2013. január 16., szerda

Fűszerkeverékek


Néhány fűszer, csak illusztrációként. A tányéron szegfűszeg, majoránna, tárkony, zsálya, az üvegben ecet, mellette szárított erős paprika, a kis üvegben chili, a cserépben oregánó, előtte gyömbér, babér, a kis korsóban köménymag, előtte bors....

Egy korábbi bejegyzésemben, a "Fűszertár"-ban arról írtam, hogy a különféle fűszerek mihez használhatóak. Most arról szeretnék írni, hogy az egyes ételféléket mivel ízesíthetjük, ízben milyen fűszer harmonizál azokkal. Ezért összegyűjtöttem néhány olyan fűszerkeveréket - ezeket nagyrészt, illetve részben én is használom -, melyeket otthon könnyen elkészíthet bárki. A készen vásárolt keverékek valóban finomak, ízletesek, de ha házilag keverjük össze, akkor abban biztosan nem lesz ízfokozó, állományjavító, mesterséges színezék stb..... Az itt felsoroltakat részben Romváry Vilmos "Fűszerek könyve" című könyvéből merítettem, részben készen vásárolt fűszerkeverékek zacskóján olvastam (mert azért én is szoktam ilyeneket vásárolni), de tükrözi az én ízlésemet is. Természetesen egy-egy fajta ételhez nem szükséges az összes, itt felsorolt fűszert hozzáadni - mindenki a saját ízlése szerint variálhatja az ízeket -, inkább csak egy jó ötletnek, hasznos útmutatónak szántam....

Hús- és csontlevesekhez: feketebors, szegfűbors, koriander, borókabogyó, kömény, gyömbér, szerecsendió, fokhagyma, kurkuma.

Egyéb levesekhez: pl. bableveshez: babér, fokhagyma, őrölt paprika,
                                     gulyáshoz: kömény, fokhagyma, őrölt paprika, bors,
                                     krumplileveshez: tárkony

Gyümölcslevesekhez: fahéj, szegfűszeg, vanília, citromlé, citromhéj.

Grillezett húsokhoz: fekete bors, fokhagyma, őrölt paprika, koriander, majoránna, kakukkfű, gyömbér, mustármag, kömény, curry fűszerkeverék, chili.

Gyroshoz: oregánó, kakukkfű, rozmaring, csili, kurkuma, curry, gyömbér, őrölt koriander, bors, köménymag, édeskömény és szerecsendió

Szárnyasokhoz: kömény, fokhagyma, rozmaring, bazsalikom, őrölt paprika, feketebors, majoránna, kakukkfű, curry fűszerkeverék.

Sertéshúsokhoz: fokhagyma, kömény, őrölt paprika, feketebors, rozmaring, zsálya, kakukkfű, bazsalikom, curry fűszerkeverék.

Marhahúsokhoz: babér, fokhagyma, bors, őrölt paprika, rozmaring, borókabogyó, chili, curry fűszerkeverék.

BBQ fűszerkeverék: 1-1 teáskanál pirospaprika, csilipor, szerecsendió, őrölt köménymag, fokhagyma granulátum, őrölt fekete bors, cayenne bors, kapormag, barna cukor, 2 kiskanál szárított morzsolt majoránna, fél-fél kiskanál mustármag és koriander

Bárány- és ürühúsokhoz: tárkony, rozmaring, majoránna, fekete bors, szegfűbors, gyömbér, fokhagyma, kakukkfű, kömény, koriander, curry fűszerkeverék, chili.

Vadas ételekhez (és pácolásukhoz): babérlevél, fokhagyma, borókabogyó, feketebors, szegfűbors, rózsabors, tárkony, citrom.

Vad húsokhoz: tárkony, babér, feketebors, szegfűbors, rozmaring, kakukkfű, borókabogyó,

Belsőségekhez: őrölt bors, őrölt paprika, babér, majoránna.

Halakhoz:  zsálya, bazsalikom, lestyán, babérlevél, fokhagyma, feketebors, színes bors, koriander, kapormag, őrölt paprika, őrölt bors, citrom.

