Ebéd közben csak gyors képek készültek róluk - a fánkok a tálon.... |
...és a tányéron |
Az egyik kettétörve |
Itt van a tél, a fánkok sütésének és evésének az ideje. A kedvenc fonatos fánkomnak a receptje szerint készült, némi változtatással. Új formát akartam adni nekik, ezért a nevét is aszerint változtattam meg. Sárgabarack lekvárral ettük, nagyon finom lett. Ebédünk volt egyik nap, egy leves után. Olyan sok lett belőle, hogy vacsorára is maradt még, amik hidegen is nagyon jók voltak.
Itt alább kigyűjtöttem azokat a fánkokat, amik az elmúlt években készültek nálunk. Mindegyik nagyon finom volt.....
És alatta pár téli, havas fotó is helyet kapott, mert ma reggelre leesett az idei év első hava. Bár nem sok, és mire kimentem az erkélyre, s le akartam fényképezni, már olvadni kezdett. Ezért elővettem azokat a képeket, amiket még december elején fotóztam, melyeken ennek a télnek az első hóesése látszik. Ránézésre hasonlóak a mai kilátáshoz....😊
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 2,5 dkg friss élesztő, 1 csipet só, 1 egész tojás és 2 sárgája, 7-8 dkg cukor, 4 dkg
olvasztott vaj, meleg tej, amennyit a tészta felvesz, kb. 1,5-2 dl,
tálaláskor: vaníliás vagy fahéjas porcukor és sárgabarack lekvár.
Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl tejjel, és egy kiskanál cukorral felfuttattam, majd az összes többi hozzávalóhoz hozzáadva géppel könnyen gyúrható tésztává dagasztottam. Közben a megmaradt tejből fokozatosan adtam még hozzá, hogy lágy tésztát kapjak.
Meleg helyen, konyharuhával
letakarva a duplájára kelesztettem.
A megkelt tésztát kisebb darabokra vágtam, amiket különböző hosszúságú rudakká sodortam, majd kicsit megtekertem.
Újból pihentettem, kb 15 percet, aztán közepes tűzön, bő olajban szép
piros-barnára sütöttem. Ahogy 2-3 darab kisült, mindjárt megszórtam porcukorral, ami részben ráolvadt.
Tálalhatjuk fahéjas porcukorral is, és sárgabarack lekvárt is kínálunk mellé.
Sütés előtt |
Ahogy 2-3 darab kisült, azonnal megszórtam porcukorral |
Az egyéb fánkok, amit az évek során sütöttem már:
A fánkok nevére kattintva átjuthatunk az eredi bejegyzésre.
Végezetül néhány havas kilátás az erkélyünkről:
Mennyi fánk! Egyik csábítóbb, mint a másik. A kígyó alakú sem kutya, érdemes néha elrugaszkodni a szokványostól. Én is készülök egy ideje fánkot sütni, de még nem értem el a megvalósításig.
VálaszTörlésKöszönöm Melinda! Jó fánkozást, ha sütsz valamilyent, majd hozzad 😊.
TörlésNagyon sokféle fánkot készítettél már az évek alatt, és mindegyik nagyon finom lehetett, és szépek is. Én is tervezem, hogy készítek valamilyen fánkot.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, finom volt mindegyik, nektek is jó étvágyat majd a fánkhoz!
TörlésJópofa az a kígyós fánk! 😀 A felhozatal pedig fantasztikus!
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa, jó volna, ha most valamelyikből lenne még egy-két darab 😊.
TörlésNagyon jó kínálat. Micsoda ötlet! Kígyó! :) Tegnap én is sütöttem egy fonottat, de nem lett szép. Sebaj! Újra sütöm!
VálaszTörlésKöszönöm Ani! Ha nem is a legszebb lett - de nem hiszem hogy csúnya lett -, az a fontos hogy finom volt. Ha újra sütöd, biztos jobban sikerül majd, és akkor legalább újra ehettek fánkot 😊. Én is úgy vagyok vele, hogyha valami nem tetszik, addig ismétlem az elkészítését, ameddig nem lesz megfelelő...
TörlésMennyi csodás fánk!!! :) Fantasztikus mind!
VálaszTörlésKöszönöm, csak az a baj, hogy már egyikből sincs 😊.
TörlésElső ránézésre éppen azon a kígyón akadt meg a szemem😊. Nagyon finom fánkokat sütöttél eddig, lehet választani ki melyiket szeretné megsütni. Nagyon szépek a havas fotók, sajnos itt nálunk is kevés hó esett.
VálaszTörlésKöszönöm Éva! Finomak voltal, és érdekes alakzatok sültek ki 😊. A hó nagyon kellene a földekre, a hegyekben, erdőkben is nagyon szép, de itt a városban nem hiányzik, mindjárt csúnya lesz.
TörlésNagyon guszták a fánkok ! Mai napon én is hasonlót sütöttem krumplis perecet .
VálaszTörlésKöszönöm Éva, biztos te is finomat sütöttél. Várom hogy milyen lett, gondolom hozod majd 😊.
TörlésNálunk a csöröge a "menő. Jó, hogy eszembe juttattad, régen sütöttem, hamarosan sort kerítek rá.
VálaszTörlésKöszön ö szépen, a csörögét mi is szeretjük 😊.
TörlésCsodásak a fánkjaid, mind különleges és jól illenek melléjük a házi készítésű lekvárok. Azzal a legfinomabbak. Évente egy-két alkalommal sütök én is, pedig szeretjük, főleg a hagyományos szalagos fánkot.
VálaszTörlésKöszi szépen! Szerintem is csak házi lekvárral igazi a fánk 😊. Én is inkább csak télen sütöm, egy-kétszer, pedig milyen finomak egy tartalmas leves után.
TörlésEgyik fánk finomabb mint a másik, mindegyiket megkóstolnám. :) Nekem nagy kedvencem a fánk, csak nem szeretem készíteni, mert az egész lakás olaj szagú lesz.
VálaszTörlésKöszönöm Iza, nekünk is kedvencünk, de sokszor én sem sütöm. Hízlal is, az olaj szag és az olaj ára, ami visszatart 😊.
Törlés