2012. február 24., péntek

Nyúl vadasan - kétféle mártással és kétféle körettel


Zöldséges mártással és zsemlegombóccal

Áfonyalekváros mártással és krumplikrokett karikákkal

Sikerült egy szép egész házi nyulat kapnom, aminek a combjaiból ezt a vadast készítettem.

Hozzávalók (a képeken látható mennyiséghez): 2 nagyobb nyúlcomb, 1-2 szelet húsos füstölt szalonna, 1 nagyobb hagyma, só, tárkony, néhány szem szemes bors, szegfűbors, rózsa bors, borókabogyó, 3 babérlevél, 2 evőkanál olívaolaj, 2-3 evőkanál étolaj, 1 alma, egy darab zellergumó, 1 nagyobb fehérrépa, 3 sárgarépa, 1 evőkanál mustár, 0,5-1 dl vörösbor, ízlés szerint 2-3 evőkanál (vagy több, kevesebb) áfonyalekvár.

Elkészítése:
A combokat először a forgójánál kettévágtam, majd mindegyik darabot még ketté, így nyolc kisebb darabot kaptam. Erős, fűrészes kés viszonylag könnyen vágta a csontot. Sóztam, majd megspékeltem a szalonnával. Rászórtam a borsokat, a borókabogyót, a tárkonyt, a karikára vágott hagymát, a babérleveleket, és meglocsoltam az olajakkal.
Egy napig állt a pácban, majd a hagymát és a fűszermagokat kivettem, az olajat lecsepegtettem, hirtelen nagy lángon elősütöttem benne a húsdarabokat, majd egy tálra kitettem őket.
A hagymát apróra vágtam, a visszamaradt olajban megdinszteltem (ha kevés lenne az olaj, lehet még kevéssel pótolni), hozzáadtam a feldarabolt zöldségeket és az almát, kicsit pirítottam, majd felengedtem vízzel. A fűszermagokat és a babérlevelet is hozzáadtam, elkevertem benne a mustárt, az áfonyalekvárt, hozzáöntöttem a vörösbort, visszatettem bele a húsdarabokat, és együtt puhára főztem.
Közben a combokat egy-kétszer megfordítottam. Mikor készre főtt, a húsokat kivettem, melegen tartottam, a zöldségeket a levével együtt leturmixoltam, szép krémes mártást kaptam.
A combokat a közben már elkészített zsemlegombócokkal és a mártással tálaltam. 

Másnapra krumplikrokett karikákat sütöttem hozzá, és a mártást kicsit megszínesítettem, adtam hozzá még vörösbort és néhány kanál áfonyalekvárt, amitől ízesebb, pikánsabb lett, de az első változat is nagyon finom volt.
A zsemlegombóc receptje itt található, olvasható, a krumplikroketté pedig itt, régebbi bejegyzéseimben.

A pácolás

Az elősütött húsok

Már együtt fő a hús és a zöldség

Készre főzve

A leturmixolt mártás



3 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon guszták, sőt jó lenne megkóstolni mert biztosan nagyon finom. Az első tányérból kérnék! Az igazság az hogy én még nyúlhúst nem készítettem.

    VálaszTörlés
  2. Hát így könnyű, ha az ember házi nyúlhoz jut:)Mindkettő nagyonszuperul néz ki, nehéz lenne választani.

    VálaszTörlés
  3. Bizony, érzem a gyönyörü illatát a vadasnak, és kimondottan felséges mind két mód ahogy készitettet a nyulat. Azt hittem hogy rántott hagyma karikák amik körül veszik, és még sem? ...guszta krumpli köretek!

    VálaszTörlés