2014. január 15., szerda

Sárgaborsófőzelék



Nagyon egyszerű eledel, de mi szeretjük, főleg ilyenkor télen kedvelt főzelék.

Hozzávalók: egy bögre sárgaborsó, egy kisebb hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, személyenként 1-1 darab füstölt kolbász, liszt, zsír vagy olaj,

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát a zsiradékon megdinszteljük, felengedjük vízzel, hozzáadjuk a sárgaborsót, a kolbászt, a fokhagyma gerezdeket, és puhára főzzük.
Lisztből és olajból kevés rántást készítünk -  mert a sárgaborsó hajlamos a besűrűsödésre - és berántjuk vele a főzeléket. 
Törött paprikát nem szoktam hozzáadni, mert abból a kolbászból amit én használok hozzá, szépen kifő a paprika és megszínezi a főzeléket. De aki szeretné, tehet bele a rántásba.
A kolbászt csak tálaláskor szeletelem fel.



12 megjegyzés:

  1. De jól néz ki! Én is szeretem! Nem is olyan rég vettem sárgaborsót, de még nem készítettem el.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És még láttam is annak idején! :-) Hát nem most volt... De azért legközelebb, jövőre valamikor így fogom elkészíteni! :-)

      Törlés
  2. Engem folyton kinevettek az iskolában, mert azt mondtam, hogy imádom a sárgaborsó főzeléket, amit a menzások, kollégisták csak "beton-főzelék"-ként emlegettek. Nos, ízlés dolga, de a nálunk otthon készült igen finom volt - bár (látva a fotódat) mi mindig átpasszíroztuk. Mai napig kedvenceim közé tartozik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Mari! Én nem szoktam átpasszírozni, mert eléggé szét szokott főni magától is :-)

      Törlés
  3. Nálunk ezt a főzeléket levesnek használjuk, ugyanolyan sürüen, és főzelék formában. Nagyon guszta, és finomnak készitetted. Ahányszor át nézek hozzád mind kórog a gyomrom, mert megkivánom a finom házias ételeket amit főzöl!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszenek az ételeim. Mi inkább a hígabb leveseket szeretjük.

      Törlés
  4. Nálunk is nagy kedvenc, savanyú káposztával főleg! :) Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hankka! Savanyú káposztával nekem ismeretlen a sárgaborsó főzelék. Amúgy a savanyú káposzta a kedvencem :-)

      Törlés
  5. Nekem is kedvencem volt hosszú ideig, a családom kevésbé kultiválta. ezért nagyon régen készítettem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Vicuska, nálunk most is kedvenc még :-)

      Törlés