2022. január 27., csütörtök

Birsalmás almatorta





Volt még őszről birsalmánk, aminek épp itt volt az ideje, hogy felhasználjam valamilyen finomsághoz. Így esett a választásom erre az almatortára, amit még január elején meg is sütöttem. Nagyon finom volt a fahéjas, fűszeres töltelékkel, és a roppanós tésztával.

Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű torta tésztájához:  25 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 6 dkg cukor, 12 dkg szoba hőmérsékletű vaj vagy margarin, 1 egész tojás, szükség szerint 1-2 teáskanál tejföl,  
a töltelékéhez: 2 közepes nagyságú birsalma és 3 alma, 2 kanál cukor, ízlés szerint + édesítőszer és citromlé, pár szem szegfűszeg, 2 darabka fahéj, 1 csillagánizs, az almák főzőlevéből kb. 1 dl, 2-3 evőkanál étkezési keményítő, 4 csapott evőkanál gríz,
a teteje megkenéséhez: tojás.

Elkészítése:
Az almát meghámoztam, feldaraboltam, egy evőkanál cukorral, egy teáskanál citromlével, egy darabka fahéjjal és 3-4 szem szegfűszeggel jó puhára főztem.
A birsalmákat csak jól megmostam, magházát kivágtam, de a héját rajta hagytam. Feldaraboltam, és ezt is egy evőkanál cukorral, egy teáskanál citromlével, egy darabka fahéjjal, 3-4 szem szegfűszeggel és egy csillagánizzsal megfőztem. Mindkét fajta almánál csak annyi vizet adtam hozzá, hogy épp hogy csak ellepje a gyümölcsöket.
Mikor megfőttek, a birs főzőlevéből kb. 1 dl-t hozzáadtam a leszűrt almához, majd az étkezési keményítővel besűrítettem. Kevergettem, gyorsan krémszerű almapürét kaptam, amihez most már óvatosan hozzákevertem a birsdarabokat. Sűrű tölteléket kell kapni. Ízlés szerint még édesítőszerrel ízesítettem. És szintén ízlés szerint még adható hozzá citromlé is. Hagytam kicsit hűlni.
Ameddig hűlt a töltelék, összeállítottam a tésztát a hozzávalóiból.
A kapcsos tortaformát kikentem margarinnal, és megszórtam liszt és zsemlemorzsa keverékével.
A tésztát kerek lappá sodortam, olyan nagyra, hogy a szélét a tortaforma oldalára felhajtva, egészen a tetejéig is bőven elég legyen. A tészta alját is bőven megszórtam zsemlemorzsával, így egyáltalán nem áztatta el a töltelék a tésztát.
A tésztát a forma tetején egyenesre vágtam, és ezt a tésztát újra összegyúrtam.
Beleöntöttem a tölteléket, és a tetejét kidíszítettem a maradék tésztából, és megkentem tojással.
Előmelegített sütőben, később kisebb lángra visszavéve készre sütöttem, ami kb. 45 perc is volt, de ez az idő sütőtől függhet. Közben a tetejét egy időre letakartam, hogy ne süljön túl a díszítés vékony tésztája.
Mikor teljesen kihűlt megszórtam porcukorral, és felvágtam, s már ettünk belőle egy-egy szeletet, de igazán szépen csak másnap lehetett szeletelni.





16 megjegyzés:

  1. Hű, csodásan néz ki ez a torta! :) Kedvencem lenne, a birsalma és az alma remek együtt. Egyébként is nagyon szeretem a roppanós tésztából és sok töltelékből álló sütiket! :)

    VálaszTörlés
  2. Szívesen megkóstolnám. Nagyon finom lehet és csodásan néz ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani, szívesen megkínálnálak, de sajnos már rég elfogyott 😊.

      Törlés
  3. Csodás birsalmás tortát sütöttél és nagyon szép lett. Én is nagyon szeretem a birsalmát, én sajtot szoktam belőle készíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Sajt nálunk is készült, idén is, azt mi is nagyon szeretjük. 😊
      De sütibe, tortába is finom.

      Törlés
  4. De szép, csupaszív és csupagyümölcs torta! :-) Nagyon szeretem a birsalmát. Nagymamámra emlékeztet- náluk télen mindig illatozott néhány a polc tetején, amit aztán sorra megsütöttünk a kályhában- remek téli csemege volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda! Az én nagymamámnál is a polc tetején sorakoztak... Sok finomságot lehet belőle készíteni, és ezt is szívből csináltam 😊.

      Törlés
  5. A férjem nagy kedvence az almás süti birssel bolondítva. Meg is lepem egy ilyennel. 😉

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa, jó sütést kívánok! 😊

      Törlés
  6. Gyönyörű szép az almatortád, és biztosan nagyon finom volt. Mi is nagyon szeretjük a birsalmát, és amikor azzal készítek valami finomságot, mindig a nagymama jut az eszembe.... imádtam a birsalma befőttjét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Éva! Hát igen, a nagymamák főztje és finomságai mindennél jobbak voltak... 😊

      Törlés
  7. A finom illata biztosan belengte a konyhát sütés közben. Szeretem a csupa gyümölcs tortákat, valahogy mindig jobb kedvre derítenek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, a birs nálunk is kedvenc. Kár hogy csak csak ősszel kapható....

      Törlés
  8. Pont a tegnap említette a férjem, hogy úgy enne egy jó almás pitét, vastag töltelékkel, omlós tésztával. Hát mit mondjak, ez a torta most tökéletes lenne, biztos nagyon ízlene neki. :) Ha kapok még valahol birsalmát, biztos ez lesz a hétvégi sütink. Ha nem, akkor elmentem a receptet, és elkészítem később. Nagy köszönet érte! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Iza, finom volt a jó sok töltelékkel. Sikeres, jó sütést és jó étvágyat hozzá, ha elkészíted 😊!

      Törlés