2019. március 5., kedd

Joghurtos fánkpárnácskák



Húshagyókedd a farsang utolsó napja, majd hamvazószerda jön, a nagyböjt kezdete. A farsang legfontosabb napjai éppen farsang farkán vannak. 
A farsang eleje fix: vízkeresztkor kezdődik. Utoljára húshagyókedden lehet dorbézolni, de egyes területeken ez nem ennyire szigorú, mivel egyes keleti területekre igen jellemző a torkos csütörtök, amit hívnak tobzódó, zabáló csütörtöknek is – ezt mára felkarolták az éttermek is.
A korábbi évszázadokban még nem kedden volt a farsang vége, hanem vasárnap. Magyarországon csak a XVI. századtól lett általános, hogy a farsang farka három napból áll: farsang vasárnapjából, farsang hétfőből és húshagyókeddből. Egyes helyeken az előző csütörtököt kövércsütörtöknek nevezték, ekkor már főztek farsang farkára. Görögkatolikus vidékeken vajhagyó vasárnapnak is mondják farsang utolsó vasárnapját.

Forrás: innen


Eljöttek a farsang utolsó napjai, a farsang farka, így tegnap még gyorsan sütöttem egy fánkot. 
Van már a blogomon többféle fánk, de szerettem volna egy kelt joghurtosat is sütni. Nézelődtem az interneten, de mindenhol csak sütőporost találtam, ezért a meglévő, kedvenc  fonatos fánkom receptjét módosítottan egy kicsit. Jó választás volt, mert nagyon finom, könnyű, laza lett.

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 csipet só, 2 tojássárgája, 5 dkg cukor, 3 dkg olvasztott vaj, 0,75 dl tej, 1 kis doboz natúr joghurt,
tálaláskor: vaníliás vagy fahéjas porcukor és sárgabarack lekvár.

Elkészítése:
Az élesztőt felfuttattam a langyos tejben, majd az össze tészta hozzávalóval hólyagosra dagasztottam. Meleg helyen, konyharuhával letakarva a duplájára kelesztettem.
A megkelt tésztát 0,5-1 cm vastagságúra kisodortam, majd késsel feldaraboltam.
Újból kelesztettem, kb 15-20 percet, majd bő olajban szép piros-barnára sütöttem. Papírszalvétával bélelt tálra tettem őket, és megszórtam porcukorral.
Tálaláskor sárgabarack lekvárt kínáltam mellé.




14 megjegyzés:

  1. A joghurttól minden olyan pihe-puha tud lenni. És tényleg olyanok lettek, mint a jól felrázott párnácskák. A házi baracklekvár meg már csak a "hab a tortán". Nagyon hangulatos, tavaszias lett a háttered, tetszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Nea! Örülök, hogy tetszik a tavaszias hátterem. Még ugyan nem borult ennyire virágba a természet, de reménykedjünk, hogy most már hamarosan... :-)

      Törlés
  2. Nagyon guszta lett, kipróbálom én is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa, próbáld ki, biztos ízlik majd :-)

      Törlés
  3. Én is terveztem, hogy sütök fánkot, van egy nagyon jó receptem az is ilyen párna forma, de aztán elmaradt. Nagyon jól néz ki a fánkod és a házi baracklekvár csodás lehetett hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Jó étvágyat hozzá, ha Te is sütsz! Ha el is múlt a farsang szezon, fánkot bármikor lehet enni :-)

      Törlés
  4. Ugyan nálunk is készült fánk, de azért még nem untam meg. Tízóraira szívesen elfogadnék 1-2 párnácskát, nagyon jól esne. :) Guszta lett nagyon. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Iza, szívesen megkínáltalak volna, mert maradt egy-kettő belőle, amit reggelire ettünk meg :-)

      Törlés
  5. Olyan jól néznek ki a fánkjaid, meg is kívántam. Farsang vége ide vagy oda, én biz hétvégén sütök egy nagy adagot belőle! :D Nálunk amúgy sem kötődött ehhez az időszakhoz. A család meg mindig szívesen fogyasztja.
    Én sütöttem már sütőporos fánkot, meglepően finom, puha lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Melinda! Sütőporost még nem sütöttem, egyszer kipróbálom majd. Biztos könnyű, puha az is.
      Nálunk sem a farsanghoz kötődött a fánk, nagymamám év közben többször sütötte, azt a hagyományosat, amit szalagos fánknak mondanak :-)

      Törlés
  6. Nagyon guszták és szép az új háttér is. Már megcsodáltam néhányszor.:)

    VálaszTörlés