Egy finom, pikáns zöldség-gyümölcs lekvár, amit természetesen nem reggelire a vajas zsemléhez tálalunk fel, hanem ebédre, vacsorára, különféle sült húsokhoz. Édes is, savanykás is, így jellege kicsit hasonlít a csatnikhoz, de jól kiérződve rajta a cékla finom íze, egyszóval nagyon jó....
Hozzávalók, ehhez a 3 kisebb üveghez: 60 dkg cékla, 30 dkg
alma, 1 narancs, egy fél vagy 1 egész citrom leve (ki mennyire szeretné savanykásra), só, 5-8 dkg cukor (nálam nádcukor), 1-2 csipet őrölt fahéj, 1 evőkanál vanília pudingpor,
tetejére: késhegynyi szalicil.
tetejére: késhegynyi szalicil.
Elkészítése:
A céklát héjában, az almát meghámozva (csak sima vízben), külön-külön megfőzzük.
Mikor a cékla megfőtt meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Az almát is vagy lereszeljük, vagy ha elég puha, csak villával kicsit összenyomkodjuk.
Belerakjuk egy fazékba, megszórjuk a fahéjjal. A narancsot feldaraboljuk, ezt is hozzákeverjük.
A cukrot és a citromlevet apránként adagoljuk hozzá, kóstolgassuk, hogy melyikből mennyi kell, aszerint ahogy az ízlésünknek megfelel.
Jól összeforraljuk, hogy kicsit simább állaga legyen, mint ahogy a képen látszik. Ekkor szórjuk bele a pudingport, amitől selymesebb állaga lesz. Forraljuk még néhány percig, majd befőttes üvegekbe kanalazzuk, tetejére szórjunk késhegynyi szalicilt (biztos ami biztos), jól lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Belerakjuk egy fazékba, megszórjuk a fahéjjal. A narancsot feldaraboljuk, ezt is hozzákeverjük.
A cukrot és a citromlevet apránként adagoljuk hozzá, kóstolgassuk, hogy melyikből mennyi kell, aszerint ahogy az ízlésünknek megfelel.
Jól összeforraljuk, hogy kicsit simább állaga legyen, mint ahogy a képen látszik. Ekkor szórjuk bele a pudingport, amitől selymesebb állaga lesz. Forraljuk még néhány percig, majd befőttes üvegekbe kanalazzuk, tetejére szórjunk késhegynyi szalicilt (biztos ami biztos), jól lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Elkezdjük főzni a lekvárt, az alma után a narancs is belekerül |
Főzés közben |
Hű, micsoda gyönyörű bíbor színe van és az íze is csodás lehet. Még nem találkoztam céklalekvárral, igazán különleges.
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Finom pikáns, már alig várom, hogy kibonthassam az első üveget :-)
TörlésEz csodálatos!!!! Köszönöm a receptet, a napokban főzök egy adagot.
VálaszTörlésKöszönöm! Sok sikert a főzéséhez és jó étvágyat hozzá :-)
TörlésHát ez fantasztikus! Nagyon csábító, és szép is lett.
VálaszTörlésKöszönöm szépen :-)
TörlésMilyen puding port tesz bele, kedves Katalin? (vanília? más?)
VálaszTörlésVaníliát
Törlés