Nézelődtem az interneten, és akkor találtam ilyen elnevezéssel fánkokat. Egy egyszerű krumplis fánk, mégis nagyszerű. Nagyon finom, alig lehet abbahagyni az evését. Könnyű, laza a tésztája, ami nagyon szépen megkel. Kívül jól megsültek, és szinte beléjük ivódott a még forró fánkokra szórt fahéjas porcukor. Megkoronázása a nyáron eltett finom pikáns sárgadinnyelekvárba való mártogatásuk volt.
Hogy ez-e az eredeti olasz burgonyafánk receptje, nem tudom, de nálam az alábbiak szerint készült....
Elkészítése:
Hogy ez-e az eredeti olasz burgonyafánk receptje, nem tudom, de nálam az alábbiak szerint készült....
Hozzávalók 22 db tésztájához: 1 db krumpli, ami 15 dkg volt, 20 dkg liszt, 1 evőkanál cukor, 2,5 dkg élesztő, 0,5 dl tej + 1 kiskanál cukor, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, 3 dkg vaj,
a kisütésükhöz: olaj,
a megszórásukhoz: fahéjas porcukor,
tálaláskor: valamilyen házi lekvár, nálam sárgadinnye lekvár.
Elkészítése:
Először a krumplit főztem meg, majd még melegen meghámoztam és krumplinyomóval összetörtem.
Az élesztőt felfuttattam a langyos cukros tejben, a vajat felolvasztottam, majd az összes tészta hozzávalót tálba tettem, és jól bedagasztottam.
Meleg helyen duplájára kelesztettem, ami kb. 40 perc alatt megvolt.
Ezután a tésztából evőkanálnyi mennyiségeket vettem ki, amiből gombócokat formáztam, majd egy lisztezett tálra sorakoztattam. Újabb 25-30 perc pihentetés után forró olajban kisütöttem őket. Ahogy kisült az első adag, azonnal meg is szórtam fahéjas cukorral.
Az élesztőt felfuttattam a langyos cukros tejben, a vajat felolvasztottam, majd az összes tészta hozzávalót tálba tettem, és jól bedagasztottam.
Meleg helyen duplájára kelesztettem, ami kb. 40 perc alatt megvolt.
Ezután a tésztából evőkanálnyi mennyiségeket vettem ki, amiből gombócokat formáztam, majd egy lisztezett tálra sorakoztattam. Újabb 25-30 perc pihentetés után forró olajban kisütöttem őket. Ahogy kisült az első adag, azonnal meg is szórtam fahéjas cukorral.
Hasonlót szoktam én is sütni, nagyon szeretjük! :)
VálaszTörlésKöszi Verus, nekünk is nagyon ízlett!
TörlésCsodásak! :)
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin 😀
TörlésCsodás fánkokat sütöttél. Sokféle fánkot ismerek, de krumplisról még nem hallottam. Ezt is elkészítem majd.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, nyugodt szívvel ajánlom az elkészítését, mert nagyon finom, könnyü fánk. Nekünk még estére is maradt belőle pár darab, és akkor úgy hidegen is nagyon jók voltak 😁.
TörlésNagyon guszta és finom lehetett ! Édesanyám receptje alapján krumplis perecet szoktam gyakran sütni:)
VálaszTörlésKöszönöm Éva! Finom volt, de a te krumplis pereced is finom lehet, szívesen megismerném 😊.
TörlésÉn is fánkot sütöttem a hétvégén, de egy ideje már szemezek ezzel az olasz fánkkal. Egyszer talán sorra kerül nálam is. Látszik, hogy milyen könnyű, levegős tésztája van. Mi is biztosan szeretnénk. A sárgadinnye üde íze csak még finomabbá tehette.
VálaszTörlésKöszönöm Nea! Próbáld ki, biztos nem fogsz csalódni benne 😊.
Törlés