Együtt a zöldparadicsom csatni és zöldpaprikakrém |
Mindkét készítmény Édesapám konyhájából került ki, ő főzte be, és a fényképek is az ő kertjében készültek, mikor az október 23-ai hosszú hétvégén pár napra nála jártunk.
A csatni is és a paprikakrém is ősz lévén, a már be nem érett paradicsom és paprika, illetve erős paprika "megmentésével" készültek.
Attól függetlenül, hogy még zöldek voltak, finom ízletes ételízesítők váltak belőlük...
A zöldparadicsom csatni közelebbről |
Hozzávalók a zöldparadicsom csatnihoz: 1 kg alma, 1 kg zöldparadicsom, 3 piros- és 3 zöldpaprika, 2 nagy hagyma, 8 gerezd fokhagyma, 12 (vagy ízlés szerint több) színes kis erőspaprika vagy csili, 5 dkg mazsola, 30 dkg cukor, 1,5 dl borecet, 5 dkg mustármag, 1 evőkanál őrölt gyömbér, 2-3 késhegynyi vagy fél mokkáskanál őrölt szerecsendió, 10-15 szem fekete bors, 5-5 szem (vagy ízlés szerint több) szegfűbors, borókabogyó és szegfűszeg.
Elkészítése:
A meghámozott almát és a zöldparadicsomot feldaraboljuk. A hagymát és az
erős paprikát apróra vágjuk, a többi paprikát kis csíkokra. A fokhagymát
lepréseljük. A fűszermagokat ledaráljuk.
Majd az összes
hozzávalót egy lábosban összekeverjük, és sűrűre főzzük. Kis üvegekbe
töltjük, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, és száraz dunsztban
hagyjuk kihűlni.
A cukor, az ecet, a só és az erős paprika arányai ízlés szerint változtathatóak.
A cukor, az ecet, a só és az erős paprika arányai ízlés szerint változtathatóak.
Sült húsok mellé kiváló mártás.
A zöldpaprikakrém közelebbről |
Hozzávalók
a zöldpaprikakrémhez: zöld színű húsos piros paprika és zöld színű,
illetve még be nem érett, de már erős kis paprikák, vagy csiliparika,
só.
A
paprikát ledaráljuk, minden 1 kg-hoz 20 dkg sót keverünk. Kis üvegekbe
töltjük, tetejét lezárjuk, és már készen is van. Tartósítószert nem
igényel.
Nagyon ügyes apukád van!Mennyi mindent készített most is!
VálaszTörlésKöszönjük kedves Ani! Idén is sok mindent főzött be Apukám, kora nyártól kezdve, mint minden évben. Az összeset összeszámolva, a legkisebbekkel együtt kb. 170 üveggel :-)
TörlésMinden tiszteletem Édesapádé. Volt kitől örökölni a tehetséget.
VálaszTörlésKöszönjük kedves Nea! Igen, jó ha van kitől örökölni :-) Anyukám is nagyon jól főzött és sütött, nagyon szeretett ezekkel foglalkozni....
TörlésNagyon jó ötlet ez a csatni! Egy adag zöldparadicsomból savanyúság lett, de még akad a kertben valamennyi. Már tudom, mi lesz a sorsa! Köszönet Édesapádnak, meg Neked is, mert megosztottad velünk! :-)
VálaszTörlésKöszönjük szépen! Nagyon jók ezek a házi készítésű szószok, krémek, főleg akinek a hozzávalók megteremnek a kertben :-)
TörlésNagyon ügyes apukád van. Nekem az elképesztő mennyiség, hogy 170 üveggel tett el télire mindenfélét. El is szokott fogyni? Az én anyukám is nagyon jól főzött és sokfélét tett el minden évben.
VálaszTörlésÉn mostanában már hanyagolom, bár az idén is tettem el lecsót, szilvalekvárt, sárgabaracklekvárt, ribizlidzsemet, almalekvárt.
Köszönjük Lívia! Általában elfogy, persze mindig marad valamennyi másik, vagy akár harmadik évre is. De ezek nagyrészt kis üvegek, van egész kicsi is köztük, és a savanyúságtól a lekvárokig, befőttekig, a paradicsomszószoktól a pizzaszószokig minden bele van számítva :-)
TörlésÉs ebből a mennyiségből kapunk szépen mi is, és a lányunk is :-)
Minden tiszteletem édesapádé, jó egészséget kívánok neki! Hiába, ha volt kire ütni, az nagyon jó! 🙂
VálaszTörlésKöszönjük szépen kedves Zsuzsa, Apukám nevében is!
Törlés