Az ingyenes Óbuda újságban - amit hetente dobnak be a postaládákba - szokott néha recept is lenni. Most ez a finom fánk volt benne. Gyorsan meg is sütöttem - nagyon kicsi módosítással - amíg tart a farsang. De időszaktól függetlenül természetesen bármikor megsüthető, amikor lehet narancshoz hozzájutni.
A fánk tésztájában van reszelt narancshéj és narancslé is, és mellé a napokban befőzött finom narancslekvárt ettük. Eddig a piacunkon soha nem láttam egyiptomi narancsot, amit most vettem. Szép nagyok ezek a narancsok, édesek, a héjuk nem vastag, és az áruk sem horribilis. Ezt használtam a fánkhoz és a lekvár is ebből készült.
A fánk tésztájában van reszelt narancshéj és narancslé is, és mellé a napokban befőzött finom narancslekvárt ettük. Eddig a piacunkon soha nem láttam egyiptomi narancsot, amit most vettem. Szép nagyok ezek a narancsok, édesek, a héjuk nem vastag, és az áruk sem horribilis. Ezt használtam a fánkhoz és a lekvár is ebből készült.
A fánkok azért másmilyenek mint a kelt tésztából készültek. Másmilyenek, de nagyon finomak, még hidegen is. Talán a csörögefánkra emlékeztet az íze. Kívül roppanósak, belül lágyak, omlósak.
Hozzávalók nálam: 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só, 1 egész tojás és egy sárgája, 6 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4-5 dkg olvasztott margarin, 1 kisebb-közepes narancs reszelt héja és leve, kb. 0,5 dl, egy-két kiskanál tejföl, ha szükséges, hogy a tésztának kellemes állaga legyen,
kisütéséhez: bő olaj,
a tetejük meghempergetéséhez: vaníliás kristálycukor,
tálalásnál: narancslekvár.
Elkészítése:
Először a margarint olvasztottam fel, majd hagytam hűlni. Közben kimértem a lisztet, elkevertem benne a sütőport és a csipet sót. Hozzáadtam a cukrot, a vaníliás cukrot, a narancs reszelt héját, a felolvasztott margarint és a narancslét.
Az egészet dagasztógéppel összedolgoztam, majd cipót formáztam belőle, fóliába csomagoltam, és 10-15 percig pihentettem a konyhában.
Ezután kisodortam, kb. 1 cm vastagra, és bögrével kiszaggattam, a közepüket pedig kis pogácsa kiszúróval.
Ezután már azonnal lehetett sütni, bő, forró olajban. Gyorsan kisülnek.
Mikor mind kész volt, tetejüket ecsettel megkentem narancslével, és vaníliás kristálycukorba mártottam. Tálalásnál narancslekvárt kínáltam hozzá.
Az egészet dagasztógéppel összedolgoztam, majd cipót formáztam belőle, fóliába csomagoltam, és 10-15 percig pihentettem a konyhában.
Ezután kisodortam, kb. 1 cm vastagra, és bögrével kiszaggattam, a közepüket pedig kis pogácsa kiszúróval.
Ezután már azonnal lehetett sütni, bő, forró olajban. Gyorsan kisülnek.
Mikor mind kész volt, tetejüket ecsettel megkentem narancslével, és vaníliás kristálycukorba mártottam. Tálalásnál narancslekvárt kínáltam hozzá.
Szívesen lettem volna vendég nálatok, amikor a fánkok már kisültek. Finom lehetett a narancslekvárral. :)
VálaszTörlésKöszi szépen, nagyon finomra sikerültek, így szívesen megkínáltalak volna vele 😁.
TörlésNagyon guszta és a lekvároddal biztos nagyon finom volt!
VálaszTörlésKöszönöm, szuper volt a lekvárral együtt 😊. Maradt belőle egy-két darab, de délután hamar rájártunk, s már el is fogyott. Ha tudom előre, hogy hidegen is kiváló, többet sütöttem volna belőle 😄.
TörlésA fánkok nagyon guszták lettek, ahogy olvastam a leírást, egyszerűek és nagyszerűek.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, finomak voltak, gyorsan meg is sültek, de ugyanolyan gyorsan fogytak is 😀.
TörlésOhh, mindenhol ezek a csodás fánkok mosolyognak rám! Isteni finom lehet ez is! :) Idén még nem sütöttem, de most kedvet kaptam hozzá!
VálaszTörlésKöszönöm Verus, akkor gyorsan dobj össze egyet, mert mindjárt vége a farsangnak 😁.
TörlésNekem különösen kedves süteményem a fánk, nagymamám tudott csodásakat sütni. Narancsos ízvilággal is mennyei lehetett.
VálaszTörlésKöszi szépen Nea! Igen, a régi nagymamák értettek hozzá, jobban mint mi 😀.
Törlés