2023. január 23., hétfő

Túróval és szilvalekvárral töltött fánk


A fánkok frissen, melegen...


...és amelyek másnap reggelre maradtak...

...amik még akkor is nagyon finomak voltak

Ahogy a közmondás mondja, "ha lúd, legyen kövér", ami most ennél a fánknál is igaz, mert két finom ízzel is töltöttem...

Itt van a tél - ha az ablakon kinézve, vagy kint sétálva nem is látszik annak -, a fánkok sütésének és evésének az ideje, de persze egész évben süthetjük és ehetjük, amikor épp megkívánjuk.

Hozzávalók 12 db fánk tésztájához: 28 dkg liszt, 2 dkg friss élesztő, 1 csipet só, 2 tojás sárgája, 5 dkg cukor, 3 dkg olvasztott vaj, meleg tej, amennyit a tészta felvesz, kb. 1,5-2 dl, 
a töltelékhez: 10 dkg túró, vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja és sűrű szilvalekvár,
tálaláskor: vaníliás vagy fahéjas porcukor.

Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl tejjel, és egy kiskanál cukorral felfuttattam, majd az összes többi tészta hozzávalóhoz hozzáadva géppel könnyen gyúrható tésztává dagasztottam. Közben a megmaradt tejből fokozatosan adtam még hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjak.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva a duplájára kelesztettem.
Közben kikészítettem a lekvárt és megkevertem krémesre a túrót, a cukorral és a citromhéjjal.
A megkelt tésztát kisodortam, az egyik részén pohárral bejelöltem a fánkok helyét - ahogy a képek is mutatják. Mindegyik kör közepébe egy kanálka túrókrémet és a tetejére szintén egy kiskanál szilvalekvárt tettem. Ráhajtottam a tészta másik felét, és a pohárral kiszaggattam. A köztük leeső tésztát újra összegyúrtam és kisodortam. Az előbbiekhez hasonló módon megtöltöttem, de most már nem pohárral szaggattam ki, csak derelyevágóval feldaraboltam négyzetekre, hogy ne kelljen újra összegyúrni a leeső darabokat.
Újból pihentettem, kb 15 percet, aztán közepes tűzön, bő olajban szép piros-barnára sütöttem. Ahogy 2-3 darab kisült, mindjárt megszórtam porcukorral.

A kisodort tészta, amin már bejelöltem a fánkok helyét

Rajta a túró töltelék és a finom szilvalekvár, amit még Apukám főzött tavaly
nyáron, a kertben termett szilvából

A tészta másik fele ráhajtva a töltelékes részre, és kiszaggatva



6 megjegyzés:

  1. Hát ez a fánk nagyon finom lehetett akétféle töltelékkel. Én most még nem sütöttem fánkot, de tervezem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, neked is jó fánksütést kívánok! 😊

      Törlés
  2. Nagyon finom lehetett. Túróval még nem töltöttem csak lekvárral de kívánatos!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, próbáld ki egyszer, finom laktató így együtt 😊.

      Törlés