A pörkölt az asztalon - finom, sűrű szaftja lett.... |
Ani, "A parókia konyhájából" blog háziasszonya még karácsony előtt játékot hirdetett, "Ünnepek, jeles napok! Süssünk Stollent karácsonyra" címmel, s olyan szerencsés voltam, hogy én lehettem a nyertes. Egy Lydia magazint, egy 2018-as naptárat és a "Vidék íze" receptmagazin januári számát kaptam ajándékba Anitól, amit most itt még egyszer nagyon szépen köszönök. A receptmagazinból már meg is főztem az első ételt, egy igazi télies finomságot, a körömpörköltet.
Már régóta készültem rá, mivel még soha nem készítettem el, most épp itt volt az ideje....
...és még a lábosban főzés közben, de már benne van a krumpli is |
Hozzávalók, az eredeti recept szerint, de én csak kisebb adagot készítettem: 2 kg sertés láb-fül-farok (nálam még pár kocka combhús is került bele, de fül nem), 4 nagyobb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika (lehet csípős is), 1-2 friss paradicsom, 2 evőkanál őrölt pirospaprika, 1 teáskanál őrölt kömény, 10 dkg sertés zsír, só, bors, (nálam köretként még vele együtt főtt krumpli).
Elkészítése:
A sertésalkatrészeket megtisztítjuk, feldaraboljuk (vagy megkérjük a hentest).
A hagymát apróra vágjuk, a zsíron megdinszteljük, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, egy kicsit még együtt pároljuk. Rádobjuk a sertéshúsokat, és erős lángon pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát és a köménymagot. Ráöntünk kevés vizet, és fedő alatt kis lángon addig főzzük, míg a húsok olyan puhák lesznek, hogy leválnak a csontról. Ez 2,5-3 óra is lehet.
Gyakran ránézünk, ha kell óvatosan megkeverjük, pótoljuk az elfőtt vizet, és közben hozzáadjuk a kis kockákra vágott zöldpaprikát és a paradicsomot is.
Köretnek a krumplit meghámoztam, feldaraboltam, és mikor úgy gondoltam, hogy már csak egy fél óra szükséges hogy megpuhuljon a hús, hozzáadtam a pörkölthöz, és együtt készre főztem az egészet.
Savanyúságnak csalamádét kínáltam hozzá. Nagyon finom volt!
Savanyúságnak csalamádét kínáltam hozzá. Nagyon finom volt!
Az ajándékaim, fent a Lydia magazin és egy 2018-as naptár, alatta a "Vidék íze" receptmagazin, a körömpörköltnél kinyitva, amit megfőztem. |
Gyönyörűen tálaltad. Újabb játék van nálam. Remélem, hogy részt veszel.
VálaszTörlésKöszi szépen Ani, majd megnézem... :-)
TörlésSzeretem a körömpörköltet, de nagyon régen készítettem. :) Guszta!
VálaszTörlésKöszi Vanilin, akkor itt az ideje, hogy újra megfőzd :-)
TörlésÉn is épp a napokban főztem egy kisebb adagot, mert csak én szeretem. Jó kis téli étel, de nyáron bográcsban készítve talán még finomabb. Guszta nagyon!
VálaszTörlésKöszi szépen! Nálunk mindenkinek ízlett :-) Bográcsban biztos másmilyen, és valószínű jobb is :-)
TörlésMegelőztél kedves Katalin, mert én is készülök készíteni, a férjem nyaggat miatta. Nagyon szép a körömpörkölted és biztos, hogy finom is.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Várom, hogy Te hogy készíted, biztos nagyon finom lesz!
TörlésGratulálok a nyereményedhez, sok finomság lehet a magazinokban ami arra vár, hogy elkészítsed.
VálaszTörlésKöszönöm, biztos lesz még, amit elkészítek :-)
Törlés