Húshagyókedd a farsang utolsó napja, majd hamvazószerda jön, a
nagyböjt kezdete. A farsang legfontosabb napjai éppen farsang farkán
vannak.
A farsang eleje fix:
vízkeresztkor kezdődik. Utoljára húshagyókedden lehet dorbézolni, de
egyes területeken ez nem ennyire szigorú, mivel egyes keleti területekre
igen jellemző a torkos csütörtök, amit hívnak tobzódó, zabáló
csütörtöknek is – ezt mára felkarolták az éttermek is.
A korábbi évszázadokban még nem kedden volt a farsang vége, hanem
vasárnap. Magyarországon csak a XVI. századtól lett általános, hogy a farsang farka három napból áll:
farsang vasárnapjából, farsang hétfőből és húshagyókeddből. Egyes
helyeken az előző csütörtököt kövércsütörtöknek nevezték, ekkor már
főztek farsang farkára. Görögkatolikus vidékeken vajhagyó vasárnapnak is
mondják farsang utolsó vasárnapját.
Forrás: innen
Eljöttek a farsang utolsó napjai, a farsang farka, így tegnap még gyorsan sütöttem egy fánkot.
Van már a blogomon többféle fánk, de szerettem volna egy kelt joghurtosat is sütni. Nézelődtem az interneten, de mindenhol csak sütőporost találtam, ezért a meglévő, kedvenc fonatos fánkom receptjét módosítottan egy kicsit. Jó választás volt, mert nagyon finom, könnyű, laza lett.
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 csipet só, 2 tojássárgája, 5 dkg cukor, 3 dkg
olvasztott vaj, 0,75 dl tej, 1 kis doboz natúr joghurt,
tálaláskor: vaníliás vagy fahéjas porcukor és sárgabarack lekvár.
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttattam a langyos tejben, majd az össze tészta hozzávalóval hólyagosra dagasztottam. Meleg helyen, konyharuhával
letakarva a duplájára kelesztettem.
A megkelt tésztát 0,5-1 cm vastagságúra kisodortam, majd késsel feldaraboltam.
Újból kelesztettem, kb 15-20 percet, majd bő olajban szép
piros-barnára sütöttem. Papírszalvétával bélelt tálra tettem őket, és
megszórtam porcukorral.
Tálaláskor sárgabarack lekvárt kínáltam mellé.
Nagyon guszta finomság!
VálaszTörlésKöszönöm Éva!
TörlésA joghurttól minden olyan pihe-puha tud lenni. És tényleg olyanok lettek, mint a jól felrázott párnácskák. A házi baracklekvár meg már csak a "hab a tortán". Nagyon hangulatos, tavaszias lett a háttered, tetszik.
VálaszTörlésKöszi szépen Nea! Örülök, hogy tetszik a tavaszias hátterem. Még ugyan nem borult ennyire virágba a természet, de reménykedjünk, hogy most már hamarosan... :-)
TörlésNagyon guszta lett, kipróbálom én is.
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa, próbáld ki, biztos ízlik majd :-)
TörlésÉn is terveztem, hogy sütök fánkot, van egy nagyon jó receptem az is ilyen párna forma, de aztán elmaradt. Nagyon jól néz ki a fánkod és a házi baracklekvár csodás lehetett hozzá.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Jó étvágyat hozzá, ha Te is sütsz! Ha el is múlt a farsang szezon, fánkot bármikor lehet enni :-)
TörlésUgyan nálunk is készült fánk, de azért még nem untam meg. Tízóraira szívesen elfogadnék 1-2 párnácskát, nagyon jól esne. :) Guszta lett nagyon. :)
VálaszTörlésKöszönöm Iza, szívesen megkínáltalak volna, mert maradt egy-kettő belőle, amit reggelire ettünk meg :-)
TörlésOlyan jól néznek ki a fánkjaid, meg is kívántam. Farsang vége ide vagy oda, én biz hétvégén sütök egy nagy adagot belőle! :D Nálunk amúgy sem kötődött ehhez az időszakhoz. A család meg mindig szívesen fogyasztja.
VálaszTörlésÉn sütöttem már sütőporos fánkot, meglepően finom, puha lett!
Köszi szépen Melinda! Sütőporost még nem sütöttem, egyszer kipróbálom majd. Biztos könnyű, puha az is.
TörlésNálunk sem a farsanghoz kötődött a fánk, nagymamám év közben többször sütötte, azt a hagyományosat, amit szalagos fánknak mondanak :-)
Nagyon guszták és szép az új háttér is. Már megcsodáltam néhányszor.:)
VálaszTörlésKöszi szépen kedves Ani :-)
Törlés