Kimerve nem túl fotogén, de finom... 😋 |
A kocsonya gyerekkorom óta kedvenc ételem volt. Abban az időkben még disznót vágtunk, így friss és jó minőségű alapanyagokból készült. Ezt a kocsonyát is otthon Mözsön, az Édesapámnál főztük, de már bolti húsokból.
Azért adtam a nevének hogy Mözsi módra, mert most is, mint régen, különösebb díszítés, főtt tojás vagy zöldségek, és színhús hozzáadása nélkül készült. És a főzőlébe törött pirospaprika is került, sőt még ennél több is, mint most. Soha nem hűtőben tároltuk, hanem hideg helyre, kamrába tettük, ahol hidegebb volt mint a hűtőszekrényben.
Aztán, ami még más volt, az évtizedekkel ezelőtt főzött kocsonyát a háziasszonyok nem jénai edényekbe, hanem levesestányérokba merték, amiből a rokonok és a szomszédok is kaptak egy-egy tányérral. Aztán amikor ők vágtak disznót, mi kaptunk tőlük.
Szép idők voltak, jó visszaemlékezni rá....
Szép idők voltak, jó visszaemlékezni rá....
Hozzávalók, a kocsonyahús: sertés köröm, -pofahús, -köröm, -nyelv, -bőrke, -füle, -farka,
a fűszerek az alábbi mennyiséghez: 4 gerezd fokhagyma, só, néhány szem szemes bors, szegfűbors, borókabogyó, koriander, mustármag, 4-5 babérlevél, és ízlés szerint törött paprika.
a fűszerek az alábbi mennyiséghez: 4 gerezd fokhagyma, só, néhány szem szemes bors, szegfűbors, borókabogyó, koriander, mustármag, 4-5 babérlevél, és ízlés szerint törött paprika.
Elkészítése:
A feldarabolt kocsonyahúst lábosba tettük (mi kuktában főztük, de csak sima fedőt tettünk rá), hozzáadtuk a fűszereket, és lassú tűzön kb. 3,5 óráig főztük.
Ekkor tálakba szedtük, rákanalaztuk a lét, és hideg helyre téve megvártuk míg megkocsonyásodik, majd friss kenyérrel tálaltuk.
Megkezdjük a főzést |
A megfőtt kocsonyahús a tálakban... |
...és rákanalazva a lé |
Immmmmádom a kocsonyát. De tényleg. Még nyáron is képes vagyok főzni...
VálaszTörlésEgy gond azonban van velem, bár beleteszek mindent, ami kell, de csak a benne főtt száraz húst eszem meg.
Jó dolguk van a szomszéd kutyáknak :-)
Köszönöm! Akkor így a kutyáknak tényleg jó soruk lehet :-)
TörlésÉn is szoktam főzni kocsonyát, de ritkán, pedig a férjem nagyon szereti. Igazad van abban, hogy a régi időkben az én nagymamám és az anyukám is levesetányérokba tették és nem a hűtőben tárolták, hiszen az nem is volt. De ehhez családi házban kéne lakni, mert akkor abban laktunk.
VálaszTörlésNagyon guszta lett a kocsonyád.
Köszönöm Lívia! Igen, úgy tűnik a régi időkben hasonlóképpen főzték, tálalták és tárolták....
TörlésÓ, de finom lehet! Én ritkán főzök, mert kevesen szeretik. lehet, hogy most kedvet kapok.
VálaszTörlésKöszönöm Ani, sok sikert és jó étvágyat hozzá :-)
TörlésNagyon guszta szeretjük mi is csak elég ritkán főzök!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, nálunk is ritkán van, így december tájékán, egyszer évente...
TörlésMi újév illetve szilveszter idején készítünk, szeretjük. :) Jól néz ki a Tiéd is! :)
VálaszTörlésKöszi szépen, mi is ilyenkor szoktuk főzni :-)
TörlésDe jól néz ki! Rég főztem kocsonyát, idejét sem tudom! Nálunk is hasonlóan készült, és igen, levesestányérokban dermedt a kamrában, pici pirospaprikával megszórva, s napokig ettük. De szerettük!
VálaszTörlésKöszi Gerdi, örülök hogy ti is szeretitek és hogy nálatok is hasonlóan készül :-)
Törlés