én is csak ritkán csinálok házi tésztát :-)
TörlésNagyon, de nagyon guszta:)
VálaszTörlésKöszi Kati!
TörlésEgy igazi finom húsleves jobb, mint a gyógyszer, főleg házi tésztával:) A gyerekeim már rágják a fülem egy finom húslevesért, ezt szívesen megennék:)
VálaszTörlésKöszi Trollanyu, szívesen küldenék belőle :-)
TörlésAz egyik legfinomabb leves, különösen házi tésztával. :) Nagyon étvágygerjesztő! :)
VálaszTörlésNagyon guszta levest főztél, jólesne most egy tányérkával! :) Én jobban is szeretem a cérnametéltet úgy, ha nem túl vékony! :)
VálaszTörlésOkki, Hankka, köszönöm!
VálaszTörlés