2022. november 1., kedd

Céklás őszi savanyúság és Mözs Mindenszentek idején





Egy finom őszi savanyúságot hozok, amit Apukám készített, ezzel ismét gyarapította az idén eltett számos befőttes üvegeinek a számát. 😀 Természetesen nem csak ősszel, hanem egész télen ehetjük ezt a vitaminokban dús, ízletes salátafélét.
A receptet a szomszédasszonyától kapta, ezekkel a mennyiségekkel, de csinálhatunk kisebb mennyiséget is belőle....

Most nála Mözsön fényképeztem ezt a céklás-káposztás savanyúságot, az egyik október végi napon.
És egy kis ízelítőt is adok ezekről a borongós, sejtelmesen ködös október végi napokról, a kert őszre megmaradt néhány virágáról, a csoda szép krizantémokról, amiket Apukám nevelt, gondozott szeretettel egész nyáron, végül a mözsi temetőről, ahogy eltávozott szeretteim egy része nyugszik, és ahol meggyújtottuk az emlékezés és kegyelet mécseseit.....

Visszatérve a savanyúságra:

Hozzávalók: 2 kg fehér káposzta, 2 kg nyers cékla, 1 kg hagyma, 40 dkg cukor, 9 dkg só, 3,5 dl 10%-os ecet, ízlés szerint köménymag, 1 teáskanál borkén, 1 teáskanál nátrium-benzoát.

Elkészítése:
Mindhárom zöldségeket nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd az összes hozzávalót összekeverjük. Egy napig állni hagyjuk, közben többször átkeverjük.
Ezután fémkupakos üvegekbe tesszük, jól lezárjuk, és már mehetnek is a spájz polcára.

Nagyon finom, próbáljátok ki!


A képek Édesapám őszi kertjéről és a temetőről:

A szép, színes vadszőlő, mely előtt fényképeztem a savanyúságot.
A szomszédból "jön" át, színesíteni a kertet 😊.

Kleopátra tűje



Hajnalka


Gránátalma

És a krizantémok még otthon....





A temető...






16 megjegyzés:

  1. De jó ötletet adtál. Ilyen csodás színű vitaminbombát szívesen eszeget még magában is az ember. Apukád édenkertje gyönyörű, mint mindig, még olyan csodák is teremnek benne, mint a gránátalma.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen a kedves soraidat, Apukám nevében is! Ahhoz képest, hogy november van már, még vannak szépek virágok, nem beszélve a krizantémokról.
      A gránátalma tavaly sokkal többet termet, de idén is volt pár szép darab rajta.

      Törlés
  2. Nahát, pont kaptam céklát és még nem volt kész tervem vele! : -) Csodásak a fotóid ismét... <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa, próbáld ki, nagyon finom! 😀

      Törlés
  3. Csodás ez a káposzta keverék, szerencsés vagy, hogy az apukád mindig meglep valamivel. Csodás a apukád kertje is, mint mindig megcsodálom a gyönyörű virágjait.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Lívia, mindannyiunk nevében! Finom ez a cékla káposzta keverék, és az elkészítése is egyszerű.

      Törlés
  4. Nem hallottam ezt a cékla-káposzta keveréket, de nem lehet rossz és igencsak egészséget. Ki fogom próbálni én is. Nagyon szeretem a krizantémot (és az őszirózsát még jobban) - gyönyörűeket vettél....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Mari, próbáld ki ezt a cékla-káposzta keveréket, biztos ízlik majd. A krizantémokat mind Apukám termesztette, sokat dolgozott velük tavasztól mostanáig 😀.

      Törlés
  5. Savanyúság nagyon finom lehetett! Csodás virágos képeket hoztál ismét Apukád mesés kertjéből!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Éva, Apukám nevében is. Finom lett a savanyúság, sült húsokhoz nagyon jól passzol. A virágok is szépen kinyíltak Mindenszentek és halottak napjára.

      Törlés
  6. Nagyon finom lehet ez a savanyúság, és tele van vitaminnal.... szerencsés vagy Katikám, hogy az Édesapád ellát minden finomsággal. Gyönyörű szépek a képek, csodás lehet a virágoskert egész évben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Éva, mindannyiunk nevében! Igen, valóban szerencsés vagyok 😀.... A kert már nem annyira szép mint nyáron, de az ősznek is megvan a maga hangulata.

      Törlés
  7. Gyönyörűek a képek megint. A savanyúság nekem teljesen új. Lehet, hogy kipróbálom. A káposztát is szeretjük és a céklát is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani, próbáld ki te is ezt a savanyúságot, biztos ízlik majd a családnak! 😊

      Törlés
  8. Épp ilyen savanyúságot készítettem tegnap! :-) Tavaly készült először, akkora sikere volt, hogy idén sem maradhatott el. Nagyon finom!
    Szépek a kertben készült fotók!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Melinda! Akkor neked nem kell mondanom, hogy milyen finom 😀.

      Törlés