2011. január 21., péntek

Vadas zsemlegombóccal



Hozzávalók a vadashoz: 4 szép szelet marhafelsál,  4-5 db sárgarépa, 2-3 db fehérrépa, egy darabka zeller gumó, 1 db alma, hagyma, fokhagyma, mustár, olaj, olívaolaj, babérlevél, borókabogyó, szemes fekete bors, szegfűbors, rózsabors, tárkony, pici cukor vagy méz, 1 db erőleves- vagy húsleveskocka, 1,5-2 dl száraz vörösbor,
a zsemlegombóchoz: 3 zsemle, tej, liszt, 2 tojás, só, 1 dkg élesztő.

Elkészítése:
A húst főzés előtt két-három nappal bepácoljuk. Ehhez a hússzeleteket besózzuk, megkenjük olívaolajjal (jó az étolaj is), mindegyik szelet közé teszünk hagymakarikákat, babérlevelet, borókabogyót, szemes fekete borsot, szegfűborsot, rózsaborsot. A hússzeletek egyik felére mustárt kenünk, amit ráborítunk a már befűszerezett szeletre. Így folytatjuk a fűszerezést, majd ha elfogytak a hússzeletek az egészet leöntjük annyi olajjal, hogy ellepje. Felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk.
Főzéskor először a hússzeleteket zsíron vagy olajon hirtelen átsütjük, majd kivesszük őket, és a megmaradt zsiradékon üvegesre párolunk egy apró darabokra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk  a feldarabolt zöldségeket és az almát, együtt pároljuk, sütögetjük még egy kicsit, majd felöntjük vízzel, és adunk hozzá egy leveskockát. Beletesszük az elősütött hússzeleteket is, fűszerezzük tárkonnyal, zúzott fokhagymával, babérral, borókával, a különböző borsokkal, és felöntjük a vörösborral. Adunk hozzá egy pici cukrot vagy mézet, ha kell még egy kis mustárt. Így főzzük együtt - ha kell, pótoljuk az elfőtt vizet - amíg meg nem puhul a hús is, és a zöldségek is.
Ha készre főtt, kivesszük a húsokat, a zöldséget lepasszírozzuk, vagy leturmixoljuk, majd ha készen vagyunk vele, a húsokat visszahelyezzük a szaftba. 
 
Zsemlegombóccal tálaljuk, melyhez a szikkadt zsemléket kockákra vágjuk, és egy kicsit megpirítjuk egy serpenyőben, olaj nélkül. Ezután leöntjük annyi tejjel, amennyi ellepi, és kb. 15 percig  állni hagyjuk, hogy a zsemle jól megszívhassa magát. Utána hozzáadjuk a tojásokat,  az élesztőt is belemorzsoljuk, így könnyebb lesz a gombócunk, sózzuk, és annyi lisztet keverjünk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Tíz percig állni hagyjuk, majd forrásban lévő sós víz­ben 5-10 perc alatt kifőzzük a gombócokat. Mivel én lágyabb tésztát készítek, - hogy lazább, könnyebb gombócokat kapjak - így nem tudok gombócokat formálni, hanem evőkanállal szaggatom bele a forrásban lévő vízbe.

Az előkészületek

A hús pácolása

Minden hússzeletet megkenünk mustárral is

A zöldség párolása

Elkezdjük együtt főzni a húst és a zöldséget

A végén lepasszírozzuk a mártásnak való zöldségeket



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése