2023. január 28., szombat

Kuruc pecsenye





A Boirsiban álló, és szépen felújított Rákóczi kastély kiállításán fényképezett Kuruc pecsenye fotója a recepttel, ami meghozta az ihletett, és az étvágyat...

A telkibányai nyaralásunk alkalmából - amikor Borsiban jártunk a Rákóczi kastélyban -, láttuk meg ennek a finom pecsenyének a receptjét és fényképét a kastély kiállításán.
Most jött el az ideje, hogy itthon elkészítsem. De ez is már novemberben volt 😋....

Hozzávalók, mennyiségek nélkül nálam: tarja szeletek, só, őrölt bors és köménymag, sonkaszeletek (nálam karaj sonka), sajtszeletek (trappista), mustár és magos mustár, fokhagyma, liszt, olaj vagy zsír.

Elkészítése:
A hússzeleteket kiklopfoltam, sóztam, fűszereztem, és megkentem mustárral. Ráhelyeztem a sonka- és sajtszeleteket. A hússzeleteket kettéhajtottam, és paprikás lisztbe forgattam.
Zsírral kikent tepsibe helyeztem, tetejükre szeletelt fokhagymát szórtam, és vizet öntöttem alá.  Mellé tettem a nagyobb cikkekre vágott, grillzöldség fűszerrel megszórt krumplit (de ízlés szerint bármilyen körettel készíthető). Meglocsoltam olajjal, és fóliával lefedve készre sütöttem. Közben figyeltem, hogy ne párologjon el teljesen a vize, és ne égjen oda. 
A végén levettem róla a fóliát, hogy szép piros-barna pírt kapjanak a szeletek és a krumpli is.

Mellé céklás-káposztás savanyúságot tálaltam.


A kiklopfolt és befűszerezett tarjaszeletek

Rajtuk a mustár...

...és a sonka, sajt

Tepsiben, sütés előtt



12 megjegyzés:

  1. Ha nem is azonnal, de elkészült, ez a lényeg. Csodás fogás! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa! Ahogy a közmondás is mondja, jobb későn, mint soha 🙂.

      Törlés
  2. Huh, ez fantasztikusan hangzik szuper jól néz ki, tuti kipróbálom!😍🙂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Verus, próbáld ki, biztos ízlik majd a családnak! 🙂

      Törlés
  3. Hát ez nagyon finom étel és jól is néz ki. Csodás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Lívia, nagyon finom, laktató volt!

      Törlés
  4. Ezt kis adagban is ki lehet próbálni és teszek is rá hamarosan kísérletet, köszönöm az ötletet.. Mindent szeretek, ami "sajtos".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari, ez tényleg olyan recept, ami bármilyen kicsi vagy nagy mennyiségben elkészíthető. Jó étvágyat majd hozzá!

      Törlés
  5. Nagyon guszta és nagyon finom lehet, ki kell hogy próbáljam. Nagyon szeretjük mi is a hasonlóan elkészített szaftos húsokat. Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Ilyenkor télen jól is esnek a tartalmasabb húsételek 😊. Váljék egészségetekre, ha elkészíted!

      Törlés
  6. Mennyei ebéd lehetett. Magába zárta a sok finom ízt ést nagyon szép lett a tálalás is.

    VálaszTörlés