2011. február 6., vasárnap

Csángó rostélyos


A csángó rostélyos makarónival.....

.....és puliszkával

Hozzávalók: 2 szelet marharostélyos (én most ennyiből készítettem), 1-2 szál fehér- és sárgarépa, egy darabka zeller, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, olaj vagy zsír, 2 dl fehér bor, só, őrölt bors, lestyán, néhány szem borókabogyó, 1 kiskanál cukor, 1-2 kiskanál liszt, 1 evőkanál paradicsompüré, húsos füstölt szalonna.

Elkészítése:
A húst lecsontozzuk, inas részeit eltávolítjuk. A vastagabb szeleteket lapjában kettévágjuk, kiklopfoljuk, ha nagy szeleteket kapunk, kétfelé vágjuk. Megkenjük olajjal, sózzuk, borsozzuk, pár órára hűtőszekrénybe tesszük.
A hússzeletek mindkét oldalát a zsíron vagy olajon hirtelen átsütjük, majd kivesszük, és a maradék zsiradékban megpirítjuk az apró darabokra vágott hagymát, hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, és együtt még pirítjuk. Megszórjuk liszttel, felöntjük a borral és egy kis vízzel, sózzuk, fűszerezzük,  hozzáadjuk az áttört fokhagymát. A tetejére tesszük a hússzeleteke, megszórjuk lestyánnal, és lefedve elkezdjük főzni. Időközönként megkeverjük, az elfőtt vizet pótoljuk. 
Ha puhára főtt, a húst kivesszük, a zöldséget lepasszírozzuk, vagy leturmixoljuk, majd ebbe a szószba visszahelyezzük a hússzeleteket. 
Köretnek makarónit, vagy puliszkát készítünk hozzá. Tálalás előtt személyenként egy szelet füstölt szalonnát a bőréig bevagdalunk, és kakastaréj szerűen kisütünk, amit a húsra vagy a köretre teszünk.
A  puliszka készítése: a kukoricadarát forró, sós vízbe tesszük,és gyakori kevergetés mellett pár perc alatt készre főzzük.

A húst sózzuk, borsozzuk

Hirtelen átsütjük

A zöldséges szósz készítése

Elkezdjük együtt főzni a húst és a zöldségeket

A lepasszírozott zöldségek

A szószba visszahelyezzük a húst



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése