Erdélyből hozott ordát kaptunk ajándékba, amiből ezt a finomságot sütöttem. A receptjét itt találtam. Csupán annyi különbséggel készítettem, hogy én túró helyett ordát használtam hozzá, és a töltelékek alá egy vékony réteg sárgabaracklekvárt kentem. Nagyon finom, omlós lett!
Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű formához, a tésztához: 25 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 12,5 dkg margarin, 6 dkg cukor, 1 tojás,
a tészta megkenéséhez: sárgabaracklekvár,
a pudingréteghez: 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 evőkanál cukor, 5 dl tej,
az ordás réteghez: 25 dkg orda (ha nincs, akkor túró), 8 dkg tejföl, 10 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, reszelt citromhéj, 1/2 csomag vaníliás puding.
a tészta megkenéséhez: sárgabaracklekvár,
a pudingréteghez: 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 evőkanál cukor, 5 dl tej,
az ordás réteghez: 25 dkg orda (ha nincs, akkor túró), 8 dkg tejföl, 10 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, reszelt citromhéj, 1/2 csomag vaníliás puding.
Elkészítése:
A tésztához a lisztet összekevertem a sütőporral, majd jól összegyúrtam a margarinnal, a cukorral és a tojással. Fél óráig hűtőben pihentettem.
Közben a pudingot a szokásos módon megfőztem a hozzávalóiból.
Ezután a tésztát kettéválasztottam. A 2/3-át kisodortam, kibéleltem vele a piteformát, és megkentem sárgabaracklekvárral.
Közben a pudingot a szokásos módon megfőztem a hozzávalóiból.
Ezután a tésztát kettéválasztottam. A 2/3-át kisodortam, kibéleltem vele a piteformát, és megkentem sárgabaracklekvárral.
Az ordát villával elkevertem a tejföllel, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a tojással, a reszelt citromhéjjal, és a pudingporral.
A piteformában lévő tészta tetejére egyenletesen rákanalaztam a megfőtt, és már kicsit elhűlt pudingot (kicsit sok hozzá, ezért nem használtam fel az egészet), majd ráöntöttem az ordás túrós
tölteléket.
Végül a maradék tésztát is kisodortam, derelyevágóval csíkokra vágtam, majd berácsoztam vele a töltelék tetejét.
Végül a maradék tésztát is kisodortam, derelyevágóval csíkokra vágtam, majd berácsoztam vele a töltelék tetejét.
Előmelegített sütőben, mérsékelt lángon kb. 40 perc alatt megsütöttem. Mikor kihűlt megszórtam porcukorral, és szeletekre vágva tálaltam.
Az orda elkeverése |
A tészta lekvárral való megkenése... |
...rajta a puding... |
...majd az ordás töltelék... |
....végül berácsozva, sütésre készen |
Mindig csodáltam a képeidet, de ezek most különösen tetszenek.
VálaszTörlésÉn még ordát soha nem használtam, nem is tudom, hogy itt nálunk lehet-e kapni, de azt tudom, hogy tejsavóból készített sajtféleség. Állaga lágyabb mint a tehéntúró, de ahhoz hasonlóan használható.
VálaszTörlésNagyon jól néz ki a sütid és biztos, hogy finom is. Megkóstolnám...
Annyira gyönyörű! Szívesen megkóstolnám. Épp a napokban láttam kedvenc piacomon ordát. Talán egyszer én is kipróbálok egy receptet vele.
VálaszTörlésCsak felső fokban lehet nyilatkozni, extrán gyönyörű...
VálaszTörlésEz mennyei lehet! :)Imádom a pitéket!
VálaszTörlésGuszta!
VálaszTörlésKedves Ani, Lívia, Nea, Zsuzsa, Vanilin és Vicuska, nagyon szépen köszönöm :-)
VálaszTörlés