A tálon -alul a bulgur, rajta a zöldségek, tetején a hús... |
...és közelebbről |
És egy másik tálalási mód - a bulgur és a zöldségek összekeverve, rajta közepén a hús |
Pikáns, keleties ízvilágú egytálétel, melynek a nevét én adtam. A lányomtól kapott "Keleti konyha" című kis receptes könyvből merítettem az ötleteket a felhasznált zöldségek, fűszerek és tálalási mód terén, aztán egy régebben vásárolt arab hétfűszer kipróbálásával és egy-két saját elgondolás együtteséből született meg ez a pikáns, kicsit szokatlan, de finom zöldséges-bulgurus-csirkehusis étel....
Hozzávalók a bulgur körethez: 20 dkg bulgur (nálam most vegyesen hagyományos világos és kb. 1/3-a barna), só, fehér bors, citromlé, olívaolaj,
a párolt-sült zöldséges körethez: 1 kis cukkini, 1 sárgarépa, 2-3 újhagyma, pár szelet piros és zöld húsú paprika, 1 fehér hagyma, 2-3 kisebb paradicsom vagy 5-6 koktélparadicsom, olaj, só, bors, reszelt citromhéj, 2-3 csipet arab hétfűszer (fekete bors, római kömény, paprika, koriander, szegfűbors, fahéj, kardamom),
a pirított húshoz: 1 csirkemellfilé, só, őrölt bors, ízlés szerint szintén az arab hétfűszer és őrölt gyömbér, kb. egy maroknyi póréhagymaszelet, 1-2 kiskanál házi csípős paprikakrém, pár csepp citromlé, 1-2 kiskanál méz.
a párolt-sült zöldséges körethez: 1 kis cukkini, 1 sárgarépa, 2-3 újhagyma, pár szelet piros és zöld húsú paprika, 1 fehér hagyma, 2-3 kisebb paradicsom vagy 5-6 koktélparadicsom, olaj, só, bors, reszelt citromhéj, 2-3 csipet arab hétfűszer (fekete bors, római kömény, paprika, koriander, szegfűbors, fahéj, kardamom),
a pirított húshoz: 1 csirkemellfilé, só, őrölt bors, ízlés szerint szintén az arab hétfűszer és őrölt gyömbér, kb. egy maroknyi póréhagymaszelet, 1-2 kiskanál házi csípős paprikakrém, pár csepp citromlé, 1-2 kiskanál méz.
Elkészítése:
Először a bulgurt főztem meg, kb. dupla mennyiségű sós vízben, majd szűrőben lecsepegtettem. Elkevertem benne kevés olívaolajat, megszórtam fehér borssal és meglocsoltam citromlével. Félretettem.
A zöldségeket tetszés szerinti formára feldaraboltam. Kevés olajon megpároltam, de csak annyira, hogy jó roppanósak maradjanak. A paradicsomot csak a vége felé adtam hozzá, hogy ne főjön szét. A hozzávaló fűszerekkel ízesítettem.
A húst a póréhagymaszeletekkel nagy lángon elkezdtem pirítani, majd kisebb lángon sütöttem tovább, míg el nem készült, hozzáadva a fűszereket és a többi hozzávalót, kóstolva, ízlés szerint.
A zöldségeket tetszés szerinti formára feldaraboltam. Kevés olajon megpároltam, de csak annyira, hogy jó roppanósak maradjanak. A paradicsomot csak a vége felé adtam hozzá, hogy ne főjön szét. A hozzávaló fűszerekkel ízesítettem.
A húst a póréhagymaszeletekkel nagy lángon elkezdtem pirítani, majd kisebb lángon sütöttem tovább, míg el nem készült, hozzáadva a fűszereket és a többi hozzávalót, kóstolva, ízlés szerint.
Bazsalikomlevelekkel és citromkarikákkal tálaltam.
A megfőtt bulgur - a világos és a barna már összekeverve |
A feldarabolt zöldségek.... |
....és párolásuk |
A hús pirítása |
Ilyet csinálj majd ha jövünk ����������
VálaszTörlésRendben :-) Örülök, hogy tetszik :-)
TörlésNagyon jó kis étel, látszik rajta, hogy 7 nyelven "beszél".
VálaszTörlésKöszi szépen Nea! Finom pikáns volt :-)
TörlésNagyon finom kombináció és látványos is. Mostanában készítettem hasonlót, persze nem 7 féle fűszerrel és a csirkehús is egész comb volt.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Biztos a tiéd is nagyon finom volt. Szeretem a sokféle fűszert, persze mindegyikből csak módjával :-)
Törlés