2018. január 7., vasárnap

Kocsonya Mözsi módra



Kimerve nem túl fotogén, de finom... 😋


A kocsonya gyerekkorom óta kedvenc ételem volt. Abban az időkben még disznót vágtunk, így friss és jó minőségű alapanyagokból készült. Ezt a kocsonyát is otthon Mözsön, az Édesapámnál főztük, de már bolti húsokból. 
Azért adtam a nevének hogy Mözsi módra, mert most is, mint régen, különösebb díszítés, főtt tojás vagy zöldségek, és színhús hozzáadása nélkül készült. És a főzőlébe törött pirospaprika is került, sőt még ennél több is, mint most. Soha nem hűtőben tároltuk, hanem hideg helyre, kamrába tettük, ahol hidegebb volt mint a hűtőszekrényben.
Aztán, ami még más volt, az évtizedekkel ezelőtt főzött kocsonyát a háziasszonyok nem jénai edényekbe, hanem levesestányérokba merték, amiből a rokonok és a szomszédok is kaptak egy-egy tányérral. Aztán amikor ők vágtak disznót, mi kaptunk tőlük.
Szép idők voltak, jó visszaemlékezni rá....

Hozzávalók, a kocsonyahús: sertés köröm, -pofahús, -köröm, -nyelv, -bőrke, -füle, -farka,
a fűszerek az alábbi mennyiséghez: 4 gerezd fokhagyma, só, néhány szem szemes bors, szegfűbors, borókabogyó, koriander, mustármag, 4-5 babérlevél, és ízlés szerint törött paprika.

Elkészítése:
A feldarabolt kocsonyahúst lábosba tettük (mi kuktában főztük, de csak sima fedőt tettünk rá), hozzáadtuk a fűszereket, és lassú tűzön kb. 3,5 óráig főztük.
Ekkor tálakba szedtük, rákanalaztuk a lét, és hideg helyre téve megvártuk míg megkocsonyásodik, majd friss kenyérrel tálaltuk.

Megkezdjük a főzést

A megfőtt kocsonyahús a tálakban...

...és rákanalazva a lé



12 megjegyzés:

  1. Immmmmádom a kocsonyát. De tényleg. Még nyáron is képes vagyok főzni...
    Egy gond azonban van velem, bár beleteszek mindent, ami kell, de csak a benne főtt száraz húst eszem meg.
    Jó dolguk van a szomszéd kutyáknak :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Akkor így a kutyáknak tényleg jó soruk lehet :-)

      Törlés
  2. Én is szoktam főzni kocsonyát, de ritkán, pedig a férjem nagyon szereti. Igazad van abban, hogy a régi időkben az én nagymamám és az anyukám is levesetányérokba tették és nem a hűtőben tárolták, hiszen az nem is volt. De ehhez családi házban kéne lakni, mert akkor abban laktunk.
    Nagyon guszta lett a kocsonyád.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Igen, úgy tűnik a régi időkben hasonlóképpen főzték, tálalták és tárolták....

      Törlés
  3. Ó, de finom lehet! Én ritkán főzök, mert kevesen szeretik. lehet, hogy most kedvet kapok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani, sok sikert és jó étvágyat hozzá :-)

      Törlés
  4. Nagyon guszta szeretjük mi is csak elég ritkán főzök!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, nálunk is ritkán van, így december tájékán, egyszer évente...

      Törlés
  5. Mi újév illetve szilveszter idején készítünk, szeretjük. :) Jól néz ki a Tiéd is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen, mi is ilyenkor szoktuk főzni :-)

      Törlés
  6. De jól néz ki! Rég főztem kocsonyát, idejét sem tudom! Nálunk is hasonlóan készült, és igen, levesestányérokban dermedt a kamrában, pici pirospaprikával megszórva, s napokig ettük. De szerettük!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gerdi, örülök hogy ti is szeretitek és hogy nálatok is hasonlóan készül :-)

      Törlés