A hamuzsákok a tálon.... |
...és közelebbről, az egyik kettévágva |
Még az ősszel sütöttem ezt a hamuzsákot, amikor már elfogyott a diónk, új még nem volt, a piacon pedig csillagászati árat kértek a tavalyiért. Ezért mákkal sütöttem, így is jó lett, bár nem annyira finom, mint az igazi a dióval, a Torockói hamuzsák. De aki szereti a mákos sütiket, annak biztosan nagyon ízlene így is.
Kicsit egyszerűsíteni akartam a tészta kisodrását, ezért nem készítettem 48 kicsi golyót, ahogy az eredeti torockói recept is írja, hanem az egész tésztát egyben sodortam ki, és utána daraboltam.
Hozzávalók a mostani változatomhoz, a tésztához: 25 dkg liszt, 25 dkg vaj, 5 tojás sárgája,
a töltelékhez: 5 tojás fehérje, 25 dkg cukor, 25 dkg (talán kicsit kevesebb is elég bele) darált mák, 1 citrom reszelt héja,
a cukorba való forgatáshoz: porcukor és vaníliás cukor.
a töltelékhez: 5 tojás fehérje, 25 dkg cukor, 25 dkg (talán kicsit kevesebb is elég bele) darált mák, 1 citrom reszelt héja,
a cukorba való forgatáshoz: porcukor és vaníliás cukor.
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, majd egy napra hűtőbe tettem.
Másnap először a tölteléket készítettem el. A tojásfehérjét felvertem, majd hozzákevertem a darált mákot, a cukrot és a reszelt citromhéjat. A tésztát négy részletben sodortam ki, mindegyiket 12 kis négyzetre vártam (összesen 48 lett), mindegyikre egy-egy kanál tölteléket tettem, és a képeken látható módon feltekertem. Előmelegített sütőben megsütöttem. Hamar készek lesznek, vigyázni kell, ne hogy túlsüljenek.
Még forrón vaníliás cukorral elkevert porcukorba forgattam őket.
Még forrón vaníliás cukorral elkevert porcukorba forgattam őket.
A kisodort tésztán a töltelék |
Közelebbről.... |
A hamuzsák feltekerése |
Sütésre készen |
A kisült sütemények, a porcukorba való beforgatás előtt |
Így, mákkal még kormos is, nem csak hamus:-)
VálaszTörlésMég nem ettem ilyen sütit. A diós biztos, jobban ízlene, de a mákost sem vetem meg! Jó omlós lehet a tésztája. Egyszer én is elkészítem, szeretem a hagyományos recepteket.
Mákosat én is most sütöttem először :-)
TörlésMiért nevezik hamusnak? Pláne akkor, ha nem mák, ami tényleg kormos, hanem dió van benne. Biztos finom lehet, de én lehet hogy lekvárt - pl. szilvalekvárt - teszek bele ha elkészítem. Ugyanis a legjobban a lekváros sütiket szeretem. A férjemnek jöhet a diós, mákos is.
VálaszTörlésNem tudom miért ez a neve, de az eredeti Torockói hamuzsák diós töltelékű. Szerintem úgy a legfinomabb :-)
TörlésNagyon jópofa ez az elkészítési mód. :)
VálaszTörlésKöszi Lilla! Süssél egyszer ilyet, vagyis az eredeti Torockói hamuzsákot, és meglátod kedvenc lesz :-)
TörlésJöhet a diós és a mákos is, nagyon finom ehet! :)
VálaszTörlésNagyon csábító sütit sütöttél!!!
VálaszTörlésMákkal is nagyon fincsi lehet, guszták! :)
VálaszTörlés