2021. február 8., hétfő

Farsangi narancsos fánk






 
Az ingyenes Óbuda újságban - amit hetente dobnak be a postaládákba - szokott néha recept is lenni. Most ez a finom fánk volt benne. Gyorsan meg is sütöttem - nagyon kicsi módosítással - amíg tart a farsang. De időszaktól függetlenül természetesen bármikor megsüthető, amikor lehet narancshoz hozzájutni.
A fánk tésztájában van reszelt narancshéj és narancslé is, és mellé a napokban befőzött finom narancslekvárt ettük. Eddig a piacunkon soha nem láttam egyiptomi narancsot, amit most vettem. Szép nagyok ezek a narancsok, édesek, a héjuk nem vastag, és az áruk sem horribilis. Ezt használtam a fánkhoz és a lekvár is ebből készült.
A fánkok azért másmilyenek mint a kelt tésztából készültek. Másmilyenek, de nagyon finomak, még hidegen is. Talán a csörögefánkra emlékeztet az íze. Kívül roppanósak, belül lágyak, omlósak.

Hozzávalók nálam: 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só, 1 egész tojás és egy sárgája, 6 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4-5 dkg olvasztott margarin, 1 kisebb-közepes narancs reszelt héja és leve, kb. 0,5 dl, egy-két kiskanál tejföl, ha szükséges, hogy a tésztának kellemes állaga legyen, 
kisütéséhez: bő olaj, 
a tetejük meghempergetéséhez: vaníliás kristálycukor, 
tálalásnál: narancslekvár.

Elkészítése:
Először a margarint olvasztottam fel, majd hagytam hűlni. Közben kimértem a lisztet, elkevertem benne a sütőport és a csipet sót. Hozzáadtam a cukrot, a vaníliás cukrot, a narancs reszelt héját, a felolvasztott margarint és a narancslét.
Az egészet dagasztógéppel összedolgoztam, majd cipót formáztam belőle, fóliába csomagoltam, és 10-15 percig pihentettem a konyhában.
Ezután kisodortam, kb. 1 cm vastagra, és bögrével kiszaggattam, a közepüket pedig kis pogácsa kiszúróval.
Ezután már azonnal lehetett sütni, bő, forró olajban. Gyorsan kisülnek.
Mikor mind kész volt, tetejüket ecsettel megkentem narancslével, és vaníliás kristálycukorba mártottam. Tálalásnál narancslekvárt kínáltam hozzá.

A tészta összeállítása, már minden benne van, most a narancslét öntöm hozzá

A fánkok kiszaggatása

Ennyi lett belőle, lehet kisütni



10 megjegyzés:

  1. Szívesen lettem volna vendég nálatok, amikor a fánkok már kisültek. Finom lehetett a narancslekvárral. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen, nagyon finomra sikerültek, így szívesen megkínáltalak volna vele 😁.

      Törlés
  2. Nagyon guszta és a lekvároddal biztos nagyon finom volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, szuper volt a lekvárral együtt 😊. Maradt belőle egy-két darab, de délután hamar rájártunk, s már el is fogyott. Ha tudom előre, hogy hidegen is kiváló, többet sütöttem volna belőle 😄.

      Törlés
  3. A fánkok nagyon guszták lettek, ahogy olvastam a leírást, egyszerűek és nagyszerűek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, finomak voltak, gyorsan meg is sültek, de ugyanolyan gyorsan fogytak is 😀.

      Törlés
  4. Ohh, mindenhol ezek a csodás fánkok mosolyognak rám! Isteni finom lehet ez is! :) Idén még nem sütöttem, de most kedvet kaptam hozzá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Verus, akkor gyorsan dobj össze egyet, mert mindjárt vége a farsangnak 😁.

      Törlés
  5. Nekem különösen kedves süteményem a fánk, nagymamám tudott csodásakat sütni. Narancsos ízvilággal is mennyei lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Nea! Igen, a régi nagymamák értettek hozzá, jobban mint mi 😀.

      Törlés