2011. február 13., vasárnap

Hidegtálak


Hidegtálak - a képen látható kaszinótojás és a hátul lévő sopszka saláta már előző
bejegyzéseimben szerepel. A sopszka saláta itt , a kaszinótojás pedig itt található.

Orosz hússaláta aszpikban, göngyölt sonka, fasírtgolyók, paradicsom, uborka és marinált paprika

Csabai karaj, körözöttel töltött sonka, szezámmagos banánkarikák

 

De ezeken kívül még sok más, hidegtálra való finomság található itt.

A fenti képeken látható készítményeim részletesen, hozzávalókkal és a készítés menetével:

Orosz hússaláta

Hozzávalók: 20 dkg főtt szárnyashús, 15 dkg főtt sonka, 40 dkg krumpli, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg borsó, 1-2 kisebb savanyú uborka, 1 dl majonéz, 20 gramm zselatin, só, bors, 6 tojás.

Elkészítése:
A tojásokat megfőzzük, két végüket a sárgájáig levágjuk. A krumplit és a sárgarépát apró kockákra vágjuk, és a borsóval együtt kevés sós vízben puhára pároljuk. Leszűrjük, hozzáadjuk a  felszeletelt uborkát, a tojások levágott, apróra darabolt végeit, és a szintén kis kockákra vágott sonkát, valamint a főtt húst (legjobb a csirkemell, mert az szebb, világosabb), az egészet megborsozzuk, és hozzákeverjük a majonézt. 
Egy őzgerincformát kibélelünk fóliával, majd a zselatint 2,5 dl vízben feloldjuk, forrásig hevítjük, még egy percig kis lángon főzzük. Miután kissé elhűlt, hozzákeverjük az előzőleg elkészített masszához. Felét a kibélelt forma aljába simítjuk, belefektetjük a tojásokat, majd a maradék masszával befedjük őket, tetejét elsimítjuk. Minimum 5-6 órára hűtőszekrénybe tesszük - a fólia segítségével könnyen ki lehet majd emelni a formából - és csak akkor szeleteljük fel, ha már teljesen megdermedt.
Tálalás előtt akár egy nappal előbb is elkészíthető.
Én most  csak fél adagot készítettem. Az őzgerincformát könnyen meg lehet "rövidíteni", ha egy befőttes üveget helyezünk el benne azon a részen, amit nem szeretnénk megtölteni.

Az orosz hússaláta hozzávalói: a tojások,
a feldarabolt húsfélék és a már megpárolt zöldségek

A hússalátához a megkevert massza felét formába öntjük,
és belehelyezzük a tojásokat

A kész hússaláta szeletelés előtt


Csabai karaj

Hozzávalók: sertés vagy malac karaj, füstölt szárazkolbász, zsír vagy olaj, só, bors, fokhagyma, sültekhez való fűszerkeverék

Elkészítése:
A karajt kicsontozzuk, hosszában felszúrjuk, a kolbászt beletöltjük, sózzuk, fűszerezzük, megtűzdeljük a fokhagymával. Egy tűzállótálat kikenünk zsírral vagy olajjal, belehelyezzük a húst, kevés vizet öntünk alá, és lefedve elkezdjük sütni a sütőben. Néha megnézzük, saját levével meglocsoljuk, ha kell pótoljuk a vizet. Ha már majdnem puha, levesszük róla a fóliát és készre sütjük. 
Csak akkor szeleteljük fel, ha már teljesen kihűlt. A tálra is hidegen tesszük.


Göngyölt sonka

Hozzávalók: prágai sonka vagy szép gépsonka, a körözötthöz: tehéntúró és/vagy juhtúró, vaj, tejföl, só, köménymag, őrölt paprika, snidling vagy apróra vágott lilahagyma,
egyéb változatokhoz: ecetes torma, apróra vágott főtt tojás, mustár, vaj, tejföl, majonéz, pirosarany, reszelt sajt, stb....

Elkészítése:
A körözöttet a hozzávalókból ízlés szerint elkészítjük, és megtöltjük vele a sonkaszeleteket, ha nem akarnának  feltekerve maradni, egy-egy fogvájóval rögzíthetjük A felgöngyölt sonkák tetejét díszíthetjük a maradék töltelékből, nyomózsákkal kis halmokat, "rózsákat" készítve.
De a fantáziánkra és az ízlésünkre hagyatkozva készíthetünk egyéb változatokat is a fent leírt hozzávalókból, vagy azokat még kiegészítve.

A sonkaszeleteket megtöltjük a kőrözöttel


Szezámmagos banán

Hozzávalók: banán, liszt, tojás, szezámmag, és olaj a kisütéshez

Elkészítése:
A banánt felkarikázzuk kb. 1 cm vastagságúra, beleforgatjuk a lisztbe, majd a felvert tojásba, végül szezámmagba, és forró olajban kisütjük. Hidegen tálaljuk.


Fasírtgolyók

Hozzávalók: darált sertéshús, áztatott zsemle, tojás, só, bors, esetleg fasírthoz vagy töltelékhez használt fűszerkeverék, őrölt paprika, zsemlemorzsa, és olaj a kisütéshez

Elkészítése:
A fasírtot a hozzávalókból, ízlésünknek megfelelően fűszerezve hagyományos módon elkészítjük, kis golyókat formálunk belőle, amiket forró olajban kisütünk. Szintén hidegen tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése