Egy igazi nyári süti eben a borongós őszben, ami nagyon jólesett most. Persze akink van lefagyasztva kapor, az egész évben sütheti, de azért mégis a frissből az igazi. Mint most, amikor - csak úgy, maguktól - zsenge kaprok nőttek ki otthon a kertben, így egyértelmű volt, hogy kapros-túrós lepényhez fogok felhasználni belőlük, mivel ilyet még soha nem sütöttem.
Épp itt volt az ideje, mert nagyon finom lett... 😋
Hozzávalók a tésztájához, egy kb. 25x35 cm-eshez: 25 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 1-2 evőkanál cukor, 1 tojás sárgája, 8 dkg margarin,
a töltelékhez: 50 dkg túró, 8-10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2-3 evőkanál tejföl, 2 tojássárgája, 3 tojásfehérje, 4 evőkanál gríz, 1 csokor kapor,
a tetejére: 1 tojás sárgája és 2 evőkanál tejföl.
a töltelékhez: 50 dkg túró, 8-10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2-3 evőkanál tejföl, 2 tojássárgája, 3 tojásfehérje, 4 evőkanál gríz, 1 csokor kapor,
a tetejére: 1 tojás sárgája és 2 evőkanál tejföl.
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttattam a langyos tejben, majd a tészta hozzávalóival közepesen lágy tésztát gyúrtam (ha nem jó az állaga, pici tejjel, vagy liszttel korrigálhatjuk), amit langyos helyen kétszeresére kelesztettem.
Amikor megkelt kisodortam, és tepsibe tettem. Ekkor újból pihentettem, közben elkészítettem a tölteléket. A túróhoz kevertem a két tojássárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot, 2 evőkanál grízt, a 3 tojásfehérje felvert habját és az apróra vágott kaprot.
A pihentetett tésztát megszórtam a másik 2 evőkanál grízzel, és rásimítottam a túrós tölteléket.
Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 35 percig sütöttem (sütőtől függően ez változhat). Ekkor kenőecsettel megkentem a tojássárgája és tejföl keverékkel, majd még 10 percre visszatettem a sütőbe, és készre sütöttem.
A feldarabolt kapor, a felvert tojásfehérje és a megkevert túrókrém |
A kisodort tészta, megszórva grízzel |
Már rajta a töltelék, lehet sütni |
A háromnegyedig megsült lepény, rákenve a tojássárgájás-tejfölös keverék, ami után még 10 perc sütés következik. |
Hűű, de jól néz ki! Finomat sütöttél, szívesen megkóstolnám! Nekem is régóta tervbe van véve, hogy elkészítem. :)
VálaszTörlésKöszi szépen Vanilin! Előbb-utóbb nálad is biztos elkészül majd 😊
TörlésGyerekkorom nagy kedvence. A nagymamám istenien csinálta, házi túróból, azóta sem ettem olyan finomat, mint az övé volt. Csodásan néznek ki a lepénykéid és szinte az ízüket is érzem.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Nea! Biztos nagyon finom volt a nagymamádé, főleg házi túróból, annak nincs párja 😊
TörlésNagyon finom lehetett guszta, még régebben egyszer én is sütöttem hasonlót.Valóban a friss kapor a legjobb de ha nincs jó a szárított is:)
VálaszTörlésKöszi szépen Éva 😊
TörlésRégen sütöttem én is, pedig a férjem nagyon szeret minden túrós süteményt. Kaprot én minden évben teszek el apróra vágva és csak natúr, a mélyhűtőbe téve, amikor kell olyan mint frissen a színe is és az íze is.
VálaszTörlésNagyon guszta és finom sütit készítettél.
Köszönöm szépen Lívia! Nekem is van még valamennyi kapor a mélyhűtőben, valamire biztos jó lesz majd a télen 😊
TörlésNa ez az a süti, amit mindig halogatok kipróbálni, számomra furcsának tűnik a kapor-túró páros édesen. De nálunk is kelt friss kapor a lehullott magból, azért is teszek egy próbát. Már csak azért is, mert olyan szépek a szeletkéid, olyan csábítóra fotóztad, muszáj megsütni! :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen kedves Melinda! Nekem is furcsának túró a túró-kapor párosítás, de szerencsére kellemes csalódás volt 😊
TörlésÓ, idejét nem tudom, mikor ettem... Csak nyeltem nagyokat a képeket nézve.
VálaszTörlésA nagymamám sütött sokszor ilyen kaprosat, és miután elkészült, még plusz cukros tejel is meglocsolta.Mennyei volt ! De magamnak többnyire nincs kedvem sütögetni - így hát marad a nézegetés...
Köszönöm kedves Mari! Ahogy a nagymamád készítette biztos nagyon finom volt, ha így megmaradt az emlékezetedben 😊
TörlésEzt én is kipróbálom! Köszönöm a receptet Katika! Üdv, Juju
VálaszTörlésKöszönöm Juju, próbáld ki, biztos hamar elfogy majd 😊
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlés