2018. október 23., kedd

Zöldparadicsom csatni és zöldpaprikakrém


Együtt a zöldparadicsom csatni és zöldpaprikakrém

Mindkét készítmény Édesapám konyhájából került ki, ő főzte be, és a fényképek is az ő kertjében készültek, mikor az október 23-ai hosszú hétvégén pár napra nála jártunk.
A csatni is és a paprikakrém is ősz lévén, a már be nem érett paradicsom és paprika, illetve erős paprika "megmentésével" készültek.
Attól függetlenül, hogy még zöldek voltak, finom ízletes ételízesítők váltak belőlük...

A zöldparadicsom csatni közelebbről

Hozzávalók a zöldparadicsom csatnihoz: 1 kg alma, 1 kg zöldparadicsom, 3 piros- és 3 zöldpaprika,  2 nagy hagyma, 8 gerezd fokhagyma, 12 (vagy ízlés szerint több) színes kis erőspaprika vagy csili, 5 dkg mazsola, 30 dkg cukor, 1,5 dl borecet, 5 dkg mustármag, 1 evőkanál őrölt gyömbér, 2-3 késhegynyi vagy fél mokkáskanál őrölt szerecsendió, 10-15 szem fekete bors, 5-5 szem (vagy ízlés szerint több) szegfűbors, borókabogyó és szegfűszeg.

Elkészítése:
A meghámozott almát és a zöldparadicsomot feldaraboljuk. A hagymát és az erős paprikát apróra vágjuk, a többi paprikát kis csíkokra. A fokhagymát lepréseljük. A fűszermagokat ledaráljuk. 
Majd az összes hozzávalót egy lábosban összekeverjük, és sűrűre főzzük. Kis üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
A cukor, az ecet, a só és az erős paprika arányai ízlés szerint változtathatóak.
Sült húsok mellé kiváló mártás.

A zöldpaprikakrém közelebbről

Hozzávalók a zöldpaprikakrémhez: zöld színű húsos piros paprika és zöld színű, illetve még be nem érett, de már erős kis paprikák, vagy csiliparika, só.

A paprikát ledaráljuk, minden 1 kg-hoz 20 dkg sót keverünk. Kis üvegekbe töltjük, tetejét lezárjuk, és már készen is van. Tartósítószert nem igényel.
Sok mindenhez felhasználható, a vajas kenyértől kezdve a hidegtálakig, pörköltekbe, gulyáslevesbe, tokányokhoz, szaftos húsokhoz, stb......

Az erős paprikák a kertben, még a töveken...





10 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyes apukád van!Mennyi mindent készített most is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük kedves Ani! Idén is sok mindent főzött be Apukám, kora nyártól kezdve, mint minden évben. Az összeset összeszámolva, a legkisebbekkel együtt kb. 170 üveggel :-)

      Törlés
  2. Minden tiszteletem Édesapádé. Volt kitől örökölni a tehetséget.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük kedves Nea! Igen, jó ha van kitől örökölni :-) Anyukám is nagyon jól főzött és sütött, nagyon szeretett ezekkel foglalkozni....

      Törlés
  3. Nagyon jó ötlet ez a csatni! Egy adag zöldparadicsomból savanyúság lett, de még akad a kertben valamennyi. Már tudom, mi lesz a sorsa! Köszönet Édesapádnak, meg Neked is, mert megosztottad velünk! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! Nagyon jók ezek a házi készítésű szószok, krémek, főleg akinek a hozzávalók megteremnek a kertben :-)

      Törlés
  4. Nagyon ügyes apukád van. Nekem az elképesztő mennyiség, hogy 170 üveggel tett el télire mindenfélét. El is szokott fogyni? Az én anyukám is nagyon jól főzött és sokfélét tett el minden évben.
    Én mostanában már hanyagolom, bár az idén is tettem el lecsót, szilvalekvárt, sárgabaracklekvárt, ribizlidzsemet, almalekvárt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Lívia! Általában elfogy, persze mindig marad valamennyi másik, vagy akár harmadik évre is. De ezek nagyrészt kis üvegek, van egész kicsi is köztük, és a savanyúságtól a lekvárokig, befőttekig, a paradicsomszószoktól a pizzaszószokig minden bele van számítva :-)
      És ebből a mennyiségből kapunk szépen mi is, és a lányunk is :-)

      Törlés
  5. Minden tiszteletem édesapádé, jó egészséget kívánok neki! Hiába, ha volt kire ütni, az nagyon jó! 🙂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen kedves Zsuzsa, Apukám nevében is!

      Törlés