Újra eljött a farsangi időszak, s mi már a hétvégén fánkot ettünk . Most is, mint mindig, a fánkot a férjem sütötte, ami nagyon finom lett.
A farsang hivatalosan január 6-tól, vízkereszttől kezdődik, és a húsvét vasárnapját megelőző 40 napos böjt kezdetéig tart, húshagyó keddig, vagyis a másnapi hamvazó szerdáig.
Egy kis érdekesség a "torkos csütörtökről", mely egyre nagyobb "divatba" jön napjainkban:
A torkos csütörtök a farsang különleges napjainak egyike, mely valaha része volt a magyar népszokásoknak is. Lényege, hogy - a közelgő nagyböjt előtt - ezen a napon bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag, és egyben a farsangi időszakhoz kötődő ételeket (pl. fánk), valamint megengedett volt a szokásosnál mohóbban, torkosabban étkezni.
A fenti kis idézetet itt találtam, de ezen az oldalon egyebeket is olvashatunk a népszokásról....
Egy kis érdekesség a "torkos csütörtökről", mely egyre nagyobb "divatba" jön napjainkban:
A torkos csütörtök a farsang különleges napjainak egyike, mely valaha része volt a magyar népszokásoknak is. Lényege, hogy - a közelgő nagyböjt előtt - ezen a napon bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag, és egyben a farsangi időszakhoz kötődő ételeket (pl. fánk), valamint megengedett volt a szokásosnál mohóbban, torkosabban étkezni.
A fenti kis idézetet itt találtam, de ezen az oldalon egyebeket is olvashatunk a népszokásról....
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, kb. 2-3 dl tej, 3 tojássárgája, 5 dkg margarin, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál rum,
tálaláshoz: vaníliás porcukor, baracklekvár, rum.
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk 1,5 dl langyos cukros tejben, majd összegyúrjuk a liszttel, a tojássárgájákkal, rummal és a margarinnal. Hólyagosra dagasztjuk, annyi langyos tejjel, hogy lágy tésztát kapjunk. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. Ujjnyi vastagra kisodorjuk, kiszaggatjuk. Kiszúrhatjuk a közepét kis pogácsaszaggatóval, mint a képen is látszik, így a fánkok gyorsabban és jobban átsülnek. Ezután letakarva ismét pihentetjük 15-20 percig, majd bő forró olajban kisütjük. A fánkok alsó felét fedő alatt süssük, majd megfordítva már fedetlenül folytathatjuk a sütést. A fánkokat még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral, és rummal hígított baracklekvárral tálaljuk.
Jó mulatást!
Jó mulatást!
Nagyon ügyes a férjed, nagyon szépek lettek! :) Egyet-kettőt szívesen eltüntetnék. :)
VálaszTörlésKöszönjük! Szívesen adnék, de sajnos elfogyott már :-)
TörlésMilyen gusztusos fánkok, nagyon ügyes a férjed! :)
VálaszTörlésÉn csörögefánkot tervezek a hétvégére, már alig várom.
Köszönjük! A csörögefánkot is szeretjük, jó lenne az is sütni, még nincs is a blogomon :-)
TörlésHúúú Katalin nagyon szépek, guszták a fánkok, nagyon ügyes a férjed. Én is tervezem a fánk sütést, de még van idő
VálaszTörlésKöszönjük Lívia! Jó sütést majd neked is! Még lehet hogy nálunk is lesz majd a közeljövőben :-)
TörlésDe jó lenne, sajnos nem vagyok jó fánksütő, anyukám szokta :) Katalin remélem jól vagy, minden rendbe veled. Puszillak.
VálaszTörlésKöszönöm Kati, jól vagyok, javulgatok, várom hogy elmúljon már a tél :-)
TörlésÉn sem vagyok nagy fánksütő, azért is nem én sütöm :-)