Egy finom őszi savanyúságot hozok, amit Apukám készített, ezzel ismét gyarapította az idén eltett számos befőttes üvegeinek a számát. 😀 Természetesen nem csak ősszel, hanem egész télen ehetjük ezt a vitaminokban dús, ízletes salátafélét.
A receptet a szomszédasszonyától kapta, ezekkel a mennyiségekkel, de csinálhatunk kisebb mennyiséget is belőle....
A receptet a szomszédasszonyától kapta, ezekkel a mennyiségekkel, de csinálhatunk kisebb mennyiséget is belőle....
Most nála Mözsön fényképeztem ezt a céklás-káposztás savanyúságot, az egyik október végi napon.
És egy kis ízelítőt is adok ezekről a borongós, sejtelmesen ködös október végi napokról, a kert őszre megmaradt néhány virágáról, a csoda szép krizantémokról, amiket Apukám nevelt, gondozott szeretettel egész nyáron, végül a mözsi temetőről, ahogy eltávozott szeretteim egy része nyugszik, és ahol meggyújtottuk az emlékezés és kegyelet mécseseit.....
Visszatérve a savanyúságra:
Hozzávalók: 2 kg fehér káposzta, 2 kg nyers cékla, 1 kg hagyma, 40 dkg cukor, 9 dkg só, 3,5 dl 10%-os ecet, ízlés szerint köménymag, 1 teáskanál nátrium-benzoát.
Elkészítése:
Mindhárom zöldségeket nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd az összes hozzávalót összekeverjük. Egy napig állni hagyjuk, közben többször átkeverjük.
Ezután fémkupakos üvegekbe tesszük, jól lezárjuk, és már mehetnek is a spájz polcára.
Nagyon finom, próbáljátok ki!
Mindhárom zöldségeket nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd az összes hozzávalót összekeverjük. Egy napig állni hagyjuk, közben többször átkeverjük.
Ezután fémkupakos üvegekbe tesszük, jól lezárjuk, és már mehetnek is a spájz polcára.
Nagyon finom, próbáljátok ki!
A képek Édesapám őszi kertjéről és a temetőről:
De jó ötletet adtál. Ilyen csodás színű vitaminbombát szívesen eszeget még magában is az ember. Apukád édenkertje gyönyörű, mint mindig, még olyan csodák is teremnek benne, mint a gránátalma.
VálaszTörlésKöszönjük szépen a kedves soraidat, Apukám nevében is! Ahhoz képest, hogy november van már, még vannak szépek virágok, nem beszélve a krizantémokról.
TörlésA gránátalma tavaly sokkal többet termet, de idén is volt pár szép darab rajta.
Nahát, pont kaptam céklát és még nem volt kész tervem vele! : -) Csodásak a fotóid ismét... <3
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa, próbáld ki, nagyon finom! 😀
TörlésCsodás ez a káposzta keverék, szerencsés vagy, hogy az apukád mindig meglep valamivel. Csodás a apukád kertje is, mint mindig megcsodálom a gyönyörű virágjait.
VálaszTörlésKöszönjük szépen Lívia, mindannyiunk nevében! Finom ez a cékla káposzta keverék, és az elkészítése is egyszerű.
TörlésNem hallottam ezt a cékla-káposzta keveréket, de nem lehet rossz és igencsak egészséget. Ki fogom próbálni én is. Nagyon szeretem a krizantémot (és az őszirózsát még jobban) - gyönyörűeket vettél....
VálaszTörlésKöszönjük szépen Mari, próbáld ki ezt a cékla-káposzta keveréket, biztos ízlik majd. A krizantémokat mind Apukám termesztette, sokat dolgozott velük tavasztól mostanáig 😀.
TörlésSavanyúság nagyon finom lehetett! Csodás virágos képeket hoztál ismét Apukád mesés kertjéből!
VálaszTörlésKöszönjük szépen Éva, Apukám nevében is. Finom lett a savanyúság, sült húsokhoz nagyon jól passzol. A virágok is szépen kinyíltak Mindenszentek és halottak napjára.
TörlésNagyon finom lehet ez a savanyúság, és tele van vitaminnal.... szerencsés vagy Katikám, hogy az Édesapád ellát minden finomsággal. Gyönyörű szépek a képek, csodás lehet a virágoskert egész évben.
VálaszTörlésKöszi szépen Éva, mindannyiunk nevében! Igen, valóban szerencsés vagyok 😀.... A kert már nem annyira szép mint nyáron, de az ősznek is megvan a maga hangulata.
TörlésGyönyörűek a képek megint. A savanyúság nekem teljesen új. Lehet, hogy kipróbálom. A káposztát is szeretjük és a céklát is.
VálaszTörlésKöszönöm Ani, próbáld ki te is ezt a savanyúságot, biztos ízlik majd a családnak! 😊
TörlésÉpp ilyen savanyúságot készítettem tegnap! :-) Tavaly készült először, akkora sikere volt, hogy idén sem maradhatott el. Nagyon finom!
VálaszTörlésSzépek a kertben készült fotók!
Köszönjük szépen Melinda! Akkor neked nem kell mondanom, hogy milyen finom 😀.
Törlés