Párolt rizs kukoricával..... |
zöldborsóval és sárgarépával... |
petrezselyemmel... |
kukoricával és sárgarépával.... |
---és sáfrányos rizs |
A párolt rizst nagyon egyszerű elkészíteni. Sokszor keverek hozzá valamilyen más párolt zöldséget, akkor ízletesebb, színesebb és mutatósabb lesz.....
Hozzávalók a párolt rizshez: 1 bögre rizs, 2 bögre víz, só, olaj,
a különböző változatokhoz: petrezselyemzöld, borsó, sárgarépa, kukorica, esetleg gomba vagy ízlésünk és fantáziánk szerint egyéb zöldségek,
a sáfrányos rizshez: sáfrány, sáfrányos szeklice, vagy kurkuma.
a különböző változatokhoz: petrezselyemzöld, borsó, sárgarépa, kukorica, esetleg gomba vagy ízlésünk és fantáziánk szerint egyéb zöldségek,
a sáfrányos rizshez: sáfrány, sáfrányos szeklice, vagy kurkuma.
Elkészítése:
A rizst kiválogatjuk, majd kevés olajon megdinszteljük, közben állandóan kevergetjük. Sózzuk, felöntjük kétszer annyi vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk, kb 15 perc alatt. Ha készre főtt, levesszük a tűzről és a fedő alatt hagyjuk kihűlni.
Ízesíthetjük finomra vágott petrezselyemmel, vagy külön megpárolt zöldségeket keverhetünk hozzá, ízlés szerint.
A sáfrányos rizst is hagyományos módon készítjük el, annyi különbséggel, hogy előzőleg egy kiskanálnyi szárított sáfrányos szeklicét vízbe áztatunk, kicsit főzhetjük is, és az így kapott "megfestett" vizet adjuk hozzá a rizs főzővizéhez. Ha porított sáfrányt használunk, abból kevesebb kell hozzá. De ha nincs sáfrányunk, a rizst egy-két késhegynyi kurkumával is színesíthetjük.
Keleties, indiai ételekhez tálalhatjuk, de bármilyen húshoz jó, ha egy kicsit látványosabb ételt szeretnénk.....
Ízesíthetjük finomra vágott petrezselyemmel, vagy külön megpárolt zöldségeket keverhetünk hozzá, ízlés szerint.
A sáfrányos rizst is hagyományos módon készítjük el, annyi különbséggel, hogy előzőleg egy kiskanálnyi szárított sáfrányos szeklicét vízbe áztatunk, kicsit főzhetjük is, és az így kapott "megfestett" vizet adjuk hozzá a rizs főzővizéhez. Ha porított sáfrányt használunk, abból kevesebb kell hozzá. De ha nincs sáfrányunk, a rizst egy-két késhegynyi kurkumával is színesíthetjük.
Keleties, indiai ételekhez tálalhatjuk, de bármilyen húshoz jó, ha egy kicsit látványosabb ételt szeretnénk.....
Rizs készítésekor a lábos alá mindig lángelosztót szoktam tenni.
Nekem bármilyen formában jöhet imádom a rizst. Férjuram kukoricásat biztos nem enné meg, a zöldborsóval készültből pedig a kis unokám kézzel szedi ki a borsót azért mert azt szereti. Általában petrezselyemmel szoktam vagy a borsóval, pedig milyen guszta a répával vagy kukoricával készült is.
VálaszTörlésPetrezselymet szinte mindig teszek bele, és általában a párolás előtt megfuttatom olajon. Spenótos rizst is szoktam készíteni, nagyon szeretem. Iránban krumplikarikákat tesznek alá és mire készen van a rizskása, megpirulnak a szeletek alatta- olyan finom tud lenni és érdekes ízt ad a rizsnek. Próbáld ki. A fedő alá tegyél egy konyhakendőt, hogy a felesleges gőzt magába szívja.
VálaszTörlésÉva, köszönöm!
VálaszTörlésVicuska neked is köszönöm a jó tippeket, ki fogom próbálni!