![]() |
A fánkok frissen, melegen... |
![]() |
...és amelyek másnap reggelre maradtak... |
![]() |
...amik még akkor is nagyon finomak voltak |
Ahogy a közmondás mondja, "ha lúd, legyen kövér", ami most ennél a fánknál is igaz, mert két finom ízzel is töltöttem...
Itt van a tél - ha az ablakon kinézve, vagy kint sétálva nem is látszik annak -, a fánkok sütésének és evésének az ideje, de persze egész évben süthetjük és ehetjük, amikor épp megkívánjuk.
Itt van a tél - ha az ablakon kinézve, vagy kint sétálva nem is látszik annak -, a fánkok sütésének és evésének az ideje, de persze egész évben süthetjük és ehetjük, amikor épp megkívánjuk.
Hozzávalók 12 db fánk tésztájához: 28 dkg liszt, 2 dkg friss élesztő, 1 csipet só, 2 tojás sárgája, 5 dkg cukor, 3 dkg
olvasztott vaj, meleg tej, amennyit a tészta felvesz, kb. 1,5-2 dl,
a töltelékhez: 10 dkg túró, vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja és sűrű szilvalekvár,
tálaláskor: vaníliás vagy fahéjas porcukor.
Elkészítése:
Az élesztőt 1
dl tejjel, és egy kiskanál cukorral felfuttattam, majd az összes többi
tészta hozzávalóhoz hozzáadva géppel könnyen gyúrható tésztává dagasztottam.
Közben a megmaradt tejből fokozatosan adtam még hozzá, hogy közepesen lágy tésztát
kapjak.
Meleg helyen, konyharuhával
letakarva a duplájára kelesztettem.
Közben kikészítettem a lekvárt és megkevertem krémesre a túrót, a cukorral és a citromhéjjal.
A megkelt tésztát kisodortam, az egyik részén pohárral bejelöltem a fánkok helyét - ahogy a képek is mutatják. Mindegyik kör közepébe egy kanálka túrókrémet és a tetejére szintén egy kiskanál szilvalekvárt tettem. Ráhajtottam a tészta másik felét, és a pohárral kiszaggattam. A köztük leeső tésztát újra összegyúrtam és kisodortam. Az előbbiekhez hasonló módon megtöltöttem, de most már nem pohárral szaggattam ki, csak derelyevágóval feldaraboltam négyzetekre, hogy ne kelljen újra összegyúrni a leeső darabokat.
Újból pihentettem, kb 15 percet, aztán közepes tűzön, bő olajban szép
piros-barnára sütöttem. Ahogy 2-3 darab kisült, mindjárt megszórtam porcukorral.
![]() |
A kisodort tészta, amin már bejelöltem a fánkok helyét |
![]() |
Rajta a túró töltelék és a finom szilvalekvár, amit még Apukám főzött tavaly nyáron, a kertben termett szilvából |
![]() |
A tészta másik fele ráhajtva a töltelékes részre, és kiszaggatva |
Hát ez a fánk nagyon finom lehetett akétféle töltelékkel. Én most még nem sütöttem fánkot, de tervezem.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, neked is jó fánksütést kívánok! 😊
TörlésNagyon finom lehetett. Túróval még nem töltöttem csak lekvárral de kívánatos!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, próbáld ki egyszer, finom laktató így együtt 😊.
TörlésIsteni lehetett! :)
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin, finomak voltak 😋!
Törlés