Fasírtokhoz, darált húsokhoz: bors, fokhagyma, kömény, őrölt paprika, gyömbér, koriander, mustármag, kakukkfű.

Töltelékekhez: fokhagyma, majoránna, bazsalikom, őrölt paprika, kakukkfű.

Pástétomokhoz: bazsalikom, zsálya, majoránna, tárkony, kömény, szerecsendió.

Grillezett és párolt zöldségekhez: fekete bors, hagyma, fokhagyma, oregánó (szurokfű), őrölt paprika, bazsalikom, kakukkfű, szegfűbors, rozmaring, koriander, zsálya.

Káposztafélékhez:  borsikafű (csombor), kömény, fekete bors, őrölt paprika, kapor.

Olaszos ételekhez: oregánó (szurokfű), kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, zsálya.

Egyéb mediterrán ételekhez: oregánó (szurokfű), kakukkfű, fokhagyma, majoránna, borsikafű (csombor), bazsalikom, őrölt paprika, rozmaring, szerecsendió.

Provence-i fűszerkeverékhez: 1-1- kiskanál majoránna, rozmaring, oregánó, bazsalikom, őrölt bors, fél kiskanál kakukkfű, egyharmad kiskanál őrölt koriander és 2 babérlevél.

Mexikói fűszerkeverékhez: csili, oregánó, kakukkfű, őrölt bors, paprika, kömény, koriander és mustármag.

Kínai és wokban készített ételekhez: gyömbér, koriander, mustármag, feketebors, kurkuma, cukor, őrölt paprika, kömény, fahéj, római kömény, szegfűszeg, chili.

Ötfűszer-keverékhez: csillagánizs, szecsuáni bors vagy chili, szegfűszeg, édeskömény és fahéj porrá őrölt keveréke.

Egyéb távol-keleti ételekhez: curry fűszerkeverék, chili, gyömbér, kardamom, fahéj, kurkuma, koriander, édeskömény, római kömény, mustármag, görögszéna.

Salátákhoz: pl. uborkához: kapor, fokhagyma, őrölt paprika.
                          céklához: kömény,
                          káposztához: kömény,
                          paradicsomhoz: bazsalikom.                     

Savanyúság eltevéshez: feketebors, babérlevél, mustármag, koriander, borókabogyó, szegfűbors, káposztafélékhez csombor is.

Forralt borhoz: fahéj (őrölt vagy darabos), szegfűszeg (őrölt vagy egész), csillagánizs, néhány szem kardamom mag (ha van), egy-két csipet őrölt gyömbér.

Mézeskalácsokhoz: fahéj, szegfűszeg, ánizs, csillagánizs, kardamom, gyömbér, szegfűbors, édeskömény, koriander.

Befőttekhez, kompótokhoz: fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, vanília.



4 megjegyzés:

  1. Pár fűszer kivételével amit felsoroltál nekem is ezek vannak ezeket használom. Külön kis üvegben tárolok olyan fűszerkeveréket /amit én öntögettem össze/csak csirkéhez használok !

    VálaszTörlés
  2. Mindenképpen hasznos volt ezt így összegyűjtened és leírnod Katalin.
    Gondolni kell azokra is, akik csak mostanság ismerkednek a konyhatudománnyal. Főleg nekik nagy segítség!
    Ügyes voltál!:)

    VálaszTörlés
  3. Jó összefoglaló. Én most kaptam egy kisebb zsáknyi fűszert a Páromtól Angliából, olyan is van közte amiről életemben nem hallottam:)

    VálaszTörlés
  4. Köszi lányok!
    Éva: én is kis üvegekben tárolom a fűszereimet, néha összekeverve is elteszem őket, de legtöbbször akkor válogatom össze, amikor sütök, főzök valamit.
    Roza: már régen gondoltam rá, hogy össze kéne gyűjtenem, hogy mihez mit lehet használni. Talán segít másoknak is, de így én is tudok "puskázni", ha kell :)
    Kati: biztosan van nagyon sokféle fűszer, amit még nem használtunk, de még csak nem is hallottunk róla :) Most kezdhetsz majd különlegességeket készíteni belőlük :)


    VálaszTörlés