A szósz üvegekben és tálkában.... |
Apukámtól jött ennek a szósznak az ötlete, aminek a receptjét ő a szomszédasszonyától kapta. Gondoltam én is kipróbálom, de kipótoltam még fűszerekkel és sárgarépával, zellergumóval, amiket szoktak bolognai mártásba tenni.
Nagyon jó ötlet ez a sütőben való sütés, nem kell mellette állni és hosszasan kevergetni, és várni, míg eléri a megfelelő sűrűséget.
Nagyon finom lett, már várom, amikor kibonthatom majd az első üveget. Szép sűrű, ízletes, kitűnő lesz spagettire, makarónira, vagy más olaszos tésztákra. Annyi lett belőle, amennyi a képeken látszik.
Nagyon jó ötlet ez a sütőben való sütés, nem kell mellette állni és hosszasan kevergetni, és várni, míg eléri a megfelelő sűrűséget.
Nagyon finom lett, már várom, amikor kibonthatom majd az első üveget. Szép sűrű, ízletes, kitűnő lesz spagettire, makarónira, vagy más olaszos tésztákra. Annyi lett belőle, amennyi a képeken látszik.
Hozzávalók: 1,5 kg lucullus paradicsom, 2 nagyobb hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 kisebb-közepes sárgarépa, egy darabka zeller (ami a képen látszik, annak felét használtam), só, őrölt bors, friss bazsalikom- oregánó- zsálya- és kakukkfű levelek (friss hiányában szárított), egy-két ágacska rozmaring, 2 babérlevél, ízlés szerint még pár csepp ecet és kevéske cukor,
a tetejére: szalicil.
Elkészítése:
A paradicsomok héját a tetejükön bemetszettem, aztán forrásban lévő vízbe tettem, így a héjuk könnyen lehúzható. Utána összedaraboltam. A hagymát és a fokhagymát is kis kockákra vágtam. A répát és a zellert nagy lyukú reszelőn lereszeltem.
Mindent tepsibe tettem, átkevertem, sóztam, borsoztam, és hozzáadtam a fűszereket is.
Sütőbe tettem, és egész kis lángon 2 órán keresztül sütöttem. Közben két-háromszor kivettem, megkevertem.
Ekkorra már elfőtte a paradicsom levét. Eltávolítottam belőle a babérleveleket és a rozmaringágacskákat, aztán botmixerrel az egészet simára pépesítettem. Megkóstoltam, hogy kell-e bele valamelyik fűszerből, vagy a sóból, majd ízlés szerint pici ecetet és cukrot adtam hozzá. Lábosban állandó kevergetés mellett még gyorsan felforraltam, majd üvegekbe töltöttem. Tetejükre késhegynyi szalicilt szórtam, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Mindent tepsibe tettem, átkevertem, sóztam, borsoztam, és hozzáadtam a fűszereket is.
Sütőbe tettem, és egész kis lángon 2 órán keresztül sütöttem. Közben két-háromszor kivettem, megkevertem.
Ekkorra már elfőtte a paradicsom levét. Eltávolítottam belőle a babérleveleket és a rozmaringágacskákat, aztán botmixerrel az egészet simára pépesítettem. Megkóstoltam, hogy kell-e bele valamelyik fűszerből, vagy a sóból, majd ízlés szerint pici ecetet és cukrot adtam hozzá. Lábosban állandó kevergetés mellett még gyorsan felforraltam, majd üvegekbe töltöttem. Tetejükre késhegynyi szalicilt szórtam, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
A hozzávalók |
A paradicsomok leforrázása |
A héjuk eltávolítása |
A meghámozott paradicsomok |
Minden tepsiben, a fűszerekkel együtt |
Sütés után - nem a leggusztusosabb látvány, de... |
...leturmixolása után ilyen szép szósz lesz belőle, amit a végén még felforralunk, aztán mehet az üvegekbe. |
Jó ötlet ez a sütőben való készítése. Paradicsomos tésztaszószt készítettem kevesebb mennyiségből de hasonló ízesítéssel.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, jó lesz majd télen kinyitni az üvegeket 😊.
TörlésÉn is teszek bele sárgarépát és zellergumót is, meg különböző fűszereket, fokhagymát és vöröshagymát is, de én télen is frissen készítem, még soha nem tettem el. Nagyon szép és finom lehet majd télen ez a bolognai szósz.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! A télen frissen készített szósz biztos még finomabb.
TörlésFriss vagy fagyasztatott paradicsomból csinálod, vagy paradicsomlével?
Friss paradicsomból mert télen is kapható, és sűrített paradicsomból készítem vagy csak sűrített paradicsomból.
TörlésKöszönöm 😊!
TörlésNagyon guszta, és finom, fűszeres szószt készítettél. Nagyon jó ötlet a sütőben készítés, van sok paradicsomom, kifogom próbálni.
VálaszTörlésKöszi szépen Éva! Próbálkozzál meg vele te is, biztos ízlik majd. Jó étvágyat kívánok hozzá, amikor elkészül!
TörlésDe szép színe van! Nagyon jó ötlet, nem kell kavargatni, szinte magától elkészül. Gyerkőceim biztos örülnének neki, talán készítek is egy adagot.
VálaszTörlésKöszönöm Melinda! Finom ízletes szósz, tésztán is biztos finom lesz. Sok sikert a készítéséhez, ha hozzá kezdesz 😊.
TörlésNagyszerű ötlet. Szilvalekvárt sütnek így újabban, de ez is nagyon csábító.
VálaszTörlésKöszönöm Ani! Valóban hasonlít a menete a sült szilvalekváréhoz 😊. Pár éve már én is tettem el így szilvakekvárt, ami jó sűrű lett, mint ahogy az a szósz is.
TörlésSzinte idáig érzem a finom fűszeres illatát. Sütőben sütve biztosan koncentráltabb lesz az íze. Tetszik ez az elkészítési mód, a szilvánál már bevált.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, így sokkal kevesebb munkával készült el, és ugyanolyan finom lett. Jól "összesültek" az ízek 😊.
TörlésÉn se készítettem még sütőben - de talán jövőre kipróbálom. Az idei adag már készen van.
VálaszTörlésKöszi! Nagyon várom már, hogy kipróbáljam tésztán is, majd beszámolok róla, hogy milyen lett 😊.
TörlésMennyi üveggel lesz belőle?
VálaszTörlésOda van írva: amennyi a képeken látszik 😆
TörlésOlajat nem is öntöttél a tepsibe? Anélkül is finom?😊
VálaszTörlésOlajat nem adtam hozzá, de nem is hiszem hogy kellene, nem hiányzik belőle 😊.
Törlés