2010. november 8., hétfő

Sajt házilag


Diós sajt - Kisbaconban (Benedek Elek szülőfalujában) készült kézi szőttesen

Az alábbi recept kering az interneten, én is elkészítettem, de sót is kell beletenni - ez kimaradt az eredeti receptből:

"SAJT házilag
(Isteni finom, ilyet üzletben megvásárolni NEM lehet!)
1 liter tej - bármilyen 1,5, 2,8 vagy 3,6%-os - 0,5 kg túró, felforraljuk, szűrön leszűrjük, kicsöpögtetjük. Hozzákeverünk 6 dkg olvasztott vajat, 1 tojást, sót, 1 teáskanál szódabikarbónát. Lassú tűzön 10 perc alatt kevergetve összefőzzük.
Szilikon formában hagyjuk hűlni.

Minél tovább áll annál keményebb, sőt már másnap reszelhető állagú lesz. Fűszerezhetjük köménnyel, fokhagymával, snidlinggel, zöldfűszerekkel. Ha egyszer ezt megkóstolod, soha nem fogsz boltból sajtot, vagyis sajtnak nevezett dolgot vásárolni."

Én most annyit változtattam rajta, hogy apróra vágott dióval ízesítettem. Most első alkalommal kísérleteztem vele és csak fél adagot késztettem. A kész sajt súlya 22 dkg lett.
Idén, 2010. nyarán volt szerencsénk eljutni Kisbaconba, ott vásároltuk ezt a kézzel készített szőttest, az egyetlen, még a mai napig is működő kisbaconi vízimalomban, melyet a molnár édesanyja, Etelka néni készített.

A túrót felforraljuk a tejben

Szűrőn lecsepegtetjük

Összekeverjük a tojással, vajjal és a szódabikarbónával

Formába öntjük



1 megjegyzés: