2018. január 21., vasárnap

Narancsos-almás céklalekvár




Egy finom, pikáns zöldség-gyümölcs lekvár, amit természetesen nem reggelire a vajas zsemléhez tálalunk fel, hanem ebédre, vacsorára, különféle sült húsokhoz. Édes is, savanykás is, így jellege kicsit hasonlít a csatnikhoz, de jól kiérződve rajta a cékla finom íze, egyszóval nagyon jó....

Hozzávalók, ehhez a 3 kisebb üveghez: 60 dkg cékla, 30 dkg alma, 1 narancs, egy fél vagy 1 egész citrom leve (ki mennyire szeretné savanykásra), só, 5-8 dkg cukor (nálam nádcukor), 1-2 csipet őrölt fahéj, 1 evőkanál vanília pudingpor,
tetejére: késhegynyi szalicil.

Elkészítése:
A céklát héjában, az almát meghámozva (csak sima vízben), külön-külön megfőzzük.
Mikor a cékla megfőtt meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Az almát is vagy lereszeljük, vagy ha elég puha, csak villával kicsit összenyomkodjuk.
Belerakjuk egy fazékba, megszórjuk a fahéjjal. A narancsot feldaraboljuk, ezt is hozzákeverjük.
A cukrot és a citromlevet apránként adagoljuk hozzá, kóstolgassuk, hogy melyikből mennyi kell, aszerint ahogy az ízlésünknek megfelel.
Jól összeforraljuk, hogy kicsit simább állaga legyen, mint ahogy a képen látszik. Ekkor szórjuk bele a pudingport, amitől selymesebb állaga lesz. Forraljuk még néhány percig, majd befőttes üvegekbe kanalazzuk, tetejére szórjunk késhegynyi szalicilt (biztos ami biztos), jól lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Elkezdjük főzni a lekvárt, az alma után a narancs is belekerül

Főzés közben



8 megjegyzés:

  1. Hű, micsoda gyönyörű bíbor színe van és az íze is csodás lehet. Még nem találkoztam céklalekvárral, igazán különleges.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Finom pikáns, már alig várom, hogy kibonthassam az első üveget :-)

      Törlés
  2. Ez csodálatos!!!! Köszönöm a receptet, a napokban főzök egy adagot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Sok sikert a főzéséhez és jó étvágyat hozzá :-)

      Törlés
  3. Hát ez fantasztikus! Nagyon csábító, és szép is lett.

    VálaszTörlés
  4. Milyen puding port tesz bele, kedves Katalin? (vanília? más?)

    VálaszTörlés