|
A frissen felvágott kalács |
|
Kicsit közelebbről... |
Télen szeretek kelt kalácsokat sütni, finom ilyenkor az almás, fahéjas töltelék. Kalácsot reggelire is szoktunk enni, ami nagyon finom egy kis lekvárral megkenve. Főleg az ilyen, nem túl édes kalácshoz illik jól a lekvár.
|
Másnap őszibaracklekvárral megkenve egy bögre kakaóval finom reggeli volt |
Az Erdály.ma oldalán láttam meg nemrég ezt a finom fonott kalácsot. Ott almás citromos kalács néven szerepelt. Hogy kinek a receptje, azt sajnos nem tudom. Kicsit változtatva rajta, a tölteléket gazdagítva készítettem el.
Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1,5 dl tej az élesztő kelesztéséhez + még kevés ha kell a dagasztáshoz, 5-6 dkg cukor, 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin, 1 tojás sárgája, 2-3 evőkanál tejföl, 1 citrom reszelt héja,
a töltelékhez: 3 db közepes alma, 4-5 dkg cukor, citromlé, ízlés szerint fahéj és mazsola, zsemlemorzsa,
a kalács megkenéséhez: tojás
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttattam az 1-2 kiskanál cukorral elkevert tejben, majd a többi hozzávalóval lágy tésztát dagasztottam. Kétszeresére kelesztettem, három részre osztottam, mindegyiket kb 20-25 x 40 cm nagyságra sodortam ki.
A töltelékhez az almákat meghámoztam, lereszeltem, és citromlével meglocsoltam. Hozzákevertem a cukrot és a fahéjat, majd elosztva mindhárom kisodort tészta közepére kentem, amit előzőleg meghintettem zsemlemorzsával. Megszórtam a mazsolával, lazán feltekertem és összefontam. Sütőpapírral bélelt kalácsformába helyeztem, majd ismét kelesztettem, kb 20 percet. Ezután tojással megkentem és előmelegített sütőben megsütöttem.
Ha nagyon pirulna, barnulna a teteje, alufóliával takarjuk le. Csak akkor szeleteljük fel, ha már kihűlt.
|
A töltelék |
|
Már összefonva |
|
A tepsiben sütés előtt.... |
|
...és kisülve |
Látszik rajta, hogy milyen finom a kalács. :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik :-)
TörlésFurcsa módon nálam is a téllel asszociálódnak a finomabbnál finomabb kalácsok :) Nyári kánikulában kerüljük a sütő bekapcsolását. Tényleg finomnak látszik!!
VálaszTörlésDe jó, almás kalácsot még nem sütöttem! Megint tanultam valamit:-)
VálaszTörlésNekem is újdonság volt, magamtól eszembe sem jutott volna ilyet kitalálni :-)
TörlésCsatlakozom én is, finomnak látszódik és biztos, hogy az is:) Az a lekváros szelet meg annyira csábító, kivenném a képernyőről:)
VálaszTörlésÉn is szívesen elfogadtam volna reggelire! :)
VálaszTörlésTrollanyu, Marcsi köszi szépen!
VálaszTörlésNagyon finom lehet ezzel a töltelékkel, és a tésztája is nagyon tetszik! :) Tökéletes! :)
VálaszTörlés