A kész befőttek |
Hozzávalók: egres, cukor, víz, szalicil.
Elkészítése:
Az egrest megmossuk, két végét megtisztítjuk, üvegekbe tesszük, beleszórjuk a szemek közé a cukrot (a képen látható kb. 3 dl-es üvegekbe 2-2 púpozott evőkanál cukor került), felöntjük vízzel, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, majd jól lezárjuk.
Ráccsal vagy újságpapírral bélelt fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk bele, hogy az üvegeket jó háromnegyedig ellepje. Forrás után kis lángon kb. 10 percig főzzük, dunsztoljuk, majd a fazékban hagyjuk kihűlni.
Télen kompótként vagy egresszószként nagyon finom.
A befőttet Édesapámnál, Mözsön készítettük, a kertben termett egresből.
Az egresek még a bokron |
A már megmosott, de még meg nem tisztított egresszemek |
Üvegekben, még a dunsztolás előtt |
Hmm, jól néz ki!
VálaszTörlésNagyon szép pirosra értek a gyümölcsök! Tavaly telepítettünk egy kis köszmétefácskát (mifelénk így hívják az egrest), az egyelőre nem terem nekünk ennyit. De már csemegéztünk róla.
VálaszTörlésEgyik kedvencem, volt nekünk is több bokrunk itt sajnos nincsen. Mi sosem raktuk el befőttnek, mert mindig elfogyott nyersen, de nagyon finom lehet. Az meg külön jó, hogy apukáddal együtt tudtátok eltenni:)
VálaszTörlésÓ hogy én ebből a büszkéből mifelénk így hívják mennyit megtudnék enni.Csak legalább hozzáférhetnék ilyen bokorhoz valahol? Imádom, mondjuk a befőtt is finom , de azt még most nem tudom megkóstolni így abból most nem kérek !:-))
VálaszTörlésGyönyörű a termés, és finom lehet belőle a befőtt is! Gyerekkoromban cseresznyével vegyesen főztük be, úgy is nagyon szerettük! :)
VálaszTörlésKöszi mindnyájatoknak!
VálaszTörlésJajj de jol neznek ki ezek az egres finom befottek. Sajnos ez sem terem itt nalunk, de emlekszem gyerek koromban hogy mennyi termett a kertunkben. Fantasztikusak!
VálaszTörlésmi nálunk az egrest fűgének hivják
VálaszTörlésSzabolcsban köszméte 🙂
Törlés