2010. november 12., péntek

Kenyér házilag


A kisült kenyér

A kettészelt friss kenyér

Hozzávalók: 60 dkg BL 80 kenyérliszt, 20 dkg GL 200 grahamliszt, 20 dkg BF 55 rétesliszt, 5 dkg éleszt, 1 evőkanál só, kb. 6 dl víz, 3 evőkanál kaukázusi kefir

Elkészítése:
Az élesztőt egy csészében elmorzsoljuk, egy mokka cukrot teszünk bele, ráöntünk 1 dl langyos vizet és felfuttatjuk (kb. 15 perc).
A sót 4 dl langyos vízben feloldjuk, a lisztet megszitáljuk (ha hideg helyen volt várjunk, hogy felmelegedjen).
A liszteket megfelelő edénybe tesszük, hozzáadjuk a fenti hozzávalókat, összeállítjuk a tésztát, és addig gyúrjuk, amíg a liszt teljesen átveszi a nedvességet.
Fehér liszttel jól meglisztezzük, megformázzuk, 1-2 órát kelesztjük. A megkelt kenyeret jól átgyúrjuk, majd megformázzuk, erősen meglisztezett sütőlapra vagy tepsibe tesszük, éles késsel a tetejét bevágjuk, langyos vízzel jól megkenjük, forró sütőbe tesszük (220 – 240 °C).
Kb. 45 – 50 percig sütjük, de az első 20 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, 20 perc után forró vízzel megkenjük a kenyér tetejét, hogy pirosra süljön. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük, majd a megsült kenyeret kivesszük, fa alátétre tesszük hűlni. Egy óra múlva fogyaszthatjuk.

Ez a recept a Szabó Malom recept füzetéből való és a lisztek is ebben a malomban készültek. Mi ennek az adagnak csak a feléből készítettük a kenyeret. 

A hozzávalók

A megkelt tészta

A megformázott kenyér sütés előtt



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése