2011. február 12., szombat

Pizza


Bolognai ragus pizza felszeletelve...



...és még egyben

A sonkás pizza

Végül egy másik pizza, sok-sok sajttal

Hozzávalók 2 db 26 cm átmérőjű pizza tésztájához: 40 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 4 evőkanál olaj, só, esetleg rozmaring és zsálya,
a tetejére: pizzaszósz (én házilag készítettet szoktam használni), vagy hámozott paradicsom, és ízesítéstől függően a különböző változatokra: sonka, szalámi, gomba, bolognai ragu, hagyma, kukorica, paprika, olajos szardínia vagy ringli, olívabogyó stb...., mozzarella vagy egyéb jól reszelhető sajt, oregánó (szurokfű), kakukkfű, bazsalikom,
a bolognai ragu hozzávalói: 1 db pizzához: kb. 12 dkg darált sertéshús, 5-7 dkg füstölt szalonna,  lehet húsos, 1 kanál paradicsompüré, vagy 1-2 szem friss, hámozott paradicsom, 1 vöröshagyma, bazsalikom, oregáno, só, bors, 0,5 dl vörösbor, 20 dkg gomba

A képeimen itt most bolognai, sonkás és sajtos pizzák látszanak.

Elkészítése:
Először a tésztát készítjük el. A lisztet tálba tesszük, sózzuk. Középre egy kis mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, langyos vizet öntünk rá, rászórunk egy kiskanál cukrot, és néhány percet várunk, hogy feljöjjön az élesztő. Ekkor bedagasztjuk az olajjal, és annyi langyos vízzel, hogy lágy tésztát kapjuk. Tehetünk bele egy kevés rozmaringot és zsályát is, akkor finomabb tésztát kapunk. Kétszeresére kelesztjük, nem sodorjuk, csak kézzel széthúzkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy sütőformába tesszük, tetejét megkenjük olajjal, villával megszúrkodjuk, és előmelegített sütőben 6-8 percig elősütjük. 
Ezután tesszük rá a pizzaszószt vagy a paradicsomszeleteket, ennek tetejére jön a kiválasztott feltét, majd a sajt, ami lehet valamilyen reszelhető  sajt, pl. trappista. Ha mozzarellát teszünk rá, azt nem reszeljük, csak szeleteljük. A sajt tetejét megszórjuk oregánóval, kakukkfűvel, esetleg bazsalikommal. Visszatesszük a sütőbe, és készre sütjük.
A bolognai raguhoz a hagymát apróra vágjuk, a szalonnát szintén kis kockákra vágjuk, együtt megpirítjuk,  ha már van egy kis zsírja hozzáadjuk a darált húst, vele együtt a hús fehéredéséig pirítjuk még. Felöntjük a vörösborral, hozzáadjuk a paradicsomot vagy a paradicsompürét, és puhára pároljuk. Ha kell, egy kevés vizet is adhatunk hozzá, hogy ne süljön le, de a végére főzzük el a levét. A gombát meghámozzuk, felszeleteljük, sózzuk, kevés olajon kezdetben fedő alatt, majd anélkül, megpároljuk. Ha készen vagyunk, az elősütött tésztát megkenjük pizzaszósszal, rátesszük ragut, majd a gombát, rászórjuk a sajtot, végül megszórjuk a fűszerekkel, és készre sütjük.

A megkelt tészta

A szétnyújtott tészta a sütőformában, megkenve olajjal

A tésztára rákerül a bolognai ragu....

....majd a gomba,....

.....végül a reszelt sajt

A sonkás pizza - rajta sonka és hagyma karikák

A tetejére mozzarella sajtszeletek kerülnek, és paprika szeletek



2 megjegyzés:

  1. Finomat sütöttél. A házinak biztos nincs párja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani! Az biztos, hogy a házi mindig jó... 😃

      Törlés