Pár évvel ezelőtt főztem már be narancsot dzsemnek, akkor is fűszeresen, de a gerezdeket mindet lehártyáztam, nagyon sok munka volt. Ez most egy kicsit más lett, talán még finomabb, és gyorsabban el is készült. Meyer citromot is adtam hozzá, ami nem olyan savanyú, mint a normál citrom.
Héja narancssárgább színű, a két vége gömbölyűbb. A citrom és mandarin házasításából született, lédúsabb, zamatos és olcsóbb.
Nagyon finom lett a lekvár, csak kevés... 😋
Nagyon finom lett a lekvár, csak kevés... 😋
Hozzávalók: 6 db narancs és 2 db Meyer citrom, összesen 1,55 kg, 20 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, 1 csillagánizs, 5-6 szem szegfűszeg, 2-3 darabka fahéj, 1,5-2 cm hosszú és kisujj vékonyságú friss gyömbér lereszelve, 1 tasak dzsemfix,
tetejére üvegenként: késhegynyi szalicil.
Elkészítése:
A narancsokat és a citromokat kettévágtam, aztán először citromfacsaróval préseltem ki a levüket, majd kiskanállal kikapartam a bennük maradt rostokat is, úgyhogy teljesen kiürültek a héjak.
Ezután elkezdtem főzni, kb. 15 percig, hisz a narancsrostoknak nem kell sok idő, lényeg hogy a leve jól felforrjon. Ekkor hozzáadtam a kétféle cukrot, majd rövid idő múlva a dzsemfixet is.
Kis üvegekbe töltöttem, tetejükre késhegynyi szalicilt szórtam, majd száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Ezután elkezdtem főzni, kb. 15 percig, hisz a narancsrostoknak nem kell sok idő, lényeg hogy a leve jól felforrjon. Ekkor hozzáadtam a kétféle cukrot, majd rövid idő múlva a dzsemfixet is.
Kis üvegekbe töltöttem, tetejükre késhegynyi szalicilt szórtam, majd száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Nagyon finom narancslekvárt készítettél Meyer citrommal - az utóbbit én nem ismerem.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, finom lett a lekvárom, nagyon jó narancs ízű, egyáltal nem kesernyés, mint általában a narancslekvárok dzsemek szoktak lenni.
TörlésEddig én sem tudtam, hogy ennek a citromnak mi a neve, de mostanában hallottam róla több helyen. Más a színe, sötétebb, narancssárgás színű, nem annyira savanyú és olcsóbb a normál citromnál. Piacon vagy nagyobb üzletekben találkozni vele, úgyhogy lehet hogy Te is ismered, csak nem figyelted 😀.
Nagyon guszta és finom lehet! Egyszer próbálkoztam vele de nem volt sikerélményem , lehet hogy nem jó receptet találtam?
VálaszTörlésKöszönöm Éva! Ez nagyon finom lett, csak a narancsok és citromok leve és rostja van benne, a hártyájából vagy héjának a fehér részéból semmi. Nagyon kevés lett belőle, de megérte, mert nagyon ízlík 😀. És elég gyorsan elkészült, különösebb macera nélkül 😁.
TörlésOlyan rövid a meyer citrom szezonja, hogy érdemes minnél több receptet kipróbálni vele. A hétvégi desszerthez még én is elcsíptem néhány darabot belőle. Biztosan jó citrusos íze lett tőle a lekvárnak.
VálaszTörlésKöszi szépen Nea, nagyon finom lett, már fogy... 😀
TörlésDe szép színe van a lekvárodnak! Ízre is biztosan remek! :) A meyer citromról már hallottam, de még soha nem vettem.
VálaszTörlésKöszi szépen Vanilin, nagyon finom, tömény narancs 😀. Ezt a citromot nálunk a piacon is lehet kapni, már többször vettem. Állítólag január-februárban van a szezonja. Nem olyan savanyú mint a másik, szinte harapni lehet 😁.
TörlésAdtál egy jó ötletet a meyer citrom felhasználására, nagyon tetszik. Úgyis tervbe van/volt a naracslekvár, és azt hiszem ez a változat lesz a nyerő! Köszi szépen!:)
VálaszTörlésKöszi szépen Iza, próbáld ki, nem fogsz csalódni benne. Nagyon finom, már sütöttem egy narancsos fánkot is, amihez nagyon passzolt 😀.
Törlés