A fánkok frissen, melegen... |
...és amelyek másnap reggelre maradtak... |
...amik még akkor is nagyon finomak voltak |
Ahogy a közmondás mondja, "ha lúd, legyen kövér", ami most ennél a fánknál is igaz, mert két finom ízzel is töltöttem...
Itt van a tél - ha az ablakon kinézve, vagy kint sétálva nem is látszik annak -, a fánkok sütésének és evésének az ideje, de persze egész évben süthetjük és ehetjük, amikor épp megkívánjuk.
Itt van a tél - ha az ablakon kinézve, vagy kint sétálva nem is látszik annak -, a fánkok sütésének és evésének az ideje, de persze egész évben süthetjük és ehetjük, amikor épp megkívánjuk.
Hozzávalók 12 db fánk tésztájához: 28 dkg liszt, 2 dkg friss élesztő, 1 csipet só, 2 tojás sárgája, 5 dkg cukor, 3 dkg
olvasztott vaj, meleg tej, amennyit a tészta felvesz, kb. 1,5-2 dl,
a töltelékhez: 10 dkg túró, vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja és sűrű szilvalekvár,
tálaláskor: vaníliás vagy fahéjas porcukor.
Elkészítése:
Az élesztőt 1
dl tejjel, és egy kiskanál cukorral felfuttattam, majd az összes többi
tészta hozzávalóhoz hozzáadva géppel könnyen gyúrható tésztává dagasztottam.
Közben a megmaradt tejből fokozatosan adtam még hozzá, hogy közepesen lágy tésztát
kapjak.
Meleg helyen, konyharuhával
letakarva a duplájára kelesztettem.
Közben kikészítettem a lekvárt és megkevertem krémesre a túrót, a cukorral és a citromhéjjal.
A megkelt tésztát kisodortam, az egyik részén pohárral bejelöltem a fánkok helyét - ahogy a képek is mutatják. Mindegyik kör közepébe egy kanálka túrókrémet és a tetejére szintén egy kiskanál szilvalekvárt tettem. Ráhajtottam a tészta másik felét, és a pohárral kiszaggattam. A köztük leeső tésztát újra összegyúrtam és kisodortam. Az előbbiekhez hasonló módon megtöltöttem, de most már nem pohárral szaggattam ki, csak derelyevágóval feldaraboltam négyzetekre, hogy ne kelljen újra összegyúrni a leeső darabokat.
Újból pihentettem, kb 15 percet, aztán közepes tűzön, bő olajban szép
piros-barnára sütöttem. Ahogy 2-3 darab kisült, mindjárt megszórtam porcukorral.
A kisodort tészta, amin már bejelöltem a fánkok helyét |
Rajta a túró töltelék és a finom szilvalekvár, amit még Apukám főzött tavaly nyáron, a kertben termett szilvából |
A tészta másik fele ráhajtva a töltelékes részre, és kiszaggatva |
Hát ez a fánk nagyon finom lehetett akétféle töltelékkel. Én most még nem sütöttem fánkot, de tervezem.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, neked is jó fánksütést kívánok! 😊
TörlésNagyon finom lehetett. Túróval még nem töltöttem csak lekvárral de kívánatos!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, próbáld ki egyszer, finom laktató így együtt 😊.
TörlésIsteni lehetett! :)
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin, finomak voltak 😋!
TörlésEz az egy személyes háztartásom számára kissé "macerás". De jól néz ki és bizonyára finom is.
VálaszTörlésKöszönöm, finom volt, és ami megmaradt másnap reggelire hidegen is jó volt még.
TörlésNagyon ütős kombináció és milyen szép magasak lettek a fánkjaid.
VálaszTörlésKöszi szépen kedves Nea!
Törlés