2010. november 9., kedd

Hecsedli (csipkebogyó) bor


Egy 2008-as évjáratú bor

Ez egy régi recept, Vizvári Mariska (1877–1954) színésznő szakácskönyvéből.

Hozzávalók: 5 kg csipkebogyó, 12 liter víz, 5-6 kg cukor (attól függően, hogy mennyire édes bort szeretnénk)

Elkészítése:
A csipkebogyók mindkét végét vágjuk le, mossuk meg, töltsük üvegekbe, a vízben forraljuk fel a cukrot, hűtsük langyosra, és öntsük rá a bogyókra. Egy vászonnal kössük le, és tartsuk langyos helyen. Két héten keresztül, naponta rázogassuk meg. Két hét múlva már nyugton hagyjuk, így marad két hónapig. Majd kössük le hólyagpapírral (a zsírpapír is megfelel), és ismét két hónapig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, ekkora már a bogyók leszállnak az üveg aljára.

Finom, különleges zamatú bor, az idő múlásával egyre sötétebb, aranyló barna színű lesz.

Természetesen kisebb adagot is készíthetünk, ügyelve az arányokra.

Szedjük le a szép egészséges, érett bogyókat

Üvegbe töltve

Két hét után már szépen forr a bor, érezni az illatán is,
most már így hagyjuk állni két hónapig



8 megjegyzés:

  1. Üdv! Jól értelmezem, hogy a 2 hét rázogatás után 2x2 hónapig (azaz 4 hónapig) hagyjuk állni?

    Köszönöm,
    Hajni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, összesen 4 hónapig art, mire teljesen letisztul a bor.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen 🙂

      Törlés
  2. Üdvözlöm,
    Letelt a 4 hónap,had kérdezzem meg szipantva kell leszűrni vagy valami textilen/gézen át?
    Köszönöm,
    Hajni

    VálaszTörlés
  3. Szombathelyi Zoltán2024. október 27. 19:13

    Szerintem ez így simán megecetesedik. Kotyogóval kell erjeszteni hogy ne érintkezzen a levegővel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eddig nem volt gondunk vele, soha nem romlott meg, már évtizedek óta használjuk ezt a receptet. És ha Vizvári Mariska színművésznőnek megfelelt így, akkor nekünk is jó lesz a jövőben is.....

      Törlés