Első kézzel nyújtott rétesem |
Sosem gondoltam volna, hogy egyszer rétest fogok nyújtani. Régen a Nagymamám sokat sütött, de sem Anyukám, sem én nem vettük át a tudományát, sajnos. Most Keresztanyám tanított meg, hogy hogy kell bedagasztani, jól átgyúrni, nyújtani. Neki köszönhetem, hogy most el tudtam készíteni életem első rétesét. Bár a tésztája lehet hogy nem sikerült elég vékonyra, de nekünk ízlett, gyorsan elfogyott, és én nagyon meg voltam elégedve magammal. Nem olyan nagy ördöngösség, csak egyszer el kell kezdeni csinálni .
Hozzávalók, két rúd tésztájához: 15 dkg sima liszt, 10 dkg rétes liszt, 1 evőkanál zsír, kb. 1,5 dl langyos víz, 1 csipet só, fél kiskanál ecet,
a töltelékhez: bármi ízlés szerint, alá olvasztott vaj vagy margarin, a töltelékre tejföl,
a tetejére: szintén tejföl és/vagy olvasztott vaj.
A tészta hozzávalóit összekevertem, alaposan átgyúrtam, majd a vizet apránként hozzáadva gyúródeszkán 20 percig dagasztottam, amíg szép egynemű, nem túl kemény, de nem is túl lágy tésztát kaptam. Az a lényeg, hogy jól át legyen gyúrva. Ekkor a gyúródeszkát letakartam egy fehér ruhával, erre tettem a tésztát, egy meleg tállal letakartam, ráborítottam még egy nagyobb konyharuhát is, és 1 órát pihentettem.
Ekkor kétfelé vágtam, és jobb híján a gyúródeszkán - rajta a fehér ruhával - kezdtem el kézzel nyújtani. Már ekkor egy kicsit meglocsoltam az olvasztott vajjal.
Igazából asztalon kellene nyújtani, és köre menni, úgy nyújtani, majd a végén a szélén a vastagabb részt letépni, de mivel a konyhánkban pult van csak, és az étkezőasztalunk túl nagy hozzá, így maradt a gyúródeszka, a szélei pedig késsel vágtam körbe.
Mikor kinyújtottam meglocsoltam még olvasztott vajjal, rászórtam a tölteléket, és a ruha segítségével feltekertem, tepsibe tettem, a tetejét megkentem tejföllel és az olvasztott vaj maradékával.
Az egyik rudat almával töltöttem, ehhez az almát lereszeltem, kevés cukrot adtam hozzá, majd amikor levet eresztett kinyomkodtam, utána cukroztam még, és fahéjat adtam hozzá. A töltelék alá, a tésztára egy kis zsemlemorzsát szórtam.
A másik rúd töltelékéhez cukrozott mákot és fagyasztott meggyet használtam, amit egy kis tejföllel meglocsoltam.
Előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt sült meg. Tálaláskor porcukorral szórtam meg.
A tészta fele, amiből egy rúd készült |
A kinyújtott tészta |
A tészta az almás töltelékkel.... |
... és a másik a mákos töltelékkel |
A feltekerés |
Sütés előtt a két rúd rétes |
Kisülve - alatta szintén saját készítésű terítő |
Hűűű, ezek nagyon fincsik! Nagyon ügyes vagy a rétestészta terén... Én azt hiszem nem mernék belevágni - egyelőre.
VálaszTörlésÉn sem mernék rétestésztát készíteni házilag, pedig biztosan finomabb, mint a bolti. Már a fázisfotókon is olyan guszta, mentem a receptet későbbre! :)
VálaszTörlésNyugodtan próbáljátok ki, nem olyan nehéz, mint gondolnánk :)
VálaszTörlésÉva írta.......
VálaszTörlésGratulálok az első rétesedhez!
Azt mondják, hogy csak az a nehéz,
amit nem tud az ember!
Amikor már kiderül, hogy tudja
akkor már nem is nehéz!
Talán már ezek után nem is lesz
réteslapra szükséged?
További próbálkozásaidhoz
sok sikert kívánok, szeretettel!
köszönöm, remélem legközelebb is sikerülni fog!
VálaszTörlésMég én is csak szemlélődöm, talán egyszer majd nekiállok a tésztát is magam készíteni...:)
VálaszTörlésÓ! Hát ez fantasztikus! Elsőre ilyen jól sikerültek, ez igen! Gratulálok.
VálaszTörlésVan egy hasonló receptem nekem is dédikétől, de még nem próbáltam ki...
Lilla, Juci, köszönöm, én is elég sokat vártam, míg eljutottam az első rétesemig :))
VálaszTörlésNagyon ügyes vagy hogy elsőre ilyen szép lett! Nekem is valahogy még erőt kell gyűjtenem hogy próbálkozzak ezzel a rétessel pedig ahogy írtad könnyebbnek tűnik mint az emlékezetemben van ahogy anyukám csinálta. Nagyon szépek és finomak lehetnek. Gratulálok !
VálaszTörlésKöszönöm Éva, nyugodtan próbáld ki. Én is csak egy kis adaggal mertem próbálkozni elsőre. Ha jól ki van dolgozva a tészta, könnyen nyúlik.
VálaszTörlésKatalin, nem semmi vagy!!!
VálaszTörlés