Mostanában kétféle flutát is sütöttem, egyik finomabb volt mint a másik, de a második változat talán még finomabb volt, könnyedebb, levegősebb... 😊.
Az első ötletet a tv-ben láttam meg, az Ízőrzők nemesnádudvari epizódjában, a másodikhoz egy receptes füzet adta az ihletet. Az egyiket kanállal szaggatva sütötték ki a zsiradékban, a másikat a tésztát kisodorva és négyzetekre vágva.
Mindkét receptet módosítottam kicsit, mind összetevőiben, és mind mennyiségében is. Egyik sem hatalmas adag, de nekünk kettőnknek ebédre pont elég volt egy leves után....
Az első változat
A kisült fluták.... |
...porcukorral megszórva... |
...és kettétörve |
Hozzávalók nálam, 18 db-hoz: 4 kicsi krumpli (ami kb. 25 dkg), 1 tojás sárgája, 3 dkg olvasztott vaj, 7-8 dkg liszt, 1-2 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál sütőpor,
a kisütéséhez: olaj,
tálaláskor: porcukor és eperlekvár.
a kisütéséhez: olaj,
tálaláskor: porcukor és eperlekvár.
Elkészítése:
A krumplit meghámoztam, kis kockákra vágtam, és sós vízben puhára főztem. Még melegen krumplinyomóval áttörtem.
Mikor kicsit kihűlt hozzákevertem a többi hozzávalót, és kb. 10 percig pihentettem.
Ekkor egy kanállal bő forró olajba beleszaggattam, és mindkét oldalukat szép piros-barnára sütöttem.
Tetejüket megszórtam porcukorral és lekvárral tálaltam.
A második változat
Fahéjas porcukorral megszórva... |
...és az egyik kettészakítva |
Hozzávalók nálam 16 db-hoz: 30 dkg krumpli, 1 egész tojás, 8 dkg liszt, 1-2 kanál cukor, 1 mokkáskanál sütőpor,
a kisütéséhez: olaj,
tálaláskor: fahéjas porcukor és sárgabaracklekvár.
Elkészítése:
A krumplit ennél is felkockáztam, megfőztem, majd krumplinyomóval áttörtem, és az összes hozzávalóval összekevertem. Kicsit pihentettem, aztán kisodortam, egy kb. 25x25 cm-esre, amit 4x4 cm-es egyenlő darabra felvágtam.
Bő, forró olajban mindkét oldalukat szép piros-barnára megsütöttem.
Bő, forró olajban mindkét oldalukat szép piros-barnára megsütöttem.
Tetejüket fahéjas porcukorral hintettem meg, és sárgabaracklekvárt kínáltam mellé.
A feldarabolt tészta, sütésre várva |
Sütés közben |
Guszták, az első változatot én is még régebben elkészítettem . Gondolom ízre a második is hasonló csak a formája más biztos finom volt mindkét változata:)
VálaszTörlésKöszönöm Éva, finom volt mindegyik, hisz a tésztájuk majdnem azonos volt, de a második mégis jobban ízlett, könnyebb, levegősebb lett 😊
TörlésNem is hallottam még róla! De nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni!🙂🙂
VálaszTörlésKöszönöm Verus, próbáld ki, biztos ízlik majd. Szerintem kicsit a fánkhoz hasonlít az íze.
TörlésÉn se hallottam még erről, de biztos finom. :)
VálaszTörlésKöszi Vanilin, az volt 😊
TörlésLátom az ételt, de mi az, hogy fluta? Ilyen nevű ételt még soha nem hallottam. Sós változatban az édesanyám készített hasonlót akkor, amikor tartalmas leves volt. De, hogy mi volt a neve azt már nem tudom. Anyukám is olajban sütötte ki, és a második változat volt formailag.
VálaszTörlésFinom lehet az édes változat is és jól néz ki. Egyszer kipróbálom ezt is és az anyukámét is, mert még azt sem készítettem.
Köszönöm Lívia! Hogy miért ez a neve nem tudom, de nagyon jó volt 😊. A sós változat is biztos finom volt!
TörlésMindkét változat finom lehet, ránézésre mindenképp! :-) (Az első változatnál a 25 dkg ugye liszt?) Múlt héten csörögét terveztem sütni, de elmaradt. Módosítok flutára! :-)
VálaszTörlésKöszönöm Melinda, finom volt, próbáld ki, én inkább a második változatot ajánlanám 😊.
TörlésA recept leírásán módosítottam, a 25 dkg nem a liszt, az ott van kicsit arrébb, 7-8 dkg. A 25 dkg a 4 kis krumpli súlya, ami kb. ennyi 😊😊.
Számomra is ismeretlen volt eddig ez az édesség. Szívesen megkóstolnám mindkét változatot, de előbb meg kell sütnöm. Guszta, mint mindig.
VálaszTörlésKöszi szépen Nea, neked is a második változatot ajánlanám, de finom a másik is. Hozzávalói szinte ugyanazok, de a végeredmény mégis kicsit más 😊.
TörlésEz olyasmi, mint a tócsni, csak édesen. Én tejföllel sajttal megszórva szoktam készíteni, de lehet, hogy ezt az édes változatot is kipróbálom..
VálaszTörlésKöszi Mari, próbáld ki, mert finom ☺. Kicsit más azért mint a tócsni, mert azt nyers krumpliból szoktuk csinálni, ez pedig főttből készül. Amúgy a tócsni nálunk is kedvenc 😊.
TörlésNálam ami krumpli az mind nyerő.Imádom.Hasonlót sósan szoktam készíteni, de így édesen is ki fogom próbálni.
VálaszTörlésKöszönöm Margó, sok sikert és jó étvágyat hozzá 😊
Törlés