Sárgadinnye- és áfonyalekvárral ettük |
Már régóta foglalkoztatott a négyesfonás, de mindig valami ördöngösségnek tartottam. Most rászántam magam, és egy videó segítségével könnyen sikerült elsajátítanom. Így elsőre meg voltam elégedve vele 😊.
Nem kelt tésztával, csak egy gyors sütőporossal kísérleteztem, amit reggelire szántam, mert szeretünk reggel vajjal és lekvárral megkent kalácsot enni. Kicsit lazább kalácsra számítottam, hisz egy egész tasak sütőport tettem bele, de így is finom lett.
Legközelebb kelt tésztából is sütök majd hasonlót, hisz itt a tél, ilyenkor szeretem legjobban a kelt tésztákat sütni.
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 6 dkg olvasztott vaj vagy margarin, 2-3 evőkanál cukor, 1 tojás sárgája, 1 egész tojás fele, csipet só, 1,5 dl tej, 2 kiskanál kakaó + 1-2 evőkanál cukor,a kalács megkenéséhez: az egész tojás másik fele.
Elkészítése:
A lisztben elkevertem a sütőport, az olvasztott vajat, a 2-3 evőkanál cukrot, a tojás sárgája és az egész tojás felét-kétharmadát, csipet sót és 1,5 dl tejet. Dagasztógéppel bekevertem a tésztát, mint egy élesztős tésztát.
Ekkor kettéválasztottam, és az egyik felébe szintén a gép segítségével beledogoztam a 2 kiskanál kakaó, az 1-2 evőkanál cukor és kevéske tej keverékét. Mindkét tésztából gyúródeszka hosszúságú rudat formáztam, és a videót figyelve megfontam.
Tepsibe tettem, megkentem a maradék tojással, és előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütöttem.
A lisztben elkevertem a sütőport, az olvasztott vajat, a 2-3 evőkanál cukrot, a tojás sárgája és az egész tojás felét-kétharmadát, csipet sót és 1,5 dl tejet. Dagasztógéppel bekevertem a tésztát, mint egy élesztős tésztát.
Ekkor kettéválasztottam, és az egyik felébe szintén a gép segítségével beledogoztam a 2 kiskanál kakaó, az 1-2 evőkanál cukor és kevéske tej keverékét. Mindkét tésztából gyúródeszka hosszúságú rudat formáztam, és a videót figyelve megfontam.
Tepsibe tettem, megkentem a maradék tojással, és előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütöttem.
A megformált rudak |
Már megfonva |
Tepsiben, lekenve tojással |
Kisülve... |
...és kicsit közelebbről |
Ügyes vagy megelőztél nekem is ez a négyesfonás mumusnak tűnik de szeretném én is kipróbálni. Nagyon szép lett és finom lehet a kalácsod!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, főleg ilyen finom lekvárokkal 😊. Várom majd a te fonott kalácsodat!
TörlésNagyon szép és különleges lett. Nem is hallottam eddig sütőporos kalácsról. Nem kellett várni az összeállítás után?
VálaszTörlésKöszi szépen Ani! A neten nézelődtem, és megláttam a sütőporos kalácsokat, aztán összeállítottam a saját verziómat. Gondoltam ez gyorsabb. De persze egészen más mint a kelt tésztából, de ez is finom volt. Itt nem kellett semmit várni, legalábbis én nem pihentettem 😊.
TörlésIgazi mestermű, nagyon ügyes vagy!
VálaszTörlésKöszi szépen Zsuzsa! 😊
TörlésNagyon ügyes vagy és jól is néz ki és legfőképp finom lehetett. Én már készítettem hatosfonással is, de a négyest még nem próbáltam. Én is videó segítségével készítettem a hatosfonatot, bent van a blogomban.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Lívia, finom volt. Akkor te még ügyesebb vagy, mert a hatosfonás már tényleg szakértelmet kíván 😊.
TörlésTetszik a "kétszínűsége", nagyon ügyesen megfontad. Finom foszlósnak tűnik, házi lekvárokkal pedig csakis mennyei lehetett.
VálaszTörlésKöszönöm, finom volt, főleg a lekvárokkal 😊.
TörlésSzégyen ide, meg oda, én egyszer próbálkoztam, de valahogy nem igazán sikerült, aztán azóta csak egyféle "normális" kalácsot sütök (néha) - de ez a tiéd tényleg jól néz ki...
VálaszTörlésKöszi szépen! Más mint a kelt tésztából, az az igazi kalácsnak, de ez is finom volt 😊.
TörlésNagyon szépen megfontad a kalácsot, és a lekvárral megfont szeletkék nagyon kívánatosak.Nekem soha nem sikerül a fonás, még a hármas sem, nemhogy a négyes. :(
VálaszTörlésKöszi szépen Éva, finom volt a házi lekvárokkal. Majd kelt tésztából is próbálkozok valamikor a négyesfonással, és ha sikerül, megmutatom 😊.
TörlésKatika! Durumlisztből, laktózmentes vajjal, laktózmentes tejjel, kakaót kihagyva, csak tojássárgájával megsütöttem ezt a kalácsot ételallergiás unokáimnak. Nagyon finom lett, és ilyet kérnek húsvétra is. Örülök a receptnek, hiszen nagyon hamar elkészült, és szerették a lányok. Köszönöm a receptet! :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy ilyen nagy sikere kett, és ennyire ízlett a lányoknak ! 😊
TörlésTovábbi jó sütést kívánok!